Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Οι hot συνεδριάσεις μέχρι 15 Μαρτίου και που θα φτάσουν οι μετοχές

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Την αίσθηση ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται λίγο πριν από το ανοδικό τους ξέσπασμα μεταφέρουν οι χρηματιστές στο  mononews.gr.

Σύμφωνα με τις απόψεις που διαμορφώνονται στην αγορά μετά το πέρα από κάθε προσδοκία επιτυχημένο  placement της Πειραιώς, πλησιάζουν οι μέρες που θα δούμε άλλες αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Δηλαδή, το ερώτημα, μεταξύ άλλων,  που τίθεται είναι ότι όποιος ξένος ή Έλληνας επενδυτής ενεγράφη στα 4 ευρώ για να πάρει μετοχές της Πειραιώς, δεν θα… πουλήσει την επόμενη μέρα.

Η μετοχή στη ζώνη των 4,30 – 4,40 ευρώ, με βάση τις φετινές προβλέψεις τη διοίκησης, δικαιολογεί τιμή προς τη λογιστική της αξία 0,80 φορές.

Απόλυτα ανταγωνιστική, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή λοιπόν, αναμένεται να ανεβάσει το ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σήμερα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς να δικαιολογούν αποτιμήσεις σε πιο ψηλά νούμερα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τόσο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets και ειδικά για τις τράπεζες και την Πειραιώς, που το discount για την τελευταία, δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή πρακτική του… 10%.

Κάποια στιγμή ενδοσυνεδριακά χθες, μετά την πληροφορία ότι το ΤΧΣ θα δεχθεί προσφορά στα 4 ευρώ, το discount έφτασε σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό, στο… 2,5%!

Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν θα απέκλειαν κίνηση στην περιοχή των 2 ευρώ για την Eurobank, στη ζώνη άνω του 1,90 για την Alpha, πάνω από 7,70 ευρώ για την ΕΤΕ και στα επίπεδα των 4,40 ευρώ για την Πειραιώς (όταν οι μετοχές θα μπουν προς διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα).

Κι αυτά με ορόσημο τις 15 Μαρτίου που επίκειται η αξιολόγηση της Moody΄s, πηγές από το asset management αναφέρουν ότι η αγορά έχει μπει στον… αστερισμό του τραπεζικού κλάδου.

Κι αυτό διότι οι τράπεζες παραδοσιακά στο Ελληνικό χρηματιστήριο αποτελούσαν τον καθρέφτη των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.

Tο μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody’s στις 15 Μαρτίου με το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς είναι μόνος οίκος που εξακολουθεί να την διατηρεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική στην κατηγορία Ba1.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της αξιολόγηση η Moody΄s έδωσε δύο βαθμίδες στην Ελλάδα.

Το placement της Πειραιώς, τα λέει όλα: όπως αναφέρουν οι  ίδιες πηγές, ενώ η ελληνική προσφορά για το placement ήταν στα 165 εκατ. ευρώ, μέχρι χθες την τελευταία μέρα το σύνολο της προσφοράς ξεπερνούσε τα … 800 εκατ. ευρώ!

Συνολικά, Έλληνες και ξένοι επενδυτές για μια προσφορά που αφορούσε στο 27% ή 1,3 δισ. ευρώ (σ.σ. το ποσοστό του ΤΧΣ και ο στόχος άντλησης κεφαλαίων) συγκεντρώθηκαν πάνω από 13 δισ. ευρώ!

Από την άλλη, σήμερα τα όλα τα βλέμματα πέφτουν στα αποτελέσματα της Άλφα, αλλά και της Eurobank, η οποία ανακοινώνει ταυτόχρονα το  business plan μέχρι το 2023.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις 12/3 η ΕΤΕ παίρνει τη σκυτάλη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ χθες η Optima ανακοίνωσε τα δικά της, 103 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 143% και πρόταση μερίσματος 0,44 ευρώ!

Για το τέταρτο τρίμηνο η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι για καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 291 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Διαβάστε επίσης

Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή – Αύξηση τιμής στόχου στα €17,5 από €13

AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή-στόχος στα 24,80, με περιθώρια ανόδου 72%

Ambrosia Capital για ΟΤΕ: «Αγορά» και αύξηση της τιμής στόχου στα €19,6