Από σήμερα, που αποδεσμεύονται τα κεφάλαια των επενδυτών κατά το πρόσφατο placement της Εθνικής Τράπεζας αλλά και από τη Τρίτη που ανεβαίνει η στάθμιση της μετοχής στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, θα καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματα του placement.

Η υπερκάλυψη κατά 1,5 φορές του ελληνικού σκέλους της διάθεσης από ιδιώτες και επαγγελματίες είναι προς αξιολόγηση, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, όταν οι market makers (;) της μετοχής έδωσαν «αγώνα» να την μαζέψουν από το χθεσινό χαμηλό ημέρας τα 7,48 ευρώ μέχρι να πάει να κλείσει στην τιμή του placement, δηλαδή τα 7,55. Παρά ταύτα εξαιρουμένων των πακέτων που έγιναν στην τιμή κλεισίματος, η μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος υπολογίζεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 7,5325 ευρώ.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η διάθεση των μετοχών στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ανορθολογισμοί της ηγεσίας του ΤΧΣ και ειδικά του CEO του ταμείου Ηλία Ξηρουχάκη.

Η Euroxx και Εθνική Χρηματιστηριακή ήταν εκείνες που διαχειρίστηκαν τα της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα καλώντας, κατά  πληροφορίες και μεγάλα χαρτοφυλάκια στην διαδικασία των εγγραφών.

Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του ΤΧΣ, «15% των Προσφερόμενων Μετοχών, που αντιστοιχούν σε 13.720.727 Προσφερόμενες Μετοχές, προσφέρονται μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (με δυνατότητα, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του Πωλητή Μετόχου, να αυξήσει το ποσοστό αυτό έως 20%, που αντιστοιχεί σε 4.573.576 επιπλέον Προσφερόμενες Μετοχές και αντιστοιχεί συνολικά σε 18.294.303 Προσφερόμενες Μετοχές)».

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Δεν αυξήθηκε κατά 5% η προσφορά, διότι τελικά, όπως προκύπτει, δεν υπήρχε ζήτηση από την Ελληνική αγορά.

Εξαντλήθηκε ο εξ αρχής δηλωμένος αριθμός μετοχών τα 13,72 εκατ. τεμάχια.

Εν συνόλω έγιναν 3.630 αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών.

Αυτοί έλαβαν 9.604.509 εκατ. τεμάχια και έβαλαν 73,514 εκατ. ευρώ, ενώ λέγεται ότι είχαν ζητήσει 94,31 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση, κατά μέσο όρο με βάση τα στοιχεία αυτά ικανοποιείται κατά 76,9%.

Κάποιος δηλαδή που ζήτησε να πάρει 100 «Εθνικές» από το placement, έλαβε κατά μέσο όρο 77.

Οι ειδικοί επενδυτές (θεσμικοί, αμοιβαία) ήταν 65.

Πήραν 4.116.218 εκατ. κομμάτια, αξίας 31,07 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση έφτασε 62,63 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζήτηση από τους ειδικούς επενδυτές ικανοποιήθηκε κατά 49,6%. Δηλαδή αν κάποιος είχε γραφτεί για 100 μετοχές πήρε τις μισές .

Στο κομμάτι της ζήτησης των 62,63 εκατ. ευρώ είχαν παρουσία τα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά όχι ιδιαίτερη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σε αυτό το κομμάτι περιλαμβάνονται και οι εγγραφές που έγιναν από περίπου 30–40 επιχειρηματίες, family office, εφοπλιστές, οι οποίοι μπορεί να αγόρασαν και τα μισά.

Συνολικά όλοι οι Ελληνες έβαλαν 104,59 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 690,61 εκατ.

Πάντως, κάποιες κακές γλώσσες από χρηματιστηριακές εταιρείες αναφέρουν ότι μέχρι και την Τρίτη, μία μέρα πριν τελειώσει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον ούτε ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής, μικρός ή… μεγάλος.

Διαβάστε επίσης:

ΧΑ: Αλλαγή του Free Float σε όλους τους δείκτες της Εθνικής Τράπεζα μετά το placement

Εθνική Τράπεζα: Γιατί σπάει η γραμμή άμυνας στο €7,55

Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε κατά 10,4 φορές το placement – Το 85% σε ξένους επενδυτές – Το ΤΧΣ αντλεί 690 εκατ.