ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με περιθώριο μεταβολής της τιμής μέχρι το +/- 30% ξεκινάει σήμερα στις 10.30’ το πρωί η διαπραγμάτευση των 1,2 δισ. νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, που προέκυψαν από την πρόσφατη και άκρως επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου.
Η αρχική τιμή εκκίνησης των συναλλαγών, θα είναι συνέχεια του χθεσινού κλεισίματος. Δηλαδή στα 2,2 ευρώ. Γεγονός που οδηγεί την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 2,75 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 110,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις παλαιές μετοχές και τα υπόλοιπα 2,639 δισ. ευρώ περίπου, από τις νέες. Που αποκτήθηκαν όμως με συνολικό κτήσης τα 1,38 δισ. ευρώ, καθώς η διάθεση τους έγινε στα 1,15 ευρώ η μία. Με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ως τώρα μια εξωπραγματική πριμοδότηση της τάξεως του…93,1% για τους κατόχους των νέων μετοχών. Οι σωρευτικές υπεραξίες των οποίων μεταφράζονται στα 1,26 δισ. ευρώ…
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η χρηματιστηριακή αγορά καλείται σήμερα, είτε να «ξεφουσκώσει» τις κραυγαλέες υπερβολές– όπως υπαγορεύει η κοινή λογική- είτε να προσθέσει κι άλλο νερό στον μύλο του ακατανόητου.
Τουλάχιστον με βάση τα όρια του limit up και του limit down η μετοχή μπορεί να κινηθεί σήμερα σε ένα εύρος τιμών ανάμεσα στα 2,86 και στα 1,54 ευρώ. Ακόμη όμως και στα επίπεδα του limit down οι αναμενόμενοι πωλητές φαίνεται να είναι πολλοί, καθώς και σε αυτήν την τιμή ρευστοποιούν με κέρδη…33,9% σε σύγκριση με το κόστος κτήσης των νέων μετοχών.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το μετοχικό status της Πειραιώς μετά από την ΑΜΚ, το 53,1% της τράπεζας θα παραμείνει «κλειδωμένο» στα χαρτοφυλάκια των βασικών επενδυτών (Τ.Χ.Σ, Πόλσον, Μυστακίδης και Helikon fund).
Ποιους αγγίζει ο …πειρασμός των πωλήσεων
Σε αντίθεση με αυτούς ,οι ιδιώτες Έλληνες και οι λεγόμενοι ειδικοί επενδυτές (θεσμικά χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο) το πιθανότερο είναι να πυκνώσουν τις τάξεις των πωλητών, προκειμένου να κατοχυρώσουν γρήγορα κέρδη. Ειδικά στο βαθμό που αυτά θα παραμείνουν ελκυστικά. Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκεκριμένη αυτή επενδυτική κατηγορία παραχωρήθηκαν περίπου 93 εκατ. νέες μετοχές, είτε σε μη έχοντες θέσεις στην τράπεζας, είτε σε όσους ζήτησαν επιπλέον χαρτιά από το προτιμησιακό τους «δικαίωμα».
Σε τιμές αρκετά ψηλότερες από εκείνες της ΑΜΚ, μπορεί να μπουν στον…πειρασμό των πωλήσεων ακόμη και παλαιοί ιδιώτες Έλληνες και Ειδικοί επενδυτές, που κατείχαν «χαρτιά» και πήραν περί τα 87 εκατ. νέες μετοχές. Όσες ακριβώς ήταν και το «δικαίωμά» τους ( 23,82 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή).
Στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό τα funds πήραν περί τα 382,86 εκατ. νέες μετοχές. Άλλα πολύ λιγότερες από όσες ζήτησαν και άλλα καθόλου. Γεγονός που οδηγήσει σε διαφορετικές αντιδράσεις τους ξένους «παίκτες» ( αγοραστές ή πωλητές) ανάλογα με τις τιμές που από σήμερα θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό «ταμπλό».
Στις 11 συνεδριάσεις που έγιναν από τις 19 Απριλίου ( όταν ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται οι μετοχές που προέκυψαν μετά από το reverse split) έως και τη χθεσινή μέρα, άλλαξαν χέρια 14,6 εκατ. μετοχές αξίας 33,74 εκατ. ευρώ. Άγνωστο για πoιο λόγο οι…άγνωστοι αγοραστές, έχουν μέσο κόστος κτήσης τα 2,31 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή…100,9% πάνω από τη τιμή διάθεσης στην ΑΜΚ. Ακόμη κι αν από τις συναλλαγές αυτές το 25% υπολογιστεί σε intraday κινήσεις, το υπόλοιπο που μένει (περί τα 11 εκατ. μετοχές) αντιστοιχούν στο 21,8% των υφιστάμενων παλαιών τίτλων… Μέγεθος που δείχνει ότι από το συγκεκριμένο «σκέλος» μάλλον έχει «στεγνώσει» η διάθεση προσφοράς.
Σε κάθε περίπτωση και με τη σημερινή εκκίνηση της κεφαλαιοποίησης στα 2,75 δισ. ευρώ, η Πειραιώς προσεγγίζει την αποτίμηση της Eurobank ( 3,1 δισ. ευρώ), αφήνοντας πίσω την Εθνική και την Alpha Bank ( με 2,4 και 2,08 δισ. αντίστοιχα).
Με αυτήν την κεφαλαιοποίηση η σχέση τιμής ως προς την ενσώματη καθαρή θέση (p/Tbv) της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 0,57 και είναι σε απόσταση αναπνοής από το 0,58 της Eurobank.
Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της αγοράς διαβλέπουν ότι η μετοχή της Πειραιώς μπορεί να κατηφορίσει έως την περιοχή των 1,40 ευρώ ή και ακόμη περισσότερο. Μένει όμως να αποδειχθεί και στην πράξη το τι θα συμβεί, τόσο σήμερα, αλλά και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Επιπτώσεις και στον Γενικό Δείκτη από την Πειραιώς
Πάντως στα σημερινά «ντεσού» της πρεμιέρας των νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, περιλαμβάνονται και οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη. Αν και η στάθμιση της τράπεζας θα παραμείνει επί του παρόντος στο 39% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, εν τούτοις, καθώς η χρηματιστηριακή αξία θα ξεκινήσει σήμερα από πολύ μεγαλύτερη βάση, η επίδραση της Πειραιώς στη διαμόρφωση της εικόνας του Γενικού Δείκτη θα πάει από το 0,25 στο 5,8%…
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Δείκτης θα γίνει πιο ευαίσθητος στη μεταβολή της μετοχής της Πειραιώς. Στην περίπτωση που η μετοχή χάσει το 30% της αξίας και όλες τα άλλα (59) «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη μείνουν σταθερά, τότε το χρηματιστήριο θα γράψει πτώση 1,74%…
Σε συνάρτηση με την Πειραιώς η επίδραση που θα έχουν οι άλλες μετοχές στο Γενικό Δείκτη θα μειωθεί. Έτσι σήμερα η Alpha Bank θα πάει από το 6,33% στο 5,98%, η Eurobank από το 6,18% στο 5,83%, η Εθνική από το 5,59% στο 5,28%, η Coca Cola από το 9,8% στο 9,25%, ενώ ο ΟΤΕ θα βρεθεί από το 9,13% στο 8,6%.
Σε αδρές γραμμές ο Γενικός Δείκτης θα γίνει πιο τραπεζοβαρής, καθώς η επίδραση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πάει- λόγω της Πειραιώς- από το χθεσινό 18,35% στο 22,89%. Από την ερχόμενη Τρίτη 11 Μαίου ο συντελεστής βαρύτητας της Πειραιώς θα ανέβει από το 39% στο 47% της κεφαλαιοποίησής της. Και αυτό με βάση τους κανόνες της ευρείας διασποράς των μετοχών. Αν αυτή η αλλαγή γινόταν σήμερα, τότε η επίδραση της Πειραιώς στη διαμόρφωση της εικόνας του Γενικού Δείκτη θα είχε πάει στο 6,92%. Εκ των πραγμάτων βέβαια η επίδραση μιας μετοχής στην πορεία του βασικού χρηματιστηριακού Δείκτη, δεν είναι στατική αλλά καθαρίζεται από τις ημερήσιες μεταβολές της κεφαλαιοποίησης της κάθε εταιρείας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»