Περιεχόμενα
Λαμπρή χρονιά είναι η εφετινή για τον ‘’βασιλιά’’ των μετάλλων, καθώς η τιμή του αιωρείται σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Δικαιώνοντας όλους εκείνους που εξυμνούν τον καθαγιασμένο του ρόλο ως αποτελεσματικό μέσο διαφύλαξης της αξίας του πλούτου.
Ο χρυσός εκτινάχτηκε από τον βατήρα της επικείμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και έφτασε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή στα 2.585,59 δολάρια, που ισοδυναμούν με 2.333,24 ευρώ.
Στο κλείσιμο της προχθεσινής ημέρας, η τιμή spot για συναλλαγές τοις μετρητοίς και άμεσης παράδοσης, διαμορφώθηκε στα 2.578,25 δολάρια ( και συνακόλουθα στα 2.325,96 ευρώ) ανά ουγγιά.
Προσθέτοντας έτσι, ακόμα έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των κεκτημένων, ιστορικών ρεκόρ.
Η ορμητική άνοδος του χρυσού είναι η μεγαλύτερη από το 2010, καθώς από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και έως τώρα, καταγράφει αποδόσεις της τάξεως του 25%.
Οι οποίες μάλιστα ξεπερνούν στο ίδιο αυτό διάστημα, τις επιδόσεις των βασικών δεικτών της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ακόμη κι εκείνους της τεχνολογίας.
Η λάμψη όμως που εκπέμπει το πολύτιμο και άφθαρτο μέταλλο, έρχεται με τη σειρά της να ‘’φωταγωγήσει’’ και την αναβαθμισμένη αξία του… χρυσού της Ελλάδος. Η οποία έσπασε πλέον το φράγμα των 11 δις ευρώ και διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Με βάση την ετήσια έκθεση της τραπέζης της Ελλάδος, στα τέλη του 2023 η αποτίμηση του χρυσού ήταν στα επίπεδα των 9,119 δις ευρώ. Αφού τα αποθέματα αυξήθηκαν σε 4.882.000 ουγγιές ,των 31,1 γραμμαρίων η μία ( για την ακρίβεια 31,1034768 γραμμάρια) και η spot τιμή τους υπολογίστηκε σε 1.867,83 ευρώ ανά ουγγιά. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα στην αγορά του Λονδίνου, αλλά και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που δίνει η ΕΚΤ.
Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς η Τ.τ.Ε πραγματοποίησε στις συναλλαγές της με το κοινό, καθαρές αγορές (αγορές μείον πωλήσεις) 20.598 λιρών. Η κάθε μία από τις οποίες περιέχει 7,322 γραμμάρια χρυσό. Και το σύνολό τους αντιστοιχεί σε 4.850 ουγγιές.
Με την προσθήκη αυτή το υφιστάμενο απόθεμα ανεβαίνει στα 4.886.500 ουγγιές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε προχθές στα 2.325,96 ευρώ, η τρέχουσα αξία του χρυσού της Ελλάδος ανέρχεται σε 11,367 δις ευρώ.
Οι απαιτήσεις, τα φύλακτρα και τα κέρδη
Ωστόσο, από τον χρυσό της Ελλάδος…λείπουν 30,652 τόνοι (985,600 ουγγιές) τωρινής αξίας 2,292 δις ευρώ, οι οποίοι έχουν εισφερθεί στο πολυσυζητημένο Δ.Ν.Τ στο πλαίσιο του καθορισμένου μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημόσιου. Η ποσότητα αυτή λογίζεται ώς απαίτηση της Τ.τ.Ε και εγγράφεται στους ισολογισμούς της.
Από το υπόλοιπο των 121,348 τόνων χρυσού, το 47% φυλάσσεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται στα θωρακισμένα υπόγεια του κεντρικού κτηρίου της τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου. Το οποίο και λειτουργεί από το 1938.
Επίσης ,το 29% των αποθεμάτων της χώρας φυλάσσεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας και το 4% στην Ελβετία. Χωρίς ποτέ να έχει γνωστοποιηθεί το ετήσιο κόστος για τα φύλακτρα.
Τα στοιχεία της περσινής χρονιάς δείχνουν ότι η Τράπεζα Ελλάδος υπολογίζει το κόστος κτήσης στα 401,2 ευρώ ανά ουγγιά. Κατά συνέπεια τα εξ αποτιμήσεως κέρδη ήταν 7,162 δις το 2023, ενώ από την εφετινή ανοδική πορεία των τιμών έχουν προστεθεί ώς τώρα κι άλλα 2,2 δις ευρώ περίπου.
Παρά ταύτα, για την Τ.τ.Ε όλα αυτά λογίζονται ώς μη πραγματοποιθέντα κέρδη, τα οποία και συνιστούν αποθεματικό ασφαλείας. Έναντι πιθανών δυσμενών εξελίξεων που σχετίζονται από μια μελλοντική πτώση των τιμών…
Στο παρελθόν η Τράπεζα Ελλάδος έχει κάνει κινήσεις αναβάθμισης ποσοτήτων μη εμπορεύσιμου χρυσού και νομισμάτων, μετατρέποντάς το σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών.
Αυτό συνέβη την περίοδο 2001-2002, αλλά και το 2006, ανεβάζοντας τη… στάθμη των διαθεσίμων. Καθώς οι ποσότητες του ‘’στόκ’’ του μη εμπορεύσιμου χρυσού, ήταν εγγεγραμμένες σε άλλο στοιχείο ( στα λοιπά) του ενεργητικού της.
Μπαίνοντας στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες του ευρώ ‘’προίκισαν’’ την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Η Τ.τ.Ε έδωσε στην Ε.Κ.Τ 620.014,714 ουγγιές χρυσού, που μαζί με τις άλλες απαιτήσεις εγγράφονται στους ισολογισμούς της.
Tον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τιμόνι της οποίας ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, προχώρησε σε πώληση 20 τόνων χρυσού με τίμημα 207 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα 322 ευρώ ανά ουγγιά…
Η εισφορά στην Ε.Κ.Τ και η 35η θέση στον κόσμο
Πριν από την είσοδο στο ευρώ ( στα τέλη του 2001) η αξία των 143,3 τόνων χρυσού της Ελλάδος ήταν στα 1,452 δις ευρώ. Τώρα η αξία του χρυσού είναι 7,8 φορές πάνω.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέσα σε 23 χρόνια η αγοραία τιμή του ‘’βασιλιά’’ των μετάλλων έχει αυξηθεί κατά 638,4% με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ενώ παράλληλα και τα αποθέματα είναι κατά 8,7 τόνους περισσότερα ,ενισχυμένα από τις αναβαθμίσεις του χρυσού και των καθαρών αγορών που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η Τ.τ.Ε από το κοινό, σε λίρες, χρυσά νομίσματα ή και ράβδους.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο χρυσού υπολογίζει με βάση τα τελευταία του στοιχεία ότι η Ελλάδα κατέχει 114,5 τόνους χρυσού διεθνών προδιαγραφών.
Ποσότητα που την κατατάσσει 35η στον κόσμο, όταν με όρους ΑΕΠ είναι στην 55η της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ πληθυσμιακά είναι στην 91η.
Τα τελευταία χρόνια η συνεχής ανατίμηση του πολύτιμου μετάλλου υποδαυλίζεται από τις αγορές που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών.
Στοχεύοντας να διαφοροποιήσουν το μίγμα των διαθεσίμων τους και να προστατευτούν από τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και τα γεωπολιτικά σόκ, αγοράζουν χρυσό και μειώνουν τα δολαριακά τους αποθέματα.
Το 2022 οι κεντρικές τράπεζες προσέθεσαν 1.082 τόνους χρυσό στο ενεργητικό τους, το 2003 άλλους 1.037, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς έκαναν επιπρόσθετες αγορές 483 τόνους.
Πέραν της Κίνας που πρωταγωνιστεί σε αγορές χρυσού, δραστήριες χώρες στο πεδίο των αγορών είναι η Πολωνία, η Ινδία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη ,το Κατάρ, το Ιράκ, το Ουζμπεκιστάν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία , η Τσεχία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Κυργιστάν, η Σερβία, όπως επίσης και αρκετές άλλες.
Με τον χρυσό να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στις αποφάσεις της ερχόμενης Τετάρτης για την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Αποφάσεις που ενδέχεται να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα των τιμών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση στις αμέσως επόμενες μέρες.
Πού βλέπουν οι διεθνείς οίκοι να φτάνουν οι τιμές
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας στη διακράτηση χρυσού, αναγόμενο στις συγκρίσεις με τις τοποθετήσεις σε άλλα τοκοφόρα προϊόντα.
Από τη άλλη πλευρά η νομισματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό και αποδυνάμωση του δολαρίου, που επίσης ευνοούν τον χρυσό.
Πρόσφατα η Bank of America επικαιροποιήσε τις προσβλέψεις της για τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 3.000 ευρώ μέσα στο 2015.
Η Citi θέτει κι εκείνοι τον πήχη στα 3.000 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2025, κάνοντας λόγω για υποστήριξη της τιμής από παράγοντες όπως οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed, οι αυξημένοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ και η αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο χρυσός αναμένεται να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά στις αρχές του 2025.
Τονίζοντας πώς ‘’οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed είναι έτοιμες να επαναφέρουν τα δυτικά κεφάλαια στην αγορά χρυσού, στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει από το απότομο ράλι που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.’’
Τούτες τις μέρες έχουν εμφανιστεί και διάφοροι αυτόκλητοι ‘’προφήτες’’ που λένε ότι βλέπουν τον χρυσό στα… 10.000 δολάρια, παράλληλα με τον εκτροχιασμό του αμερικανικού δημόσιου χρέους.
Το 24ο ρεκόρ για τη χρυσή λίρα
Όπως και να’ χει η δυναμική άνοδος του χρυσού πριμοδοτεί ευθέως και τις τιμές της χρυσής λίρας.
Την Παρασκευή το δελτίο τιμών της Τράπεζας Ελλάδος έδινε τιμή πώλησης της λίρας στο κοινό στα 628,54 ευρώ, με αυτήν της αγοράς να είναι στα 526,44 ευρώ.
Οι τιμές αυτές συνιστούν νέο ρεκόρ, το…24ο κατά σειρά που σπάει στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.
Η Τ.τ.Ε αθόρυβα μέσα στον Αύγουστο προχώρησε σε μικρή μείωση του spread, με τη διαφορά των τιμών πώλησης και αγοράς να υποχωρεί από το 20,5% σε 19,38%.Το αν πρόκειται για μια συγκυριακή κίνηση ή όχι, θα φανεί στην πορεία.
Στα πρώτα χρόνια του ευρώ το spread ‘’έπαιζε’’ στο 9 με 10% και διπλασιάστηκε από το 2010 και μετά.
Η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 ευρώ στις 18 Νοεμβρίου του 2005.
Χρειάστηκε να περάσουν 39 μήνες, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου του 2009, όταν υπερκεράστηκαν και τα 200 ευρώ.
Εν συνεχεία και μετά από 28 μήνες, στις 12 Ιουνίου του 2011, η λίρα πέρασε τα 300 ευρώ.
Από εκεί και πέρα απαιτήθηκαν άλλοι 106 μήνες, μέχρι να πέσει και το ‘’οχυρό’’ των 400 ευρώ, στις 17 Φεβρουαρίου του 2020.
Ενώ έπειτα από 25 μήνες, στις 8 Μαρτίου του 2022, ήρθε και η υπέρβαση των 500 ευρώ.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά , στις 12 Απριλίου 2024, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τα 600 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Νάγκελ (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Παρελθόν το «άπληστο θηρίο» αλλά θέλει προσοχή
Χρυσός: Νέο ιστορικό ρεκόρ με φόντο τη μείωση των επιτοκίων
Κίνα κατά ΗΠΑ για τις αυξήσεις δασμών: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας»