ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πτώση στις ελληνικές τράπεζες στο ΧΑ μπορεί να «ταρακούνησε» τους επενδυτές, αλλά οι ξένοι αναλυτές σε καμία περίπτωση δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και μάλιστα κάποιοι οίκοι αυξάνουν και τις τιμές στόχους.
H Jefferies και η ομάδα των τραπεζικών αναλυτών της προχωρούν σε μια πρώτη ανάλυση για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε μια σειρά αμοιβαίων δασμών στα εισαγόμενα αγαθά. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν άμεσο στόχο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν δεύτερης τάξης επιπτώσεις μέσω της χαμηλότερης ανάπτυξης του ΑΕΠ και των αρνητικών επιπτώσεων στην πιστοληπτική ικανότητα των χρηματοδοτούμενων τομέων. Οι ισπανικές, οι γαλλικές και οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται καλύτερα τοποθετημένες, δεδομένης της σχετικά χαμηλής έκθεσης τους στις ΗΠΑ, τις εξαγωγές και τη μεταποίηση. Οι κορυφαίες επιλογές μας σε αυτές τις περιοχές είναι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, η Société Générale και η BBVA», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ μετά την Κίνα, με 200 δισ. δολάρια του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ να είναι σε σχέση με την ΕΕ. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της ζώνης του ευρώ προς τις ΗΠΑ το 2024 σε απόλυτους όρους ήταν η Γερμανία (161 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (72 δισ. ευρώ), η Ιταλία (64 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (47 δισ. ευρώ). Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι η Ιρλανδία (13,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ), το Βέλγιο (5,4%), η Ολλανδία (3,8%), η Γερμανία (3,7%) και η Ιταλία (3,0%). Η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένες με λιγότερο από 2% των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ.
Οι περισσότερες εισαγωγές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύονται από τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα, την ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά, η πλειοψηφία των οποίων εμπίπτει στον τομέα της μεταποίησης. Η έκθεση στη μεταποίηση αντιπροσωπεύει το 7% του χαρτοφυλακίου δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτόν τον τομέα είναι οι ιταλικές (BAMI, BPE, UCG), ακολουθούμενες από τις ETE και Intesa Sanpaolo, όλες με ποσοστό άνω του 10% του χαρτοφυλακίου δανείων προς μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η BBVA έχει επίσης έκθεση πάνω από 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου στη μεταποίηση, αλλά η πλειονότητα του σχετίζεται με τις δραστηριότητες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Τουρκία (46% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων το 2024).
«Συνολικά, διαπιστώνουμε ότι η ανακοίνωση των δασμών είναι υποστηρικτική για την BBVA, καθώς οι αμοιβαίοι δασμοί που αποκαλύφθηκαν θέτουν τη Λατινική Αμερική και την Τουρκία σε σχετικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών και χωρών. Το Μεξικό εξαιρείται σε αυτόν τον γύρο δασμών μέσω του εμπορίου σύμφωνα με τη συμφωνία USMCA, αν και οι προηγούμενοι δασμοί παραμένουν. Οι άλλες κύριες χώρες στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και η Τουρκία πρόκειται να επιβαρυνθούν με το βασικό δασμολογικό συντελεστή του 10%», καταλήγουν οι αναλυτές της Jefferies.
Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso ανεβάζουν τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την Τράπεζα Κύπρου σε μια έκθεση που εκθειάζει τις προοπτικές τους. Οι νέες τιμές στόχοι είναι για τη Eurobank τα 3,60 ευρώ από 2,95 ευρώ, για την Alpha Bank τα 3,00 ευρώ από 2,35 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 11,50 ευρώ από 10,15 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,50 ευρώ από 5,40 ευρώ. Για την Τράπεζα Κύπρου, η τιμή στόχος είναι τα 7,30 ευρώ από 7,10 ευρώ. Οι συστάσεις για όλες τις τράπεζες είναι «αγορά».
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι το μέρος που πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές, δεδομένων των πολλαπλασιαστών και της δυναμικής τους. Δεδομένου του συνδυασμού της πολύ ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων τους και των ακόμη φθηνών πολλαπλασιαστών αποτίμησης. Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται για το 2026 με μέσος δείκτη Ρ/Ε στις 6 με 7 φορές και δείκτη P/TBV στις 0,8 με 1 φορές για αποδοτικότητα RoTE 12% με 15% με ισχυρά πλεονάζοντα κεφάλαια. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα τοποθετημένες στην Ευρώπη για ένα μεγαλύτερο re-rating. Οι καλύτερες προοπτικές, η καλή σταθερότητα στο μέλλον σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ανάπτυξη και τις υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαια με περιθώριο για υψηλότερες διανομές από τους νέους στόχους τους 50% με 60% που έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες είναι τα εχέγγυα. Όλα τα παραπάνω τις καθιστούν μια πρόταση αξίας που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί», επισημαίνει ο Alonso.
«Η προτίμησή μας εξακολουθεί να είναι η Eurobank, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και το δυνητικό περιθώριο για να ξεπεράσει το consensus σε μη απαιτητικούς πολλαπλασιαστές. Προτιμούμε επίσης την Alpha Bank, καθώς πιστεύουμε ότι συνεχίζει να προσφέρει καλή αξία και να καλύπτει την απόσταση έναντι των ομοειδών της. Συνεχίζει να μας αρέσει η Εθνική Τράπεζα λόγω της εντυπωσιακής επιχειρηματικής της απόδοσης, ενώ αναγνωρίζουμε τις βελτιώσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι μια τράπεζα που έχει την καλύτερη δυνατή θέση στην αγορά. Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές επιδόσεις», εξηγεί η γερμανική τράπεζα.
«Οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου, αν και ακόμη κάτω από τις πλήρεις δυνατότητες διανομής, είναι μπροστά μας και ξεχωρίζουν τις ελληνικές τράπεζες. Η ασυναγώνιστη αύξηση των δανείων παραμένει ο παράγοντας διαφοροποίησης, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν ήδη εξομαλυνθεί, αλλά ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος από τον αναμενόμενο και εξακολουθεί να αυξάνεται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά το 2024 σε ετήσια βάση. Η ευαισθησία στις μειώσεις των επιτοκίων είναι πλέον σύμφωνη με άλλων ομοειδών χωρών της Νότιας Ευρώπης, ενώ η αύξηση των δανείων (+11% σε ετήσια βάση το 2024) έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις πιέσεις. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την πιστωτική επέκταση σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό κατά τις επόμενες τρεις χρήσεις, υποστηριζόμενες κυρίως από τις επιχειρήσεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα έχουν πλήρως ανακάμψει έως το 2027, μετά από μια μέτρια πτώση το 2025 και θα σταθεροποιηθούν σχεδόν έως το 2026, ακόμη πιο γρήγορα από ότι έχει αποτυπωθεί στις αναβαθμίσεις των προβλέψεων των τραπεζών, οι οποίες, σε γενικές γραμμές, μας φαίνονται συντηρητικές», καταλήγει ο Alonso.
Η Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης επαναλαμβάνουν τη σύσταση «αγορά» (buy) για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και αυξάνουν την τιμή στόχο κατά 5% στα 6,50 ευρώ από 6,20 ευρώ προηγουμένως, που σημαίνει 29% περιθώριο ανόδου.
«Η επαναξιολόγησή μας αποδίδεται στον υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας (RoaTBV) 14,1% έναντι 13,8% προηγουμένως, λόγω της αναβάθμισης της πρόβλεψής μας για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2025 κατά 5%. Η Πειραιώς διαπραγματεύεται σήμερα 0,82 φορές τον δείκτη P/TBV, με βαθύ discount 30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 11% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, παρά τον υψηλότερο δείκτη (14,1% έναντι 13,5% στην ΕΕ και 14,0% στην Ελλάδα). Με τον στόχο της κεφαλαιοποίησης μας στα 8,12 δισ. ευρώ, η μετοχή θα διαπραγματευόταν στις 1,06 φορές τον δείκτη P/TBV, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε discount 10% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις μας δεν ενσωματώνουν την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη άνοδο», επισημαίνει ο Τσούρτης.
Η UBS και ο Stephan Potgieter σχολιάζουν πρώτοι την προσθήκη-εξαγορά της AXIA Ventures από την Alpha Bank. Η σύσταση είναι “buy” και η τιμή στόχος τα €2,68 με περιθώριο ανόδου 15% για τη μετοχή της τράπεζας. «Αναμένεται να έχει αυξητική επίδραση η εξαγορά της AXIA Ventures στην Alpha Bank. Η τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική της για εξαγορές με τη μέθοδο του bolt-on, έχοντας ανακοινώσει την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της AXIA Ventures, μιας περιφερειακής επενδυτικής τραπεζικής. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή εξαγορά, η οποία θα καταναλώσει λιγότερο από 20 μ.β. του κεφαλαίου CET1 (δείκτης CET1 στο τέλος του 2024 στο 16,3%), με την Alpha να αναφέρει ότι δεν επηρεάζει τον δείκτη του ομίλου και τα μελλοντικά σχέδια διανομής. Η Alpha υποδεικνύει ότι η εξαγορά θα είναι αυξητική για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 1,4% περίπου, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο φέτος, υπό την προϋπόθεση της οριστικοποίησης των όρων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών», προβλέπει ο Potgieter.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών
Κώστας Τσιάρας: Οι 3 άξονες για την αντιμετώπιση των δασμών Τραμπ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Ο ελληνικός γάμος και η λίστα με τα δώρα
- «Γεωργία με Ευφυΐα» για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στην άρδευση – Πώς ωφελείται ο αγροδιατροφικός τομέας
- Ρωσία: Συζητήσεις με Ιράν και Κίνα αύριο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
- Θεσσαλονίκη: Η καταδίκη της μητέρας που έριξε το μωρό της στην λίμνη του Αλιάκμονα
