• ΑΓΟΡΕΣ

    Triple witching και placement Εθνικής βραχυκυκλώνουν την αγορά

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Μία ακόμα απογοητευτική συνεδρίαση, η χθεσινή κι ενώ, το κλίμα στην αγορά μοιάζει με χύτρα έτοιμο να εκραγεί.

    Από τις αρχές Αυγούστου που σημειώθηκε το sell off στις αγορές και με πρόσχημα το αν θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν οι αγορές έχουν ξαναβρεί το νήμα της ανόδου με εξαίρεση το Χρηματιστήριο Αθηνών που από τις 1.475 μονάδες στις αρχές Αυγούστου υστερεί σε απόδοση κοντά στο 4%.

    Ο λόγος δεν είναι άλλος από την μετοχή της Εθνικής και τις πληροφορίες που πάνε κι έρχονται στην αγορά τόσο για το χρόνο διεξαγωγής του νέου placement από πλευράς ΤΧΣ, όσο και για το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί (ως γνωστόν το Δημόσιο ελέγχει 18,3%), αλλά και την  τιμή.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν βραχυκυκλώσει μια σειρά από μετοχές, π.χ. Μυτιληναίος, ΔΕΗ, δίνοντας την αίσθηση ότι επειδή σε αυτή τη συγκυρία ως επενδυτική προτεραιότητα είναι το placement της «μεγάλης μας φίλης», όπως ήταν γνωστή η τράπεζα σε παλιότερη διαφήμιση, άλλες μετοχές πηγαίνουν πιο πίσω.

    Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι επίκεινται εξελίξεις στην Cener ενόψει έγκρισης απόφασης της γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναμένονται επιχειρηματικές ειδήσεις από μετοχές, όπως η Ιντρακάτ, αλλά και νεώτερα από τον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη με επίκεντρο την Ιντρακόμ και την Κλουκίνας Λάππας, μετά την εξαγορά δε, της Ευρώπης Ασφαλιστικής.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς και των ισχυρών χαρτοφυλακίων φαίνεται ότι απορροφούν οι εξελίξεις στην Εθνικής Τράπεζα και σε μία εβδομάδα που οι αγορές δυνητικά θα μπορούσαν να πάρουν τα πάνω τους με αφορμή την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, επωφελούμενο σχετικά και το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Αντ’ αυτού, ισχυρά χαρτοφυλάκια σπεύδουν, να μειώσουν θέσεις τους σε άλλες μετοχές, θεωρώντας ότι η ΕΤΕ εφόσον γίνει το placement (σ.σ. το οποίο τοποθετείται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου) θα μπορούσε να καλύψει την πτώση του σχεδόν 7% που σημειώνει σήμερα από τα 8 ευρώ που στοίχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Το βραχυκύκλωμα από το ΤΧΣ στην αγορά έχει προκαλέσει αίσθηση και στους ξένους που παρακολουθούν την αγορά.

    Στις 13/9 λοιπόν, η Jefferies έγραφε ότι «το ΧΑ και η ελληνική αγορά έχουν μείνει πίσω από τις αγορές των ΗΠΑ/ΕΕ πρόσφατα, καθώς το placement του ΤΧΣ συγκεντρώνει την προσοχή.

    Οι φήμες γύρω από τις τιμές/ποσοστά/εκπτώσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους όγκους και συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις τιμές παρόλο που τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, καθώς περιμένουμε τις τελικές λεπτομέρειες (θα πρέπει να είναι την επόμενη εβδομάδα περίπου –σ.σ. δηλαδή αυτή που διανύουμε).

    Εν τω μεταξύ η αγορά δείχνει να έχει «παγώσει» για έναν ακόμα λόγο, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή, λήγουν τα παράγωγα του Σεπτεμβρίου που ταυτόχρονα η λήξη τους, συμπίπτει και με τη λήξη των συμβολαίων του 9μήνου, αφήνοντας το ρολάρισμα για τη μέρα εκείνη.

     Διαβάστε επίσης

    Εθνική: Μεγάλο ενδιαφέρον για το placement καταγράφει η J.P. Morgan – Ωρα αποφάσεων από το ΤΧΣ

    Jefferies: «Βαρίδι» το placement του ΤΧΣ στην Εθνική για τις τραπεζικές μετοχές

    Placement Εθνικής Τράπεζας: Το τραγικό λάθος και τι έκαναν οι Γερμανοί με την Commerzbank – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ