Στο επίκεντρο της πολιτικής είναι οι τραπεζικές μετοχές, όπως έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και έπειτα. Από τη μία πλευρά, η ισχυρή ψήφος της Goldman Sachs που αύξησε τις τιμές στόχους και τα στελέχη της UBS που ήρθαν στην Αθήνα και είδαν τις ελληνικές τράπεζες ισχυρές και από την άλλη η αμερικανική Jefferies που «βλέπει» πιθανούς κινδύνους στις τράπεζες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Jefferies διαβλέπει τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες που θα σχετίζονταν με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί τις επιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους ως σχετικά περιορισμένες.

Οι κίνδυνοι είναι οι εξής:

  1. Παρέμβαση στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για να στηρίξουν τα “ευάλωτα νοικοκυριά” και πάγωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των νοικοκυριών. Μια επέκταση της επιλεξιμότητας των κριτηρίων για την υπαγωγή στα συστήματα προστασίας είναι πιθανό να έχει περιορισμένο αντίκτυπο.
  2. Ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Τα στοιχεία σε επίπεδο συστημάτων και τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα προθεσμιακά επιτόκια καταθέσεων κινούνται ήδη αργά προς τα πάνω, μειώνοντας τις απαιτήσεις για πιο επιθετική μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους καταθέτες.
  3. Φόρος επί των πλεοναζόντων κερδών. Έχοντας προηγουμένως γλιτώσει φόρους που στόχευαν κυρίως τις ενεργειακές εταιρείες ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής, ο κίνδυνος είναι ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην επιβολή φόρου επί των κερδών που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια (όχι ότι έχει σηματοδοτήσει μια τέτοια πρόθεση). Μια φθίνουσα κρίση του κόστους διαβίωσης αφαιρεί την ανάγκη για χρηματοδότηση με τη μορφή έκτακτων φόρων. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως καθυστέρηση της εξυγίανσης των τραπεζών μετά την κρίση, που θεωρείται ευρέως ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
  4. Προστασία της κατοικίας. Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια (foreign funds) που αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους μέσω των φορέων διαχείρισης χρέους, μεταξύ άλλων και μέσω κατασχέσεων. Μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της δυνατότητας τωνservicers να εισπράττουν οφειλές θα επηρέαζαν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις senior ‘φέτες’ των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.

Στον αντίποδα, η Goldman Sachs, με λιγότερο από ένα μήνα να μένει ως τις εκλογές της 21ης Μαΐου, επανέλαβε τη σύσταση αγορά (buy) για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank και την ουδέτερη (neutral) θέση για την Eurobank. Οι τιμές στόχοι αυξήθηκαν για την Alpha Bank σε 1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα αυξάνεται σε 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς 2,72 ευρώ από 2,20 ευρώ πριν και για τη Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας εντός της Eυρωζώνης, έχοντας μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% μέσο όρο για τις τράπεζες στην ΕΕ) και μέσο δείκτη δανείων προς καταθέσεις (L/D) 0,7 φορές έναντι 0,9 φορές για την ΕΕ. Όσον αφορά τα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες CET1 το 2022 κατά περίπου 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 13,7% και η καθοδήγησή τους υποδηλώνει περαιτέρω βελτίωση κατά περίπου 1,0-1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 2,5-3,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2025.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ελβετικής τράπεζας UBS πέρασαν τρεις ημέρες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με επιχειρήσεις όπως η Alpha Βank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Jumbo, κ.λπ. και συζήτησαν και το εκλογικό σκηνικό και τις εκτιμήσεις. Όπως ανέφεραν, αν και προεκλογικό το κλίμα, η θετική διάθεση στην Αθήνα δεν κρύβεται, με το γεμάτο κόσμο και κίνηση για αυτήν την εποχή του έτους αεροδρόμιο, με επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνονται για κρουαζιέρες στα νησιά και με τα γεμάτα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που αντανακλούν αυτό το θετικό κλίμα.

Οι αναλυτές της UBS Mate Nemes και Daniele Brupbacher επεσήμαναν ότι τους αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιονομική πολιτική μιας πιθανής νέας κυβέρνησης, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Οι διοικήσεις των τραπεζών στις συναντήσεις που είχαν επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και σταθερούς όγκους λιανικής, κατά μέσο όρο αλλά και με κάποιες εξαιρέσεις. Τα ζητήματα που η UBS θεωρεί κλειδιά για τη συνέχιση της θετικής πορείας των τραπεζών στην Ελλάδα είναι η διψήφια αύξηση των χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων, τα χαμηλά beta των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους ενόψει των εκλογών – Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χώρα

Jefferies: Οι πιθανοί κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ