Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Trader's Book

ΟΤΕ: Γιατί πρέπει να δώσει μεγαλύτερο μέρισμα- Άμεση ανάλυση

Trader's Book

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) αποτελεί τον κύριο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας που δραστηριοποιείται στους τομείς της σταθερής, κινητής τηλεφωνίας καθώς και υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ο όμιλος στην παρούσα φάση δραστηριοποιείται στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας των επιμέρους εταιρειών του Ομίλου αυτές περιγράφονται ως εξής:

• Ο ΟΤΕ είναι πάροχος υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, υπηρεσιών εγχώριας και διεθνούς χονδρικής, υπηρεσιών ICT και υπηρεσιών τηλεόρασης στην Ελλάδα.

• Ο Όμιλος COSMOTE – Ελλάδα είναι πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών.

• Η Telekom Romania Mobile είναι πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.

• Όσον αφορά τις δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν σε κάποιον από τους ανωτέρω τομείς αυτές περιλαμβάνουν την θυγατρική εκμετάλλευσης ακινήτων του Ομίλου, ΟΤΕ Ακίνητα, τη θυγατρική χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ομίλου, OTE PLC, καθώς και τη θυγατρική παροχής τεχνικών υπηρεσιών πεδίου, CTS. Οι δραστηριότητες της ΟΤΕ Globe έχουν αποροφηθεί από τον ΟΤΕ.

Σε επίπεδο διοικητικών αλλαγών υπήρξε πρόσφατα αλλαγή σκυτάλης στη Διοίκηση του Ομίλου καθώς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ανέλαβε ο κύριος Κώστας Νεμπής, ο οποίος και παρέλαβε τη σκυτάλη από τον κύριο Μιχάλη Τσαμάζ.

Ο κύριος Νεμπής είναι γνώστης του Οργανισμού καθώς για μια περίοδο 10 χρόνων υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ευθύνης του ΟTE, όπως ο τομέας του Marketing και της Εμπορικής Πολιτικής του Ομίλου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hrvatski Telekom που είναι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κροατίας.

Ο κύριος Νεμπής προφανώς και θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τον ΟΤΕ στη νέα εποχή από τον βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom η οποία κατέχει το 52,8% των μετοχών του Ομίλου.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική διασπορά είναι σαφές πως οι δραστηριότητες του Ομίλου επικεντρώνονται στην Ελληνική αγορά η οποία το 2023 αντιστοιχούσε στο 91,7% των πωλήσεων του Ομίλου και στο 98,7% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων μετά από leases. Σε κάθε περίπτωση ο OTE έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση της Telekom Romania Mobile (TRM) στην Clever Media Network.

Η συμφωνία αναμένεται να είναι επωφελής για τον όμιλο καθώς ο βραχίονας της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία παράγει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξεως των €20εκ. σε ετήσια βάση, ενώ είναι πιθανόν να υπάρχει και φορολογικό όφελος για τον ΟΤΕ από την πώληση της TRM.

Σε ότι αφορά το guidance για το 2024 η Διοίκηση αναμένει την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξεως των €470εκ. έναντι €500εκ. το 2023 κυρίως λόγω υψηλότερων φορολογικών πληρωμών.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών (FTTH – Fiber to the Home) αναμένεται να διατηρήσει τις επενδύσεις για το 2024 σε υψηλά επίπεδα με το συνολικό ύψος τους να προσδιορίζεται στα €610-620εκ.

To outlook για το σύνολο του έτους φαίνεται θετικό καθώς υπήρξε ‘’εκλογίκευση’’ του ανταγωνισμού με την Nova να προχωρά στα τέλη του 2023 σε αύξηση των τιμολογίων για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο (broadband), ενώ η Cosmote TV εξασφάλισε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, το UEFA Champions League, το UEFA Europa League και το UEFA Conference League, καθώς και τα UEFA Super Cup και UEFA Youth League, έως το 2027. Στο πλαίσιο της νέας τριετούς συμφωνίας με την UEFA, η COSMOTE TV εξασφάλισε συνολικά 546 μεταδόσεις κάθε σεζόν.

Σε επίπεδο εκτιμήσεων για το 2024 οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση των πωλήσεων στα €3.56δις. έναντι €3.47δις. το 2023, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €1.372δις. από €1.343δις. το 2023.

Ο Καθαρός Δανεισμός της Εταιρείας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα €596εκ. Σε επίπεδο αποτίμησης ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται σε όρους 2024E EV/EBITDA multiple στις 4.4Χ το οποίο βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες όμως προσφέρουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 6.5% σε σχέση με το 5.1% του ΟΤΕ.

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι οι πρόσφατες συναλλαγές εξαγορών που καταγράφονται φέτος στην Ευρώπη (Vodaphone Ισπανίας, Vodaphone Ιταλίας, Telecom Italia) λαμβάνουν χώρα σε υψηλότερα EV/EBITDA multiples της τάξεως των 5.1 – 5.5x. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός η τρέχουσα σχέση υποεκτιμά την αγοραία αξία του ΟΤΕ.

Η Διοίκηση του Οργανισμού ως τώρα συνεχίζει να προτιμά να ανταμείβει τους μετόχους με ένα συνδυασμό μερίσματος και επαναγοράς μετοχών οι οποίες στη συνέχεια ακυρώνονται. Θεωρούμε πως αν δοθεί ένα μεγαλύτερο βάρος στην μερισματική απόδοση του Οργανισμού αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε ο Οργανισμός απολαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλού δανεισμού με τον δείκτη Net Debt/EBITDA να διαμορφώνεται στις 0.5Χ έναντι 2.5Χ των ομοειδών εταιρειών του κλάδου.

Εφόσον υπάρξει μια πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική θα μπορούσαμε να δούμε να δικαιώνονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι έχουν μια μέση τιμή στόχο της τάξεως των €18.60/μετοχή.

 

Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται  στο mononews.gr, γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή. 

Διαβάστε επίσης:

Boeing: Θα δηλώσει έχοχη για εξαπάτηση για τις συντριβές των 737 Max

Ο Χάρης Κοσμάτος ανέλαβε Co-CFO στην TEN του Νίκου Τσάκου

Συρρικνώθηκε η ιταλική σημαία κατά 8% μέσα στο 2023