ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι παρενέργειες αιφνιδιάζουν ακόμη και τους πλέον έμπειρους οικονομολόγους.
Όπως, τη Τζάνετ Γέλεν, Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Federal, που διατύπωσε το δικό της mea culpa σε σχέση με την εσφαλμένη εκτίμησή της για την παροδικότητα της διαδικασίας του πληθωρισμού. Ήδη, οι Κεντρικές Τράπεζες, η Federal και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι οφείλουν να δράσουν άμεσα για την τιθάσευσή του με τους αναλυτές να διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για το πιθανό ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων στο τέλος του 2022 και αργότερα, ενώ η ΕΚΤ αναφέρεται και στο «δίχτυ προστασίας» των υπερχρεωμένων χωρών (Ιταλία, Ελλάδα κυρίως).
Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό embargo στο ρωσικό πετρέλαιο οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς η Κίνα και η Ινδία προμηθεύονται άφθονο ρωσικό πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές ευεργετώντας το ρωσικό ισοζύγιο, ενώ οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις απέναντι στη Βενεζουέλα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου στη διεθνή αγορά και να φρενάρει η τιμή του brent που ήδη ξεπερνά τα $120.
Το σκηνικό αυτό αναγκάζει προσωπικότητες όπως ο Τζίμι Ντίμον να ομιλεί για διαγραφόμενο «οικονομικό τυφώνα», ενώ οι τρεις στους τέσσερις CEO των 500 μεγάλων αμερικανικών εταιρειών εκτιμούν ότι εντός του 2023 η οικονομία θα εισέλθει σε κατάσταση «ήπιας ύφεσης», με το ΑΕΠ δηλαδή να υποχωρεί. Παρόλα αυτά, οι δείκτες των διεθνών αγορών κινούνται ακόμη με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία με τη μεταβλητότητα να είναι ελεγχόμενη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί τη ψυχραιμία του με τις συναλλαγές ωστόσο να υποχωρούν δραστικά μετά το ρεκόρ των €523,3 εκ. κατά το rebalancing της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου. Οι αναμετρήσεις με τις 900 μονάδες οδηγούν σε αλλεπάλληλες αποτυχίες τις προσπάθειες υπέρβασής τους διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για σενάρια πλαγιοκαθοδικής κίνησης. Παράλληλα, οι επιδόσεις που καταγράφουν τα μεγέθη των εταιρειών κατά το 1ο τρίμηνο (+145% για 28 εισηγμένες με τη βοήθεια των τραπεζών, των διυλιστηρίων αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων) είναι ελπιδοφόρες. Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου συνεχίζει να αυξάνεται (+2,3% έναντι του προηγούμενου), ενώ και οι επιδόσεις του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, των αφίξεων ταξιδιωτών, των δεικτών του λιανεμπορίου, της οικοδομικής δραστηριότητας και των δημοσιονομικών μεγεθών αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Με τον πληθωρισμό ωστόσο να επιμένει (αναμένεται πάνω από 11% για το Μάιο) και το εμπορικό ισοζύγιο να αιμορραγεί εξαιτίας της δαπάνης για τα καύσιμα.
Είναι φανερό ότι η διατήρηση του ομιχλώδους σκηνικού περί την Ουκρανική κρίση τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για τα στοιχεία κόστους αλλά και τις συνθήκες ζήτησης, εξαιτίας των οποίων η εικόνα των εταιρικών μεγεθών μπορεί να ανατραπεί στα επόμενα τρίμηνα. Την ίδια ώρα, επανέρχεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το θερμό καλοκαίρι να είναι ενδεχόμενο να γίνει πιο θερμό και για «άλλους λόγους». Με την τεχνική εικόνα να επιτρέπει πλέον την αναφορά σε σημεία στήριξης στην περιοχή των 880 μονάδων και όριο αντίστασης τις 920 μονάδες στο βαθμό που ξεπεραστεί το οχυρό των 900 μονάδων του Γ.Δ.
Διαβάστε επίσης
Ανοδική κίνηση εν μέσω ρευστού σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο