Χωρίς τέλος φαίνεται να μοιάζει το sell off στις αγορές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μέχρι τις 14.00 όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς δεν υπήρχε ιδιαίτερη συναλλακτική δραστηριότητα με τον τζίρο περί τα 20 – 30 εκατ. ευρώ. Μετά τις 14.00 κι ενώ φάνηκε ότι και τα futures της Wall έδιναν ένα ακόμα πτωτικό άνοιγμα, παρά την αργία της εθνικής επετείου των Αμερικανών για την ημέρα της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου, ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές πώλησης στέλνοντας μεγάλο μέρος των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε νέα χαμηλά.

Κι αν από τις τράπεζες διασώζεται η Εθνική, η Eurobank οδεύει προς τα 75 λεπτά που αποτελούν νέα χαμηλά έτους, η Alpha τα ξεπέρασε με κίνηση στα 77 λεπτά, ενώ σε ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύεται η μετοχή της Πειραιώς στην περιοχή των 83 λεπτών. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την αγορά, υπάρχει ισχυρή κριτική απέναντι στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές που δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς τέτοιους για την αποτροπή αυτών των φαινομένων, ειδικά στις τράπεζες.

Από εκεί και πέρα, παρατηρεί κανείς ότι οι μετοχές που προσφάτως εισήλθαν στον MSCI, όπως ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ γράφουν νέα χαμηλά έτους, με τη ΔΕΗ να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματιστηριακά, αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών μπορεί να θεωρούν ότι και φέτος θα εμφανίσει ισχυρό EBITDA αλλά οι ζημιές λόγω της έκτακτης φορολογίας θεωρούνται αναπόφευκτες.

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην αγορά έρχεται να επιβεβαιωθεί από το επιτόκιο που δόθηκε στην έκδοση του ομολογιακού της Lamda. H εταιρεία που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση της έκτασης του Ελληνικού, θα εκδώσει πράσινο ομόλογο ύψους έως 230 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,7 – 5,2%, όταν προ μηνός, οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκδοση θα είναι μέχρι 3,8%. Προφανώς και τούτο γίνεται για να καταστεί πιο ελκυστική η έκδοση, αλλά συνάμα δείχνει τα ασφυκτικά περιθώρια στα οποία κινούνται οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Κι αυτό, όταν το ελληνικό 10ετές χθες εμφάνισε περαιτέρω πτώση σε επίπεδα κάτω και από το 3,3%, ως αποτέλεσμα των αγορών από την ΕΚΤ, κίνηση την οποία αμφισβητεί η Bundesbank.

Σε κάθε περίπτωση τη χαριστική βολή στις αγορές και την Ελλάδα έδωσε χθες η κούρσα της τιμής του φυσικού αερίου που ίπταται στα 173 δολ. την μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η Ευρώπη αρχίζει και βλέπει μπροστά της την ύφεση, όταν η ΕΚΤ δεν έχει καν αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων…

Μέσα στα πλαίσια αυτά το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα μας ανεβαίνει, με τα κόμματα να ανακοινώνουν υποψηφιότητες στελεχών τους και τις εκλογές να πλησιάζουν, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Χθες ο πρωθυπουργός από το ευρωκοινοβούλιο είπε ότι η χώρα θα λάβει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Τεχνικά, από τη στιγμή που έσπασαν οι 789 μονάδες που ήταν και το κενό που είχε ανοίξει τον περασμένο Μάρτιο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν αποκλείεται η αγορά να βρεθεί περί τις 762 – 766 μονάδες κάτι που αν συμβεί θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αντίδραση μεταξύ των 830 – 840 μονάδων.

Διαβάστε επίσης:

Ευ. Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το χρονικό κενό προς την ενεργειακή μετάβαση

Χρηματιστήριο: Βούλιαξαν οι τράπεζες, ποια blue chips βρέθηκαν σε χαμηλά έτους, έσπασαν οι στηρίξεις