ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mία προς μία αίρονται οι εκκρεμότητες στο Χρηματιστήριο, η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, η έκδοση και η υπερκάλυψη του πράσινου ομολογιακού δανείου της Μυτιληναίος, αλλά και η κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ.
Ισχυρότερης σημασίας όμως, ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, καθώς η επιτυχία της έκδοσης του ομολογιακού από την Μυτιληναίος συνέπεσε με την αύξηση – μαμούθ της Πειραιώς. Η ισχυρή υπερκάλυψη του ομολόγου όμως, αλλά και η έντονη ζήτηση που είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει το βιβλίο προσφορών μία μέρα νωρίτερα, καθησύχασαν την αγορά, οδηγώντας τη μετοχή σε τροχιά νέων υψηλών, περί τα 15 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζητούμενο ήταν να αποκατασταθεί η σύνδεση με τις 900 μονάδες (905 τα φετινά υψηλά που συνιστούν ταυτόχρονα και υψηλά 14άερων μηνών). Επίπεδα, από τα οποία λύγισε η αγορά στις 15 Απριλίου, δοκιμάζοντας κρίσιμες βραχυχρόνιες στηρίξεις, φτάνοντας ακόμα και στις 869 μονάδες. Οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, όσο η αγορά κινείται πάνω από τις 880.
Κι αν το μομέντουμ πήγε να χαθεί, το «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 22% από 24% και 28% πριν από 1,5 χρόνο, επαναφέρει το σενάριο δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Το νέο αυτό έτρεξε ακόμα πιο γρήγορα μετά το tweet στα αγγλικά του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη, ο οποίος, ως γνωστόν, απευθύνεται σε διεθνές κοινό και κυρίως τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Έλληνες διαχειριστές σε desks ξένων οίκων στέκονται στη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αγορά, αφού οικονομία και χρηματιστήριο πηγαίνουν μαζί. Οι αγορές, το καλό κλίμα και η εμπιστοσύνη είναι αυτά που βλέπουν οι ξένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αφενός ανακοίνωσε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αλλά και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού τους κόστους που συνεπάγεται η επιπλέον μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών, αλλά δεν άγγιξε το θέμα νέας ρύθμισης χρεών στην εφορία. Οι θεσμοί έχουν τεθεί σφόδρα αντίθετοι σ’ αυτή την επιλογή διευκόλυνσης των επιχειρήσεων (αλλά και των νοικοκυριών), θεωρώντας ως πολύ σημαντική την καλλιέργεια κουλτούρας πληρωμών.
Ταυτόχρονα, σχολιάζουν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός οι εισηγμένες και οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους να γνωρίζουν πως θα πορευτούν μετά το άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο, ουσιαστικά συμπίπτει με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Είναι προφανές, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές, ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα για την επιστροφή στην ανάκαμψη 1,5 μήνα πριν από την ολοκλήρωση του δευτέρου τριμήνου.
Το διάστημα αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει επιπλέον 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού, πετυχαίνοντας η Ελλάδα από το πρώτο εξάμηνο συντριπτικά υψηλό ποσοστό ανοσίας. Άλλωστε, οι νέες ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται από τα εμβόλια, μετά τα 30 έτη, είναι και οι πλέον παραγωγικές, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση οι εκκρεμότητες μία – μία, φαίνεται να τακτοποιούνται και πλέον τη σκυτάλη των αυξήσεων κεφαλαίου παίρνουν η Ελλάκτωρ και η Aegean, για 120 εκατ. ευρώ και 690 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες πρόκειται να τρέξουν μέσα στον Μάιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»