Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια για να επανέλθει  το…πράσινο παπούτσι (green shoe) ως συνοδευτικός «μηχανισμός», σε μια αρχική δημόσια προσφορά μετοχών, με στόχο την εισαγωγή  εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η τελευταία διδάξασα, η οποία και χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο «εργαλείο» ήταν η Τέρνα Ενεργειακή. Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2007, όταν η εταιρεία που έμελλε να γίνει ηγέτης στην «πράσινη» ενέργεια, μπήκε στον «ναό» του χρήματος. Αντλώντας τότε, επενδυτικά κεφάλαια 330,6 εκατ. ευρώ.

Εκείνη λοιπόν, ενέταξε στη διαδικασία της διάθεσης μετοχών, τη ρήτρα της επιπρόσθετης κατανομής και το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (green shoe), που επιτρέπει τις πράξεις για την υποστήριξη της τιμής. Μέθοδος που πήρε το όνομά της από την αμερικανική Green Shoe Company, η οποία ήταν η πρώτη στον κόσμο που την εφάρμοσε το 1960, όταν μπήκε στη Wall Street… Και πλέον είναι αρκετά συνηθισμένη στις διεθνείς αγορές.

Επί ελληνικού εδάφους, το επονομαζόμενο πράσινο παπούτσι, αποφάσισε να το «ξαναφορέσει» τώρα η Dimand. Εταιρεία που δραστηριοποιείται με ιδιαίτερα αναπτυξιακή έφεση, στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων. Η οποία ξεκινά σήμερα την τριήμερη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς μετοχών, για την είσοδό της στο αθηναϊκό χρηματιστήριο.

Το  εύρος των τιμών διάθεσης θα είναι από 13-15 ευρώ ανά μετοχή, με το σύνολο των προς άντληση κεφαλαίων να κινείται από τα 97,3 έως τα 112 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχάς η εταιρεία θα παραχωρήσει στο επενδυτικό κοινό 6.213.100 νέες μετοχές. Θα παραχωρήσει επίσης και άλλες 325.000 νέες μετοχές, σε έναν περιορισμένο κύκλο προσώπων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και εργαζόμενοι. Στους οποίους τα νέα «χαρτιά» θα δοθούν με έκπτωση 10% σε σχέση με την τελική τιμή διάθεσης, που θα καθοριστεί αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς.

Η έκδοση όμως θα έχει και το green shoe, που παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης στο επενδυτικό κοινό και επιπλέον 931.800 μετοχών. Και τούτο, προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση. Κάτι αναμενόμενο από πηγές της αγοράς, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της αρχικής προσφοράς (15+10 εκατ. ευρώ) θα απορροφηθεί από τους βασικούς επενδυτές που είναι το family office της Μαριάννας Λάτση και το fand Orasis του Τζώρτζ  Έλιοτ.

Οι μετοχές του green shoe δεν είναι νέες, αλλά υφιστάμενες. Θα προέρχονται μάλιστα, αναλογικά, από τα χαρτοφυλάκια των βασικών μετόχων. Έτσι ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Ανδριόπουλος θα διαθέσει 792.030 μετοχές και από 93.180 και 46.180 μετοχές, οι Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Νικόλαος Δήμτσας.

Πώς θα λειτουργήσει ο «μηχανισμός» του green shoe

Εκ των πραγμάτων ο μηχανισμός του green shoe υλοποιείται από τους κύριους αναδόχους της έκδοσης (Alpha Bank και Eurobank στην προκειμένη περίπτωση).

Πώς θα έχει η αλληλουχία των κινήσεων; Από τη στιγμή που οι 931.800 παραχωρηθούν στο κοινό, σε ίδια τιμή με εκείνη της δημόσιας προσφοράς, το ποσό της πώλησης θα πάει στους αναδόχους. Αν είναι τα 15 ευρώ ανά μετοχή, τότε το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια εξτρά παροχή προς τους αναδόχους, αλλά για κεφάλαια που μπορεί να διοχετευθούν για την ενδεχόμενη σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής. Αν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις. Στην περίπτωση δηλαδή που η μετοχή, όταν ξεκινήσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, υποχωρήσει κάτω από την τιμή διάθεσης. Τότε, οι ανάδοχοι, με το κεφαλαιακό «στοκ» που διαθέτουν θα είναι σε θέση να αγοράζουν μετοχές, έτσι ώστε να αποκαθιστούν την ισορροπία στις τιμές.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι το «χαρτί» της Dimand όταν μπεί στο χρηματιστήριο, θα έχει για διάστημα 30 ημερών ένα «δίχτυ ασφαλείας». Με τις παρεμβάσεις των αναδόχων να αναχαιτίζουν τις ενδεχόμενες πιέσεις των πωλητών.

Αν στο διάστημα των 30 ημερών δεν απαιτηθεί καμία στήριξη της μετοχής, τότε οι ανάδοχοι επιστρέφουν στους βασικούς μετόχους το ποσό από τη διάθεση των τίτλων που εκείνοι κατείχαν.

Αν απαιτηθεί στήριξη, τότε οι ανάδοχοι μπορεί να αγοράσουν από το «ταμπλό» (όποτε εκείνοι κρίνουν) μετοχές των οποίων ο αριθμός δεν θα ξεπερνά εκείνον του green shoe. Δηλαδή 931.800 κομμάτια. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω μετοχές  επιστρέφονται στους δικαιούχους βασικούς μετόχους, που αρχικά τις παραχώρησαν. Κλείνοντας έτσι τον κύκλο, που αφορά το αποκαλούμενο ελληνιστί …πράσινο παπούτσι.

Προ 15ετίας στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής, το green shoe εφαρμόστηκε πλήρως, καθώς η τιμή της μετοχής υποχώρησε κάτω από τα 11 ευρώ, όπου έγινε τότε η διάθεση των νέων τίτλων.

Τώρα η Dimand, πέραν του μηχανισμού υποστήριξης της μετοχής, έχει και τη δέσμευση των βασικών μετόχων, ότι δεν θα πουλήσουν «χαρτιά» στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Όπου ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης, η κεφαλαιοποίηση της Dimand θα είναι μεταξύ των 242,8 και 280,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στη στρατηγική της Dimand μετά την IPO

Dimand: Δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών