Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι αγόραζαν και ποιοι πουλούσαν, το παρασκήνιο

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Δύο διαφορετικοί… κόσμοι χθες στη μετοχή της Πειραιώς

Το πρωί της Πέμπτης, με την αγορά να φτάνει να γράφει απώλειες κοντά στο 1% (χαμηλό στις 1463 μονάδες), στην Πειραιώς έβγαιναν πωλήσεις, κυρίως από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αυτούς που ενώ είχαν πάρει το μέρισμα (0,06 καθαρό) ο στόχος τους ήταν να βγουν πάνω από τα  4 ευρώ. Και από την άλλη, οι ξένοι θεσμικοί οι οποίοι εδώ και δύο μέρες συνεχίζουν να αγοράζουν συστηματικά τη μετοχή με στόχο την εδραίωση της μετοχής στη ζώνη 4,10 – 4,12 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 4 ευρώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι χρηματιστές, δεδομένου ότι υπάρχουν κι «εκείνοι» που έχουν μπει στο placement, είδαν την μετοχή στα 4,21 ως υψηλό έτους για να φύγει στη συνέχεια στα επίπεδα των 3,32 – 3,35 ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές λειτουργούν ορμώμενοι από τα πέραν κάθε προσδοκίας αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας.

Στα 5,6 από 5,4 πριν η νέα τιμή στόχος που έδωσε για την τράπεζα χθες η Jefferies με σύσταση αγορά.

Πάνω από 15,85% αύξηση έχει σημειώσει η μετοχή σε σχέση με την έκθεση της Autonomous που δεν παρέλειψε να… σχολιάσει τα αποτελέσματα της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα είχε δώσει τιμή στόχο τα 3,47 ευρώ και η μετοχή χθες έκλεισε στα 4,02 ευρώ!

Μάλιστα ο οίκος εκθείασε τις περιορισμένες προβλέψεις, την ισχυρή παραγωγή προμηθειών και την ανθεκτικότητα στα περιθώρια κέρδους.

Χθες στην μετοχή έγινε μεγαλύτερος τζίρος σε σχέση με μία μέρα πριν όταν και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ την προηγούμενη μέρα και συναλλαγές 8,3 εκατ. τεμαχίων.

Η κεφαλαιοποίηση δε, επανήλθε πάνω από τα 5 δισ. ευρώ με τον Χρήστο Μεγάλου να τονίζει στους αναλυτές ότι είναι πιθανό να υπάρξει υπέρβαση των στόχων για φέτος.

Ο CEO της Πειραιώς ανέφερε ότι επόμενη πενταετία θα υπάρξει ανάπτυξη σε τέσσερις χώρες της ψηφιακής τράπεζας η οποία έχει πάρει άδεια και αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 στοχεύοντας σε έσοδα 200 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 2.5 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε πάντως η πρόβλεψη του κ. Μεγάλου ότι με βάση τις επιδόσεις της τράπεζας στο εξάμηνο ενδεχομένως «οι στόχοι του 2024 να υλοποιηθούν και ίσως να ξεπεραστούν», δείχνοντας ότι η Πειραιώς μπορεί να πετύχει περισσότερα από αυτά που είχε προβλέψει.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε η τράπεζα καταγράφονται:

• Ιστορικά υψηλά εξομαλυμένα κέρδη στα €333 εκατ. το 2ο τρίμηνο με €0,26 κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως.

• Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,47 στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου €0,85 το 2024.

• Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 18% στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου 15% το 2024. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή ανήλθαν σε €5,42 τον Ιούν.24, αυξημένα κατά 15% ετησίως.

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €528 εκατ. το 2ο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €1.045 εκατ. στο εξάμηνο, +12% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,7%, ευθυγραμμισμένο με τον ετήσιο στόχο. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1% το 2ο τρίμηνο, με το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων στο 2,8%.

• Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα €179 εκατ. το 2ο τρίμηνο, ενισχυμένα κυρίως από τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις εργασίες καρτών, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €325 εκατ. στο εξάμηνο.

• Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα €199 εκατ. το 2ο τρίμηνο, σταθερά σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα €392 εκατ. στο εξάμηνο, -3% ετησίως, συνέπεια των ενεργειών λειτουργικής αποτελεσματικότητας οι οποίες αντιστάθμισαν τον πληθωρισμό και τα κόστη επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

Πειραιώς: Carbon Calculator στις συναλλαγές με κάρτες

Μεγάλου (Πειραιώς): Η αναθεώρηση του guidance και η επέκταση στο εξωτερικό με όχημα τη Snappi

Μεγάλου (Πειραιώς): Η τράπεζα μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους του 2024 – Τι είπε για την Snappi