ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Jumbo και το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο έχουμε αναφερθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν λίγο πριν ξεκινήσει η θύελλα στις αγορές με τους εμπορικούς δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Έκτοτε η μεταβλητότητα, άρα και το ρίσκο διακράτησης περιουσιακών στοιχείων που φέρουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι μετοχές, έχει αυξηθεί σημαντικά θα έλεγα. Εύλογα η επενδυτική κοινότητα διερωτάται αν πρέπει κάποιος να μείνει επενδυμένος στο ΧΑ, στις μετοχές γενικότερα, ή όχι.
Καταρχήν, θα ξεκινήσω από το γεγονός ότι ένα μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων μας πρέπει να τοποθετείται σε μετοχές αλλά χωρίς να εισέλθω σε αντιπαράθεση για το ιδανικό ποσοστό αυτού του τμήματος της περιουσίας μας καθώς αυτό δεν είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Δευτερευόντως, εκτιμώ ότι είναι προς την λανθασμένη κατεύθυνση η συνολική ρευστοποίηση ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου ή η εξάντληση της ρευστότητας μας καθώς δεν είμαστε μελλοντολόγοι. Αν διαβάσετε προσεκτικά πρόσφατες αναφορές ακόμα και μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις ΗΠΑ δίνουν πάντα πιθανότητες ύφεσης λόγω δασμών. Ήτοι, η λέξη σιγουριά δεν είναι υπάρχει στο λεξικό του χώρου των χρηματοοικονομικών.
Τα παραπάνω πιθανότατα θα σας τα επιβεβαιώσει και ένας επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων (γι΄αυτό άλλωστε τον αποκαλούμε διαχειριστή και όχι προφήτη). Συμπερασματικά, κάθε περίπτωση μετοχικού τίτλου που διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιό μας πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, φυσικά συνεκτιμώντας πάντα και την επίπτωση του συστημικού κινδύνου, δηλαδή του αναπότρεπτου κινδύνου της αγοράς σαν σύνολο.
Στις προηγούμενες πρωτοφανείς πιέσεις που δέχθηκαν τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, η Jumbo υποχώρησε λιγότερο από 10%, χονδρικά από την περιοχή των €26 ανά μετοχή στην ζώνη των €24 ανά μετοχή επιδεικνύοντας σθεναρή αντίσταση.

Η εικόνα του τίτλου εκτιμούμε ότι θα παραμείνει εξαιρετική όχι μόνο γιατί είναι χαμηλότερα από την εκτιμώμενη αξία της, την οποία έχουμε υπολογίσει στα €32,46, γεγονός που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 24,5%. Αλλά και επειδή, κατά την γνώμη της στήλης, το επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo έχει περιορισμένο πτωτικό ρίσκο για τους εξής παρακάτω βασικούς λόγους.
Πρώτον, το διευρυμένο προϊοντικό μίγμα του (περί τους 40χιλ κωδικούς προϊόντων) έχει ήδη δοκιμαστεί σε περιόδους κρίσεων, ενώ υπενθυμίζουμε ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το φαγητό, η μόδα και η τεχνολογία, τα οποία χαρακτηρίζονται είτε από αυξημένη κυκλικότητα (κυρίως μόδα), είτε από χαμηλά περιθώρια κέρδους λόγω έντονου ανταγωνισμού (φαγητό), είτε και από τα δύο (τεχνολογία).
Δεύτερον, η διοίκηση του ομίλου, αν και επισημαίνει συνεχώς (και ορθώς) την δυσκολία του προγραμματισμού κόστους και αποθεμάτων επιδεικνύει σταθερά αυξημένη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή μετρητών όπως υποδηλώνει και η διαχρονικά υψηλή αναλογία ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) προς λειτουργικά EBITDA.
Τρίτον, το περιβάλλον πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθεί για το ορατό μέλλον, ειδικότερα εν όψει δασμών. Κατ’ επέκταση αυτό απαιτεί να συμμετέχουμε σε εταιρείες που μπορούν να μεταφέρουν μέρος της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή διατηρώντας, ταυτόχρονα, την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος τους. Το ‘’value for money’’ αποτελεί τον πυρήνα της επιχειρηματικής πρότασης της εισηγμένης.
Τέταρτον, η υγιής κεφαλαιακή της βάση με μηδενική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό και χαμηλή έκθεση σε μισθώσεις επιτρέπει την σταθερή της επέκταση , ενώ δεν επηρεάζεται από την παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα ή και σε υψηλότερα επίπεδα.
Τα παραπάνω, τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν μας οδηγούν σε αλλαγή των βασικών παραδοχών μας και μελλοντικών μας εκτιμήσεων. Πιο συγκεκριμένα, διατηρούμε την πεποίθησή μας για περιθώριο λειτουργικού EBITDA πάνω από 36,5% για την επόμενη 4ετία, κάτι που οδηγεί σε EBITDA €451εκ το 2025 και €474εκ το 2026, τα οποία υπονοούν πολλαπλασιαστή EV / EBITDA στο 7,0 και 6,7 αντίστοιχα.
Επίσης σε αυτό το πνεύμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και στην περίπτωση ομαλής επιδείνωσης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος δεν αναμένουμε ουσιαστικές υποβαθμίσεις του τίτλου από τους αναλυτές.
Η εισηγμένη θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα έτους στις 28 Απριλίου και παράλληλα πιθανότατα να προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου για την συνολική πορεία των οικονομικών μεγεθών για το 2025.
Συμπληρωματικά, και σχετικά με την χρηματιστηριακή δραστηριότητα του τίτλου, το ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, έστω και με την ύπαρξη ανώτατου ορίου (έχει οριστεί στα €27,2 ανά μετοχή), στο οποίο παρεμπιπτόντως συμφωνώ, εκτιμούμε ότι παρέχει στήριξη σε περιόδους χρηματιστηριακής αδυναμίας όπως αυτή που διανύουμε.
Διαβάστε επίσης:
Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων
Scope Ratings: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της επιθετικής εμπορικής πολιτικής Τραμπ και οι επιπτώσεις τους
«Έρχεται» ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
