Το ρούβλι εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, προκαλώντας ανησυχία στην Τράπεζα της Ρωσίας καθώς μπορεί να υπονομεύσει την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Το νόμισμα εκτινάχθηκε έως και κατά 1,7% στα 55,44 ανά δολάριο ΗΠΑ, αυξάνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 35%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των παγκόσμιων συναλλαγματικών ισοτιμιών που παρακολουθεί το Bloomberg. Τα κέρδη συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς κατά συνολικά 1,050 μονάδες βάσης και χαλάρωσαν τα capital controls που επιβλήθηκαν ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Ruble hit new high despite all the cental bank's efforts
Το ρούβλι σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό

Το ράλι πυροδότησαν συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τη Δευτέρα, σχετικά με την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ είπε ότι οι αρχές συζήτησαν για τον στόχο της ισοτιμίας του ρουβλίου και την προτεραιότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό προβλέπει μια «βέλτιστη» συναλλαγματική ισοτιμία 70-80 ρούβλια ανά δολάριο, τόνισε.

Ώρες μετά την γνωστοποίηση των σχολίων του Μπελούσοφ, ένας ανώτερος κεντρικός τραπεζίτης προχώρησε σε προειδοποιήσεις σχετικά με την αλλαγή πολιτικής για το ρωσικό νόμισμα.

«Εάν εφαρμοστούν, οποιεσδήποτε ιδέες που σχετίζονται με τον στόχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της αποτελεσματικότητας και απώλεια της κυριαρχίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Αλεξέι Ζαμποτκίν κατά την διάρκεια ακρόασης για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές είπαν ότι οι αρχές δεν είχαν αποτελεσματικά μέσα για να επηρεάσουν το ρωσικό νόμισμα ακόμα κι αν το ήθελαν. Το να επιτραπεί σε ξένους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία θα ήταν πολιτικά αδύνατο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγο της Locko Bank JSC.

Η κατάρα των εσόδων

Το ρούβλι παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος αρχικά οδήγησε στην βουτιά του νομίσματος στο ιστορικό χαμηλό των 121,5275 ανά δολάριο στις 10 Μαρτίου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, όταν η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και ζήτησε από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώσουν σε ρούβλια, η πορεία του αντιστράφηκε και σημείωσε ράλι 118%.

Ενώ αυτό βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει μια συναλλαγματική κρίση, προκάλεσε ανησυχία στην κεντρική τράπεζα καθώς μείωσε τα έσοδα από τις εξαγωγές σε τοπικό νόμισμα και κατέστησε τα αγαθά της χώρας πιο ακριβά στο εξωτερικό. Η τράπεζα απάντησε με μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης.

Ωστόσο, τα συναλλαγματικά κέρδη συνεχίστηκαν, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες των traders για πληρέστερη χαλάρωση των capital controls και των μέτρων για την αναζωογόνηση της καταναλωτικής ζήτησης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ρούβλι διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 0,8% υψηλότερα στα 55,9525 ανά δολάριο.

Διαβάστε ακόμη:

Έχουν αποτέλεσμα οι κυρώσεις; Πώς ο κόσμος πληρώνει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία