Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Trader's Book

Πλαστικά Θράκης: Φθηνή αποτίμηση με καλό σημείο εισόδου στα παρόντα επίπεδα

traders_book από mononews.gr

Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης ιδρύθηκε το 1977 και έχει έδρα τον οικισμό Μαγικού του Δήμου Αβδήρων του Νομού Ξάνθης και εισήχθη στο ΧΑΑ το 1980.

Την περίοδο 1997-2014 ιδρύθηκαν ή εξαγοράστηκαν οι Εταιρείες που σήμερα απαρτίζουν τον Όμιλο, ενώ το 2013 σε συνεργασία με την Έλαστρον ιδρύθηκαν τα θερμοκήπια Ξάνθης.

Ο όμιλος έχει μονάδες παραγωγής και εμπορίας σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Σερβία, Βουλγαρία, Η.Π.Α. και Ρουμανία. Στα τέλη του 2023, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών, ο Όμιλος απασχολούσε συνολικά 2,091 εργαζομένους από τους οποίους οι 1,263 εργαζόμενοι αφορούσαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τρεις (3) κύριους επιχειρηματικούς τομείς.

Ο πρώτος κλάδος είναι αυτός των Τεχνικών Υφασμάτων όπου ο όμιλος προσφέρει μια πλήρη γκάμα γεωσυνθετικών προϊόντων όπως βελονωτά υφάσματα, υφάσματα spunbond, επίπεδα και κυκλικά υφάσματα πολυπροπυλενίου, ασυνεχείς ίνες (staple fibers), νήματα και ταινίες πολυπροπυλενίου, ιμάντες, μονόκλωνα νήματα, διαπνέουσες μεμβράνες, μεμβράνες τοιχοποιίας και τεχνικά υφάσματα ειδικών χρήσεων.

Τα προϊόντα του Ομίλου έχουν πολλαπλές εφαρμογές όπως στις εθνικές οδούς, σε ασφαλτοστρώσεις, σε συστήματα αποστράγγισης, σε σιδηρόδρομους, σε αεροδρόμια σε προστασία αγωγών και ακτών κλπ.

Ο δεύτερος επιχειρηματικός τομέας αναφέρεται στην προσφορά λύσεων συσκευασίας.

Σε αυτό τον τομέα ο όμιλος προσφέρει μια πλήρη γκάμα προϊόντων για τη συσκευασία τροφίμων, καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και βιομηχανικών συσκευασιών με μεγάλη χρηστικότητα και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η γκάμα των προϊόντων του Ομίλου περιλαμβάνει Μεγασάκους/ Προϊοντα Πλήρωσης, Σάκους/Φιλμ FFS, φιλμ συσκευασίας/παλετοποίησης, υφάσματα συσκευασίας, περιέκτες, κύπελλα, πλαστικά κιβώτια, σακούλες απορριμμάτων κλπ.

Ο τρίτος επιχειρηματικός τομέας αναφέρεται στη σύμπραξη μεταξύ Πλαστικών Θράκης και Έλαστρον για τη δημιουργία θερμοκηπίων που αξιοποιεί με τον πιο βιώσιμο τρόπο τα γεωθερμικά πεδία του Νέου Ερασμίου στη Θράκη / Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας στην αγορά φρέσκα υδροπονικά λαχανικά με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Σε μια έκταση 18,5 εκταρίων, τα Θερμοκήπια Θράκης είναι τα μεγαλύτερα υδροπονικά θερμοκήπια στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και τα μοναδικά στον κόσμο που θερμαίνονται αποκλειστικά από γεωθερμική ενέργεια.

Πλαστικά Θράκης: Καλή μερισματική απόδοση 

Το 2023 ο όμιλος κατέγραψε συνολικές πωλήσεις της τάξεως των €345,4εκ. καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 12,4%, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων ανήλθαν στα €44εκ. καταγράφοντας μια μείωσης της τάξεως του 8,9%. Τέλος τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €17,8εκ., μειωμένα κατά 31% σε σχέση με το 2022.

Παρά τη μείωση των Καθαρών Κερδών ο όμιλος πλήρωσε ένα σχετικά υψηλό μέρισμα για το 2023 της τάξεως των €0,24/μετοχή καταγράφοντας μια καλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 5.5%.

Ο λόγος για το καλό μέρισμα είναι πως ο όμιλος διατηρεί έναν υγιή ισολογισμό με το Καθαρό Χρέος να ανέρχεται για το 2023 στα €16,3εκ. και τον λόγο Καθαρού Χρέους / EBITDA στις 0,37Χ.

Τονίζουμε το γεγονός πως σε επίπεδο παραγωγής το 73% λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 18% λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα σε επίπεδο πωλήσεων σημαντική είναι η εξωστρέφεια του Ομίλου καθώς το 2023 η Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 23% των συνολικών πωλήσεων, ενώ το υπόλοιπο 77% αναφερόταν σε εξαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα για το 2023 οι πωλήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης αντιστοιχούσαν στο 64,8% των συνολικών πωλήσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούσε σε 17,7% των συνολικών πωλήσεων, η υπόλοιπη Ευρώπη στο 11,7% και η Αμερική περίπου στο 3%.

Βασικός λόγος της μείωσης των πωλήσεων και της Λειτουργικής Κερδοφορίας για το 2023 είναι η μεγάλη μείωση των προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγείας (μάσκες κλπ.) στη μετά πανδημία εποχή που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Τα καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν έτι περαιτέρω από τις αυξημένες αποσβέσεις, αποτέλεσμα των επενδύσεων του Ομίλου τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη.

Το πρώτο τρίμηνο το 2024 ο όμιλος ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους €88,35εκ. μειωμένες κατά 5%, το οποίο προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών πωλήσεως, καθώς οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε αντίθεση τα EBITDA ανήλθαν στα €12,28εκ. αυξημένα κατά 5,4%.

Τέλος τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €3,18εκ. μειωμένα κατά 16% λόγω αυξημένων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων.

Για το 2024 η Διοίκηση διατήρησε τις προβλέψεις για αντίστοιχη ή ελαφρά αυξημένη Λειτουργική Κερδοφορία σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2024 κάνουν λόγο για πωλήσεις της τάξεως των €360εκ. αυξημένες κατά 4,2%, EBITDA στα €46,6εκ. πάνω κατά 5,9% και Καθαρά Κέρδη στα €16εκ. μειωμένα κατά περίπου 10% λόγω αυξημένων αποσβέσεων.

Πλαστικά Θράκης: Discount 46%

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο όμιλος διαπραγματεύεται με έναν εξαιρετικά χαμηλό λόγο EV/EBITDA της τάξεως των 4,2Χ, ο οποίος υποδηλώνει ένα σημαντικό discount της τάξεως του 46% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου.

Με δεδομένο τον υγιή ισολογισμό, την καλή μερισματική απόδοση και την καλή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF generation) θα αναμέναμε σταδιακά μια μείωση του discount στα επίπεδα του 15% περίπου.

Με βάση αυτή την εκτίμηση θα συνιστούσαμε αγορά για τη μετοχή με μια τιμή στόχο τα €6,4/μετοχή , καθώς θεωρούμε πως ένας λόγος EV/EBITDA στις 6,5Χ αντικατοπτρίζει καλύτερα τις προοπτικές τις Εταιρείας.

Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr, γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή. 

Διαβάστε επίσης:

BriQ Properties: H ολοκλήρωση της συγχώνευσης με Intercontinental International (ICI) κρύβει υπεραξίες – Buy με τιμή στόχο τα €2,82 / μετοχή