Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών και οι νεότερες τιμές στόχοι

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο των επενδυτών και των αναλυτών, με τις JP Morgan, Alpha Finance και UBS να προβαίνουν σε νέες εκτιμήσεις τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Ο ελβετικό οίκος της UBS και ο αναλυτής Stephan Potgieter στην κλαδική του ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξοι. Οι τιμές στόχοι που προτείνει για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι τα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με 56% περιθώριο ανόδου, τα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 50% περιθώριο ανόδου, τα 2,32 ευρώ για την Alpha Bank με 45% περιθώριο ανόδου και τα 2,74 ευρώ για τη Eurobank με 38% περιθώριο ανόδου. Οι κορυφαίες επιλογές του είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς η πρώτη ξεχωρίζει με την κερδοφορία της και η έτερη με την αποτίμησή της. Οι συστάσεις για τις μετοχές είναι «αγορά» (buy).

«Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστική άνοδο και έκθεση στην ιστορία της μακροοικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας. Βλέπουμε ισχυρή αύξηση κεφαλαίου και δυνατότητες για διανομές μερισμάτων στους μετόχους πέραν των συντηρητικών σχεδίων πληρωμών τους. Η σχέση κινδύνου-απόδοσης φαίνεται στραμμένη προς τα πάνω», υπογραμμίζει ο Potgieter.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την αύξηση του ΑΕΠ που οφείλεται στον τουρισμό, ένα ισχυρό καταναλωτικό υπόβαθρο που υποβοηθείται από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις εισροές RRF (15 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής) και καμία σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση (πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού). Αναφορικά με τις αποτιμήσεις, βλέπουμε σημαντική περαιτέρω επαναξιολόγηση παρά τις αρχικές επιδόσεις μετά την τραπεζική κρίση. Για τις επιλογές μετοχών, βλέπουμε υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καλή πιστωτική ποιότητα και επιλογές στην επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τα σχέδια διανομής.

Η JP Morgan και η ομάδα των Mehmet Sevim, Samuel Goodacre και Sukanya Khan ξεκινάει μια νέα σειρά reports, τα οποία ονομάζει “First Principles” και τα οποία ασχολούνται με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs) και τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) των ελληνικών τραπεζών.

Οι συστάσεις overweight και οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες διατηρούνται σε:

«Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, μοιάζει σχεδόν σαν να μην υπήρξε ποτέ ελληνική οικονομική κρίση. Τα δάνεια αυξάνονται σε υγιή επίπεδα, η ποιότητα του ενεργητικού έχει συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό με την Ευρώπη, τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν βελτιωθεί και η ΕΚΤ ενέκρινε πρόσφατα τα αιτήματα των τραπεζών να καταβάλουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Tα DTAs δεν θα εμποδίσουν υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, κατά την άποψή μας. Τα καλά νέα είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των DTAs των ελληνικών τραπεζών απολαμβάνουν κρατική εγγύηση, γεγονός που τα καθιστά πλήρως ρευστοποιήσιμα, ανεξάρτητα από την κερδοφορία. Αυτό τα χαρακτηρίζει ως κεφάλαιο CET1 σύμφωνα με τον CRR. Το υποσύνολο των DTAs αναφέρεται επίσης ως αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs). Ενώ τα DTCs αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλος τύπος CET1 από εποπτική άποψη, το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό τους στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών μπορεί να επηρεάσει τη λήψη εποπτικών αποφάσεων, ιδίως όταν πρόκειται για τη διανομή κεφαλαίου. Τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν περιγράψει στο παρελθόν το υψηλό ποσοστό των DTCs στους δείκτες CET1 των ελληνικών τραπεζών ως σημείο εποπτικής ανησυχίας. Κατά την άποψή μας, η ανησυχία δεν σχετίζεται με την επιλεξιμότητα των DTCs ως μορφή CET1 ή την ικανότητα απορρόφησης ζημιών, αλλά με την υψηλή διασύνδεση κράτους-τραπεζών, την οποία οι εποπτικές αρχές έχουν προσπαθήσει να μειώσουν», καταλήγει η ομάδα της JPM.

Τέλος, σε νέα της έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Finance εκτιμά πως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στις αγορές τραπεζικών μετοχών ενόψει των επερχόμενων συναλλαγών, με πιο σημαντική αυτή της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές, με την Alpha Finance να αναμένει ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών το επόμενο διάστημα.

Η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ενσωματώνοντας υψηλότερα οργανικά έσοδα γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη, κατά 11% περίπου για το 2025-2026, και κατ’ επέκταση σε υψηλότερες τιμές στόχους κατά 6% κατά μέσο όρο.

Οι νέες τιμές στόχοι υποδηλώνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα (από 40% και άνω συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) δικαιολογώντας σύσταση «αγοράς» και για τις τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς) που καλύπτει.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου με τιμή στόχο €5,23, αντανακλώντας το ευνοϊκό προφίλ κινδύνου/απόδοσης λόγω της ελκυστικής αποτίμησής της, ενώ ακολουθεί η Eurobank (τιμή στόχος €2,65), δεδομένων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της και στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος €9,50) χάρη στην ισχυρή κερδοφορία και την υπερεπάρκεια κεφαλαίων που παρουσιάζει.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της AF εκτιμούν ότι η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές σε όρους P/TBV και 5,7 φορές σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 με την κερδοφορία να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (απόδοση ιδίων κεφαλαίων σημαντικά πάνω από 10% μέχρι το 2026). Επιπλέον, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετοχών των εγχώριων τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Citi για Jumbo: Η μετοχή έχει αποτιμήσει ήδη το χειρότερο σενάριο

Citi για ΔΕΗ: Οι νέες εξαγορές είναι μια θετική εξέλιξη για τον όμιλο

Eurobank Equities για Παπουτσάνης: Ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή