Δεν έχει ξεφύγει από την διακεκαυμένη περιοχή των 1.200 η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια.

Όπως έγραψε και χθες το  mononews.gr, η πορεία των μετοχών, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις και τις τάσεις που δημιουργούνται στα διεθνή χρηματιστήρια.

1

Το γύρισμα της αγοράς από τα υψηλά των 1351 μονάδων, μεταφράζεται σε διόρθωση κοντά στο 10%, σχεδόν όσο έχει διορθώσει ο S&P και  ο Dax (περίπου 8%).

To γεγονός ότι δεν αποκλείεται η επιστροφή εκ νέου σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, όπως η περιοχή των 1.175 – 1.180 μονάδων (περιοχή την οποία είδε η αγορά την περασμένη εβδομάδα) συνδέεται απόλυτα με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία αποτυπώνουν τις ανησυχίες για διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα περί το 6% για την Fed και άνω του 4% για την ΕΚΤ για μεγάλο διάστημα.

Ήδη με μια πρόχειρη ματιά στα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του ά 6μήνου διαπιστώνει κανείς ότι τα χρηματο/οικονομικά κόστη αγγίζουν πια από την πιο μεγάλη εταιρεία, π.χ. Βιοχάλκο, μέχρι την πιο μικρή π.χ. Μαθιός Πυρίμαχα με έκδηλη την ανησυχία για την εξέλιξη του β΄6μήνου.

Οι ρευστοποιήσεις που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουν έμπειροι γνώστες της αγοράς, συνδέονται απόλυτα με το διεθνές κλίμα.

Ο τεχνικός δείκτης 14άρων ημερών RSI του S&P παραπέμπει σε υπερπουλημένα επίπεδα και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των αγοραστών.

Η μάχη στον S&P δίνεται μεταξύ 4.220 – 4.260 μονάδων, οπότε κλεισίματα πάνω από την περιοχή αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για τις υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Πως όμως, μπορεί να συμβεί αυτό με βεβαιότητα, όταν στην Αμερική μαίνεται μία ακόμα πολιτική μάχη;

Μέχρι τις 30/9, δηλαδή μέχρι το Σάββατο θα πρέπει, λέει, να έχουν συμφωνήσει Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, διαφορετικά ο Δημόσιος τομέας των ΗΠΑ κινδυνεύει με  shut down! Θα δουλεύει από Δευτέρα μόνο Αστυνομία και… Πυροσβεστική!

Αυτές οι μικρές «λεπτομέρειες» που ενδεχομένως δεν φτάνουν στην ελληνική αγορά αποτελούν την αιτία για το βύθισμα των αγορών υπό την παραδοχή ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Τα ξένα  funds για παράδειγμα, έχουν εκκινήσει τη διαδικασία κλεισίματος των βιβλίων τους.

Σε μία αγορά όπως η ελληνική και σε επίπεδο δείκτη, τα κέρδη αγγίζουν το 30% και για τον τραπεζικό δείκτη το 50%.

Πολλές από τις ρευστοποιήσεις που βλέπουν οι Έλληνες επενδυτές είναι αποτέλεσμα κλεισίματος –προσωρινών- θέσεων εκ μέρους των  hedge funds.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί η εξασφαλίσει ρευστότητας για την ιστορική εισαγωγή τράπεζας στο Χ.Α. μετά από 17 χρόνια, της Optima, αλλά και η διαδικασία αναζήτησης αποδόσεων εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών.

Μία από τις ευκαιρίες αυτές, για παράδειγμα, η χθεσινή έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας με απόδοση 3,90%, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές.

Το ενδιαφέρον για το Χ.Α. πάντως, αναμένεται να επανέλθει και να οξυνθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενόψει του  placement στις τράπεζες (π.χ. ΕΤΕ) και τις επικείμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την S&P 920/10) και την Fitch (2/12).

Διαβάστε επίσης:

Binance: Η παγκόσμια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων αποσύρεται από τη Ρωσία

Moody’s: Προ των πυλών αναβάθμιση και για την Alpha Bank Romania

Χρηματιστήριο: Γιατί – προς το παρόν – δεν τρομάζει η διόρθωση σε S&P και Dax