• Trader's Book

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με EBITDA 550 εκατ. ευρώ και τιμή στόχο τα 24 ευρώ

    • Trader's Book
    traders_book από mononews.gr


    H Ολοκλήρωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής μέχρι το τέλος του χρόνου απελευθερώνει πολύτιμους πόρους και δίνει υπεραξίες στους μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα.

    Η ανακοίνωση στις 20 Ιουνίου για την αρχική απόκτηση από την Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (“Masdar”) του 67% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής με τίμημα τα €20.00/μετοχή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας μακράς πορείας για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα η οποία διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.

    Η Masdar είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, η οποία προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης με μπαταρίες και πράσινου υδρογόνου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών για μηδενικές εκπομπές.

    Ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει και επενδύσει σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20GW, παρέχοντας προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και βοηθώντας στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τίμημα της εξαγοράς αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους €2.4δισ. και μια επιχειρηματική αξία ύψους €3.2δισ.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση σε μετρητά για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής με σκοπό να φτάσει το 100%.

    Επιτυχία Περιστέρη

    Στα πλαίσια αυτής της συναλλαγής η ΓΕΚ Τέρνα έχει ένα call option για την απόκτηση του 50% συγκεκριμένων ενεργειακών έργων της Τέρνα Ενεγειακής συνολικής δυναμικότητας 3.0GW ακριβώς 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Αυτά συνδέονται με υδροηλεκτρικά έργα και το έργο της αντλησιοταμίευσης.

    Το ποσοστό που κατέχει αυτή τη στιγμή και θα πουλήσει η ΓΕΚ Τέρνα στην Masdar ανέρχεται στο 36.59% της Τέρνα Ενεργειακής ήτοι 43.2εκ. μετοχές.

    Με βάση τις εκτιμήσεις μας για τα νούμερα της Τέρνα Ενεργειακής το 2024 η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί με έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDA της τάξεως των 15.95Χ, ενώ οι ομοειδείς εταιρείες ανανεώσιμων διαπραγματεύονται στις 10.5Χ ένα γεγονός που δείχνει και την επιτυχία της Διοίκησης Περιστέρη.

    Το ποσό που θα εισπράξει η ΓΕΚ Τέρνα από την πώληση του 36.59% που κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή αναμένεται να ανέλθει στα €864εκ. ενώ στη συναλλαγή περιλαμβάνεται και Καθαρός Δανεισμός συνολικού ύψους €818εκ.

    Συνεπώς το συνολικό όφελος για τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα ανέρχεται στο ποσό των €1.68δισ.

    Με δεδομένο πως ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 ανερχόταν στα €1.59δις το τέλος του 2024 αναμένεται να βρει τον όμιλο με ένα Καθαρό ταμείο της τάξεως των €100εκ.

    Τα προσαρμοσμένα EBITDA του Ομίλου για το 2024 (εξαιρουμένης της Τέρνα Ενεργειακής) αναμένεται να ανέλθουν στα €400εκ. με αποτέλεσμα ο πολλαπλασιαστής EV/EBITDA να κατέλθει στις 4.24Χ.

    Τα νούμερα του Ομίλου αναμένεται να ωφεληθούν το 2024 και από ένα κεφαλαιακό κέρδος που αναμένεται να καταγραφεί από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και ανέρχεται περίπου στα €500εκ.

    Η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής απελευθερώνει πολύτιμους πόρους οι οποίοι από το 2025 μπορούν να επενδυθούν στη βασική δραστηριότητα του Ομίλου από εδώ και πέρα που είναι οι παραχωρήσεις.

    Έτσι μέσα στο 2025 αναμένεται η διάθεση κονδυλίων ύψους €3.3δις για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και €1.4δις για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ενώ σε άλλα έργα αναμένεται η διάθεση περίπου €250εκ.

    EBITDA:550 εκατ.- Τιμή στόχος 24 ευρώ

    Σαν αποτέλεσμα ο Καθαρός Δανεισμός για το σύνολο του 2025 αναμένεται να ανέλθει στα €4.6δις ενώ αντίστοιχα τα EBITDA θα ανέλθουν στα περίπου €550εκ. καθώς οι δύο παραχωρήσεις δεν θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία του Ομίλου για το σύνολο του έτους.

    Το 2026 αναμένεται να είναι μια πιο αντιπροσωπευτική χρονιά καθώς με έναν Καθαρό Δανεισμό στα €4.3δις και EBITDA στα €700εκ ο λόγος EV/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί στις 8.7Χ, ενώ με την περαιτέρω άνοδο των εσόδων από την Εγνατία οδό στα επόμενα 2 χρόνια αναμένεται να πέσει περαιτέρω στις 7.0Χ το 2028.

    Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο όμιλος τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί στον πρωταθλητή των παραχωρήσεων καθώς θα διαχειρίζεται 1,600χλμ εθνικών οδών.

    Το 2028 με την αύξηση και των εσόδων από την Εγνατία, οι παραχωρήσεις θα ανέρχονται στο 71.0% της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου, οι κατασκευές στο 17.0% και η Θερμική Ενέργεια στο 12.0%.

    Με δεδομένο πως οι παραχωρήσεις συνιστούν έργα με διάρκεια ζωής 20 χρόνια με απόλυτα προβλέψιμες χρηματοροές, ενώ και το κατασκευαστικό κομμάτι έχει ένα πολύ σημαντικό backlog της τάξεως των €5.3δις επαναλαμβάνουμε τη σύσταση μας για αγορά και ανεβάζουμε την τιμή στόχο στα €24.00/μετοχή σε σχέση με την τιμή στόχο των €20.00/μετοχή σε προηγούμενη έκθεση μας, στις 4 Μαρτίου του 2024

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr, προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ