Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών που αυξάνουν τις τιμές στόχους

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

H ελβετική UBS, η αμερικανική Jefferies και η εγχώρια ΑΧΙΑ είναι οι τελευταίοι οίκοι που προχώρησαν σε νεότερες εκτιμήσεις, επανεκκινώντας ή αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Ειρήνη Ισμαήλου και Κωνσταντίνος Ζούζουλας αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν σημειωθεί καλές επιδόσεις από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη στο +20%, ενώ ο κλάδος οδηγείται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κινείται προς την κατεύθυνση βιώσιμων αποδόσεων.

Η επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει τις συστάσεις αγοράς (buy) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με υψηλότερες τιμές στόχους στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ) για τη Eurobank, στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς (5,30 ευρώ, από 5,00 ευρώ) έχει ξεκινήσει την πορεία προς τη βιώσιμη κερδοφορία, με μεγάλο μέρος της επαναφοράς της να λαμβάνει χώρα γύρω από την περίοδο τοποθέτησης νωρίτερα φέτος.

Η αυξημένη κερδοφορία έχει ενισχύσει τον δείκτη RoTE και την οργανική αύξηση κεφαλαίου πέραν των προσδοκιών της αγοράς.

Η αύξηση της τιμής στόχου στα 5,30 ευρώ συνεπάγεται μια αποτίμηση P/TE στις 0,60 φορές για το 2025 ή +54% περιθώριο ανόδου.

Ο νέος στόχος οφείλεται στην υψηλότερη κερδοφορία και τον βελτιωμένο δείκτη κεφαλαίων CET1 και η AXIA υπογραμμίζει την πεποίθησή της ότι η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει την αγορά μέσω της ενισχυμένης ανάπτυξης των χορηγήσεων, της δημιουργίας αμοιβών και των επιλεκτικών εξαγορών.

Αναφορικά με την Alpha Bank οι αναλυτές επισημαίνουν ότι διαθέτει έναν πολύ υψηλό δείκτη αποδοτικότητας RoTE, το οποίο οφείλεται στην τεχνογνωσία της στον τομέα των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η οποία προοιωνίζεται θετικά αποτελέσματα με το τρέχον περιβάλλον, τόσο όσον αφορά τις ροές όσο και την ποιότητα του ενεργητικού.

Η τοποθέτηση της τράπεζας αναμένεται να επωφεληθεί από το περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων, καθώς διαθέτει λιγότερα ρευστά στοιχεία ενεργητικού και περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις που θα αναπροσαρμοστούν σε αυτό το μέρος του κύκλου.

Η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TE) για το 2025 στις 0,51 φορές ή +53% άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, κάτι που φαίνεται ελκυστικό.

Η Eurobank συνεχίζει να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα RoTE μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τις σημαντικές, αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητές της, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αυξημένη τιμή στόχος στα 3,00 ευρώ ανά μετοχή (από 2,50 ευρώ) υποδηλώνει έναν δείκτη P/TE για το 2025 στις 0,76 φορές ή +47% άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, καταδεικνύοντας υψηλότερη κερδοφορία παράλληλα με έναν σταθερό δείκτη πληρωμών.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει τα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα και ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αν και προβλέπεται ότι ο δείκτης RoTE θα μειωθεί  μετά λόγω της υψηλής κεφαλαιακής συσσώρευσης, η υπόθεση  μπορεί να είναι συντηρητική και δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν πρωτοβουλίες (πέραν των μερισμάτων και των επαναγορών) που μπορεί να αναλάβει ο όμιλος και οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική γραμμή.

Η νέα αναβαθμισμένη τιμή στόχος των 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) συνεπάγεται έναν δείκτη P/TE για το 2025 0,80 φορές ή +35%, το οποίο εξακολουθεί να φαίνεται ελκυστικό, δεδομένης της βελτιούμενης κερδοφορίας της ΕΤΕ NBG και των επιλογών που της προσφέρει το πλεονάζον κεφάλαιό της.

Η ελβετική τράπεζα UBS και ο Stephan Potgieter ξεκινούν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με συστάσεις αγοράς (Buy). Οι τράπεζες βγαίνουν δυναμικά από την ελληνική κρίση χρέους και βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και τον κύκλο της εταιρικής πιστωτικής επέκτασης.

«Βλέπουμε άνοδο στα συντηρητικά τριετή επιχειρηματικά σχέδια και στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών. Ξεκινάμε με αξιολογήσεις Buy για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Alpha Bank €2,30, Eurobank €2,60, ΕΤΕ €11,00 και Τράπεζα Πειραιώς €5,50.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό περιθώριο κεφαλαιακής ανόδου (26%-51%), καθώς και σημαντικές δυνατότητες διανομής. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών σε βασικά θέματα του κλάδου και στο προφίλ κινδύνου.

Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η ΕΤΕ (ισχυρό franchise, υψηλή κερδοφορία, κεφαλαιακή ευελιξία) και η Τράπεζα Πειραιώς (δυνατότητα re-rating, σταθερή κερδοφορία, κορυφαίο franchise καταθέσεων λιανικής και εταιρικών δανείων)», υπογραμμίζει ο Potgieter.

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή επαναφοράς των διανομών προς τους μετόχους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, τα σχέδια πληρωμών φαίνονται συντηρητικά, καθώς οι διανομές ξεκινούν από το 10% έως το 30% και αυξάνονται προς το 50% σε βάθος τριετίας.

«Βλέπουμε ισχυρή αύξηση του κεφαλαίου που υποβοηθείται από τη σταθερή κερδοφορία με δείκτη ROTE από 13% έως 20% (προσαρμοσμένο για CET1 14%).

Εκτιμούμε ότι το κεφάλαιο που είναι διαθέσιμο για διανομή μέχρι το 2026 θα μπορούσε να ανέλθει στο 60% της κεφαλαιοποίησής τους τώρα στην αγορά.

Ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιών από NPEs έχει υποχωρήσει τώρα στο 4,4%, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) στο κεφάλαιο CET1 αναμένεται επίσης να μειωθούν από 58% σε 35% το 2026», εξηγεί ο Potgieter.

«Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε τα έσοδα να διατηρούνται, καθώς προβλέπουμε ανάπτυξη 3% περίπου ετησίως (2023-2026) για τον κλάδο, βοηθούμενοι από την ισχυρή αύξηση των εσόδων από τέλη και προμήθειες (εκτίμηση UBS +10% ετησίως).

Οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι ελκυστικές λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη απόδοσης ROTE και την αύξηση του κεφαλαίου.

Παρά τη μεγάλη επαναξιολόγηση των μετοχών τους από το 2021, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να φαίνονται ελκυστικές σε βάση εσωτερικής αξίας, τόσο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Το κόστος κεφαλαίου που εμπεριέχουν οι τιμές των ελληνικών τραπεζών στο ΧΑ είναι υψηλό (από 16% έως 21%) στο πλαίσιο μιας απόδοσης δεκαετούς ομολόγου μόλις στο 3,7%.

Οι καταλύτες για περαιτέρω επαναξιολόγηση περιλαμβάνουν πιθανή αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών και του consensus και υψηλότερες διανομές με την πάροδο του χρόνου.

Οι προβλεπόμενες αποδόσεις μας δεν περιλαμβάνουν τη διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου, η οποία θα μπορούσε να είναι σημαντική», συμπεραίνει ο Potgieter της UBS.

Τέλος, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Αλέξανδρος Δημητρίου ενόψει των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου αυξάνουν την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς και αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την Alpha Bank.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο αναλυτής Αλέξανδρος Δημητρίου αναθεωρούν ανοδικά την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα €5,40 (από €5,25) και επαναλαμβάνουν τη σύσταση αγοράς με περιθώριο ανόδου στο +42%.

Στο θετικό σενάριο, η τιμή στόχος για την Τράπεζα ανέρχεται σε 7,75 ευρώ ανά μετοχή ή +104% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Δημητρίου εκτιμά ότι οι αποδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να είναι σε παρόμοια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο και εστιάζει στα ακόλουθα θέματα:

  1. Οι τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές και  ενσωματώνουν την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών στις προβλέψεις της, οι οποίες οδηγούν σε αναβαθμισμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για φέτος κατά 4% με μικρότερες αλλαγές και στα υπόλοιπα έτη 2025-2026 κατά 1% με 2%.
  2. Το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) πιθανότατα θα είναι ελαφρώς μειωμένο και αναμένεται μια μικρή πτώση στα διαδοχικά NII (-1%) αυτό το τρίμηνο.
  3. Τα έσοδα από τόκους θα πρέπει να επωφεληθούν από τα υψηλότερα μέσα υπόλοιπα δανεισμού, καθώς και από την ισχυρότερη συμβολή από το χαρτοφυλάκιο τίτλων.
  4. Τα έξοδα τόκων και το κόστος καταθέσεων θα πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερο (επιπτώσεις ανατιμολόγησης από παλαιότερες εκδόσεις), με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από την έκδοση του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  5. Τα έσοδα από τα τέλη θα είναι υψηλότερα, καθώς το β’ τρίμηνο έχει εποχικά υψηλότερα τέλη λόγων των πληρωμών και αναμένει συνεχή βελτίωση των αμοιβών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
  6. Το κόστος θα είναι υψηλότερο και αναμένεται ότι τα υποκείμενα έξοδα θα αυξηθούν διαδοχικά στα 199 εκατ. ευρώ, ενώ θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση από την εθελούσια έξοδο κατά το β’ τρίμηνο ύψους 5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο.
  7. Το κόστος κινδύνου θα είναι της τάξης των 80 μ.β. κατά τη διάρκεια του τριμήνου με την Πειραιώς να μειώνει τις προβλέψεις της για το 2024 σε 0,7% έναντι 0,8% προηγουμένως. Δεν συμπεριλαμβάνει τυχόν κόστη από εκκαθαρίσεις στα NPEs.
  8. Για τα κεφάλαια αναμένει έναν δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 13,9%, αυξημένο κατά 30 μ.β. σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, με οργανική παραγωγή κεφαλαίου που αντισταθμίζεται εν μέρει από τα υψηλότερα στοιχεία ενεργητικού με κίνδυνο.

Αναφορικά με την Alpha σημειώνει ότι «βλέπουμε ότι η τράπεζα ακολουθεί την πορεία της σύμφωνα με τις προβλέψεις της για φέτος, με τα δεδομένα σε επίπεδο συστήματος να εξελίσσονται όπως αναμένεται. Αφήνουμε αμετάβλητη την τιμή στόχο των 2,60 ευρώ και διατηρούμε την αξιολόγηση αγορά (Buy) για τη μετοχή. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή ή 120% υψηλότερα και ακόμη και στο αρνητικό σενάριο η τιμή στόχος στα 1,70 ευρώ ξεπερνά την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑ κατά 4%», εξηγεί ο Δημητρίου.

Τα βασικά σημεία για το β’ τρίμηνο της Alpha Bank είναι τα ακόλουθα:

  1. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα είναι μειωμένα σε τριμηνιαία βάση. Ο αναλυτής αναμένει ότι τα NII θα είναι μειωμένα σε διαδοχικό επίπεδο (μείωση 4%) με την Alpha να βλέπει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες αυτό το τρίμηνο. Για το πλαίσιο, η Alpha έχει καθοδηγήσει σε μείωση του NII κατά 5% φέτος (εκτίμηση JEF -3% και VA Consensus στο -4%).
  2. Τα στοιχεία του συστήματος δείχνουν αρνητικές καθαρές πιστωτικές ροές για τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώνοντας ότι ιστορικά υπάρχει μια μεγάλη ανάκαμψη τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, αναμένει σταθερά υπόλοιπα δανείων και συνεισφορά NII αυτό το τρίμηνο.
  3. Το κόστος καταθέσεων θα είναι υψηλότερο σε διαδοχική βάση, καθώς οι παλαιότερες εκδόσεις ανατιμώνται υψηλότερα. Αυτό το τρίμηνο αναμένει παρόμοιες επιδόσεις με το α’ τρίμηνο (7 εκατ. ευρώ).
  4. Από την πλευρά της χρηματοδότησης για αυτό το τρίμηνο εκτιμά υψηλότερο κόστος από την έκδοση Τ2 ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, καθώς και την πλήρη επίπτωση από το προνομιούχο ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.
  5. Οι αμοιβές θα είναι ελαφρώς υψηλότερες σε τριμηνιαία βάση. Προβλέπει υψηλότερη συνεισφορά από τις αμοιβές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αυτό το τρίμηνο (υψηλότερα επίπεδα αγοράς και περαιτέρω μετατροπή καταθέσεων), ενώ οι αμοιβές δανεισμού θα πρέπει να είναι σταθερές.
  6. Τα έξοδα θα είναι υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση και προβλέπει αύξηση των εξόδων σε διαδοχική βάση, αλλά χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Για το 2024, προβλέπει δείκτη κόστους προς έσοδα 39% (η καθοδήγηση είναι για 40% περίπου).
  7. Οι απομειώσεις θα είναι υψηλότερες με κόστος κινδύνου στις 78 μονάδες βάσης ή 70 εκατ. ευρώ (έναντι 69 μ.β. το α’ τρίμηνο). Για φέτος, συνεχίζει να προβλέπει ένα δείκτη CoR 75 μ.β. σύμφωνα με τις οδηγίες.
  8. Τα NPEs θα είναι χαμηλότερα. Στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Alpha Bank σχολίασε ότι έχει 500 εκατ. ευρώ NPEs στο pipeline προς πώληση. Υποθέτει ότι μια συναλλαγή ύψους 150 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, η οποία θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 5,6% (από 6% το α’ τρίμηνο με στόχο για φέτος το 5%).
  9. Για τα κεφάλαια, προβλέπει δείκτη CET1 15,1% ή αύξηση 40 μ.β. σε διαδοχικό επίπεδο, καθώς ο δείκτης θα επωφεληθεί από την οργανική δημιουργία κερδών και τα σταθερά RWAs που οδηγούν σε αύξηση στο τρίμηνο.
  10.  Προβλέπει επιβάρυνση ύψους 15 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο που περιλαμβάνει μια επιβάρυνση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και όφελος ύψους 15 εκατ. ευρώ από τη ρουμανική δραστηριότητα που πλέον περιλαμβάνεται στις διακοπείσες δραστηριότητες μετά τη συμφωνία με την UniCredit.

Διαβάστε επίσης 

Jefferies: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς στα €5,40

UBS για Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της με τιμή στόχο τα €5,50 και σύσταση αγορά

AXIA: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες