• ΑΓΟΡΕΣ

    Τρεις κερδοφόρες, μία ζημιογόνα εισηγμένη, η εικόνα των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου (πίνακας)

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Επιστροφή στις παλιές, καλές και… παραδοσιακές αξίες της αγοράς. Αύριο , Δευτέρα, ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου και οι ξένοι επενδυτές που θέλουν να μπουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, αγοράζοντας μετοχές, θα έχουν την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει.

    «Τα θεμελιώδη μετά και το ετήσιο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξαναμπαίνουν στο κάδρο» υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «καθώς οι εμπλεκόμενοι θα επαναξιολογήσουν την στάση τους για την πορεία των εταιριών του ΧΑ έχοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά νούμερα του 2019 αλλά και περισσότερη πληροφόρηση για τις προοπτικές τους».

    Τα έως τώρα (40%) αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 123% στα κέρδη μετά από φόρους, ενώ αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η καθαρή κερδοφορία παραμένει αυξημένη κατά 45%, κι αυτό διότι την εικόνα άλλαξαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η οποία εμφάνισε μειωμένες ζημιές.

    Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου, της ΔΕΗ και των διυλιστηρίων σε σχέση με την περυσινή επίδοση δημιουργεί εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την δυναμική των καθαρών κερδών δεδομένης και της φετινής μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 100 μονάδες βάσης.

    Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η βελτίωση που καταγράφεται είναι πιο ήπια (+6%), ωστόσο και εδώ υπάρχει η επίπτωση της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 16 (Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 16 Μισθώσεις) , το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενίσχυσε το λειτουργικό αποτέλεσμα στην πρώτη χρήση εφαρμογής του προτύπου.

    Ο καθαρός δανεισμός φαίνεται αυξημένος κατά 7% ως αποτέλεσμα των προσαρμογών του ΔΠΧΠ 16 και της διανομής μερισμάτων, τα οποία περιόρισαν τα ταμειακά διαθέσιμα.

    Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αναλογία κερδοφόρων ζημιογόνων, η οποία κινείται σε αναλογία 3:1 κινούμενη στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια.

    Το αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου περιέχει αρκετούς έκτακτους παράγοντες και η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ενδεχομένως να απαιτήσει μια δεύτερη ανάγνωση, προκειμένου να διαγνωσθεί αν υπάρχει ισχυρή ή απλώς βελτίωση στα θεμελιώδη δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς, υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης.

    Πίνακας με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το α εξάμηνο του 2019



    ΣΧΟΛΙΑ