ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ηχηρή έκπληξη , αποτελεί η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών το τελευταίο τρίμηνο, όπου η πανδημία έχει φέρει τα πάνω- κάτω στην αγορά.
Παρά τη μεγάλη βουτιά που έχουν κάνει οι τιμές των μετοχών, οι Έλληνες ιδιώτες παραμένουν σταθεροί αγοραστές. Έχοντας τοποθετήσει συνολικά 136,4 εκατ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επενδυτική τους κατηγορία, είναι εκείνη από την οποία προέρχεται η μεγαλύτερη, καθαρή, εισροή κεφαλαίων, σε Ελληνικές μετοχές.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι ξένοι «παίκτες» οι οποίοι και αποτελούν τον σταθερό πόλο των πωλητών. Με τη συνολική αξία των καθαρών πωλήσεων που έχουν γίνει από τα δικά τους χαρτοφυλάκια, να ανέρχεται στα επίπεδα των 83 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά, πηγάζουν μέσα από τη σύνθεση των στοιχείων, τα οποία δημοσιοποιεί το χρηματιστήριο (AXIA Numbers). Στοιχεία που έρχονται να καταδείξουν ότι η ροή των εξελίξεων μέσα στο τρίμηνο της πανδημίας, έχει διαμορφώσει μια «νέα τάξη πραγμάτων» στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Αναδεικνύοντας τους ιδιώτες Έλληνες ώς καθοριστικό στοιχείο της αγοράς, καθώς απορροφούν τις πωλήσεις που γίνονται από ξένους, αλλά και άλλα εγχώρια χαρτοφυλάκια. «Συντηρώντας» έτσι τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Διότι αν συνεχιστούν επί μακρόν οι…φυγόκεντρες τάσεις των ξένων επενδυτών, είναι μάλλον ανέφικτο να έρθουν καλύτερες μέρες για τις ελληνικές μετοχές.
Με όρους Γενικού Δείκτη, η χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε 21,8% τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ επιπλέον απώλειες 22,5% κατέγραψε τον Μάρτιο. Ο Απρίλιος έφερε κέρδη 12,5%, αλλά σε τριμηνιαίο χρονικό ορίζοντα η αγορά γράφει -31,8%. Χωρίς φυσικά να υπολογίζεται το -4,1% στο πρώτο 7ήμερο του Μαΐου.
Στο «μέτωπο» των συναλλαγών, οι ξένοι «παίκτες» στο σύνολό τους, από το 53% που ήταν το μερίδιό του τον Φεβρουάριο, έπεσε τον Απρίλιο στο 46%. Δείγμα εμφανές της αποστασιοποίησης που τηρούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια, απέναντι στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, η παρουσία των ιδωτών Ελλήνων επενδυτών παρουσίασε βαθμιαία ενίσχυση, αφού από το 21,5%που ήταν το μερίδιο στις συναλλαγές του Φεβρουαρίου, έφτασε στο…29,5% τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια η εμβέλεια των Ελλήνων ιδιωτών στα χρηματιστηριακά δρώμενα, αυξήθηκε κατά…37,2% την περίοδο της πανδημίας.
Τα «μυστικά» των εισροών και η έκπληξη της Μακεδονίας
Σε ότι αφορά τον πλέον κομβικό στοιχείο, που αφορά την καθαρή εισροή κεφαλαίων ( αξία αγορών, μείον αξία πωλήσεων) οι ιδιώτες Έλληνες έβαλαν 22 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα το Φεβρουάριο, 58,4 εκατ. τον Μάρτιο και άλλα 56 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Χωρίς να γνωστοποιείται από τα χρηματιστήριο, το ποιες μετοχές επακριβώς, έγιναν αποδέκτες των κεφαλαιακών εισροών. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η βασική τους κατεύθυνση ήταν σε εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ( του Δείκτη Large Cap).
Άξιο προσοχής πάντως είναι, ότι στη συγκεκριμένη επενδυτική κατηγορία περιλαμβάνονται και Έλληνες βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι προχώρησαν σε προσωπικές αγορές τίτλων των εταιρειών τους. Το «ειδικό βάρος» αυτού του είδους κινήσεων εκτιμάται ότι είναι σημαντικό, αλλά όχι ευδιάκριτο…
Από την ανάλυση των στοιχείων του χρηματιστηρίου, προκύπτει επίσης, ότι αγορά στο τρίμηνο της πανδημίας, είχε πέραν των ξένων και άλλους δύο εγχώριους «άξονες» πωλητών. Αυτοί ήταν οι ελληνικές εταιρείας επενδύσεων από τις οποίες και βγήκαν καθαρές πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 43 εκατ. ευρώ προήλθαν από την επενδυτική κατηγορία των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπου οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν τη μερίδα του λέοντος…
Στον αντίποδα και αρωγός στη στάση των ιδιωτών Ελλήνων, ήταν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, από τις οποίες τοποθετήθηκαν 38,4 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές, το τελευταίο τρίμηνο. Άλλα 12 εκατ. ευρώ καθαρών εισροών, προήλθαν από τις τράπεζες…
Εν συνόλω υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 544.918 χρηματιστηριακοί κωδικοί, ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, με μετοχές αξίας 6,035 δις. ευρώ. Προ τριμήνου, η αποτίμηση του μετοχικού πλούτου ήταν στα 7,528 δισ. ευρώ. Οι ποσοστιαίες απώλειες είναι της τάξεως του 19,8% και σαφώς λιγότερες από αυτές του Γενικού Δείκτη.
Από την εικόνα πάντως του συνόλου των Ελλήνων επενδυτών (όλων των επί μέρους κατηγοριών) προκύπτει άλλο ένα στοιχείο έκπληξης. Και τούτο γιατί το περισσότερο «φρέσκο» χρήμα δεν μπήκε από την…μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, αλλά από την Κεντρική Μακεδονία. Καθώς από «κωδικούς» που δηλώνουν ως φορολογική έδρα τη γεωγραφική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξαν κεφαλαιακές εισροές 25,2 εκατ. ευρώ. Δεύτερη δύναμη στις τοποθετήσεις «ζεστού» χρήματος σε ελληνικές μετοχές ήταν η…Κρήτη ( περί τα 10 εκατ. ευρώ) και τρίτη η περιφέρεια της Θεσσαλίας με περί τα 5 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο τους, οι επενδυτικές δυνάμεις της Αττικής εισέφεραν καθαρά, περί τα 2 εκατ. ευρώ…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι