ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μετά από αρκετά χρόνια το «άστρο» του Σωκράτη Κόκκαλη λάμπει ξανά στο χρηματιστηριακό στερέωμα… Και τούτο γιατί το «χαρτί» της Ιντρακόμ είναι εκείνο το οποίο κατέχει τα σκήπτρα των αποδόσεων, ανάμεσα στις 60 μετοχές που μετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη.
Τα χρηματιστηριακά κέρδη για την Ιντρακόμ φτάνουν στο 68,5% καθώς η τιμή της μετοχής ξεκίνησε την εφετινή χρονιά από τα 0,838 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 1,412 ευρώ. Οι υπεραξίες αυτές είναι σχεδόν 5,5 φορές μεγαλύτερες από εκείνες του βασικού και συνάμα πιο αναγνωρίσιμου Δείκτη της ελληνικής αγοράς, που ενισχύεται κατά 12,53% μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Έχοντας αναρριχηθεί στις 910,37 μονάδες και στοχεύοντας με αξιώσεις-αν όλα εξελιχθούν ομαλά- να υπερβεί τις 1.000. Κάτι που έχει να συμβεί από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014…
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τρέχοντα δεδομένα, έπειτα από 79 συνεδριάσεις που έχουν γίνει στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος στη διάρκεια του 2021, οι αποδόσεις των μετοχών του Γενικού Δείκτη κινούνται με τρείς διαφορετικές ταχύτητες: Στην πρώτη βρίσκονται 25 τίτλοι εταιρειών, που καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα από αυτά που δείχνει ο κεντρικός Δείκτης. Στη δεύτερη είναι 23 μετοχές τα κέρδη των οποίων είναι μικρότερα εκείνων του Γενικού Δείκτη. Στην τρίτη είναι οι υπόλοιπες 12 μετοχές, που παρά την άνοδο της αγοράς εκείνες εμφανίζουν απώλειες.
Η Ιντρακόμ Συμμετοχών που ιδρύθηκε το 1977 από τον Σωκράτη Κόκκαλη και μπήκε στο χρηματιστήριο το 1990, αναδεικνύεται επί του παρόντος …πρωταθλήτρια των αποδόσεων. Οι οποίες μάλιστα μέχρι τις 26 Απριλίου ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αλλά «ψαλιδίστηκαν» στη συνέχεια. Καθώς μεσολάβησαν τρείς συνεχόμενες μέρες πτώσης, που απομείωσαν κατά 9,1% την τιμή της μετοχής. Χωρίς όμως να χάσει την πρωτοκαθεδρία της.
Οι υπεραξίες για την Ιντρακόμ και ο ισολογισμός της
Με Πρόεδρο και βασικό μέτοχο τον Σωκράτη Κόκκαλη ( με ποσοστό 23,88%) η Ιντρακόμ ξεκίνησε τη χρονιά με χρηματιστηριακή αξία 63,688 εκατ. ευρώ και τώρα έχει ανέβει στα 107,312 εκατ. ευρώ. Μπορεί η ανατίμηση να είναι εξαιρετικά έντονη, αλλά τα μεγέθη της Ιντρακόμ δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την άλλοτε κραταιά «ναυαρχίδα» του Ομίλου Κόκκαλη. Άλλωστε και η εν γένει δραστηριότητα του πολυσυζητημένου Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος στις 27 Μαΐου θα κλείσει τα 82 του χρόνια, έχει τώρα αισθητά μικρότερο βεληνεκές από ότι στο μακρινό παρελθόν.
Παρά ταύτα ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει ένας υπολογίσιμος «παίκτης» στην επιχειρηματική σκακιέρα, ενώ σε ότι αφορά την Ιντρακόμ είναι χαρακτηριστικό ότι μετείχε πέρσι και στις 23 συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου. Έχοντας 3.013 άτομα προσωπικό, ο Όμιλος της Ιντρακόμ ( στον οποίο υπάγεται και η θυγατρική του Ιντρακάτ) είχε ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα στη χρήση της περσινής χρονιάς, ανεβάζοντας στα 177,3 εκατ. ευρώ το σύνολο των συσσωρευμένων ζημιών που βαρύνουν τα ίδια κεφάλαια. Τα οποία και διαμορφώθηκαν πέρσι στα 232,8 εκατ. ευρώ, απομειούμενα κατά 27,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης στη χρήση του 2020 που στιγματίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15,7% ( στα 436,5 εκατ. ευρώ), το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκε κατά 52,7% (στα 15,8 εκατ. ευρώ ), τα δάνεια λιγόστεψαν κατά 7,8% ( στα 186,2 εκατ. ευρώ) ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν κατά 51,2% και έφτασαν στα 83 εκατ. ευρώ.
Σε όλα αυτά συνυπολογίζεται και ή πώληση της θυγατρικής ενεργειακής Κ-WIND ( με καθαρό δανεισμό περίπου 21 εκατ. ευρώ) από την οποία εισπράχθηκαν 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ μένει να εισπραχθούν και άλλα 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί το γεγονός του τριπλασιασμού των αμοιβών των μελών του Δ.Σ, των διευθυντικών στελεχών και των λοιπών συνδεδεμένων μερών του Ομίλου της Ιντρακόμ, που από τα 3,098 εκατ. ευρώ το 2019 εκτινάχτηκαν το 2020 στα 9,518 εκατ. ευρώ…
Άλμα …297,6% και στον τζίρο των συναλλαγών
Στο χρηματιστηριακό πεδίο, η μετοχή της Ιντρακόμ, αφού κατάφερε να βγει αλώβητη από την περσινή «καταιγίδα» που σάρωσε την αγορά ( κλείνοντας με ετήσια άνοδο 1,5%) κάνει εφέτος ένα ισχυρό ανοδικό άλμα, φτάνοντας στα υψηλά τριετίας. Και μάλιστα με την μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο εφετινό τετράμηνο να είναι αυξημένη κατά…297,6% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Ανεβαίνοντας από τα 85.403 στα 339.511 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του μέσου τζίρου συναλλαγών από τις 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη…Υπολειπόμενη μόνο της ΓΕΚ-Τέρνα, που λόγω των πολλών «πακέτων», έχει καταγράψει άνοδο της αξίας των συναλλαγών κατά 583,4% ( από τα 939,9 χιλιάδες ευρώ στα 1,37 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, ανά ημέρα).
Προφανώς στην αγορά, ορισμένοι ποντάρουν σε καλύτερες μέρες για την Ιντρακόμ και μέχρι τώρα ανταμείβονται για το «στοίχημα» αυτό. Εκτός κι αν οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών, αποδειχθεί ότι μπορεί να «βραχυκυκλώσουν» το ανοδικό «τέμπο» της μετοχής.
Μέση απόδοση 35% στα τρία «χαρτιά» του Κόκκαλη
Σε κάθε περίπτωση εκτός από την Ιντρακόμ και η «ομόσταυλή» της Ιντρακάτ βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα των αποδόσεων, που έχουν οι μετοχές του Γενικού Δείκτη. Με τα δικά της χρηματιστηριακά κέρδη να ανέρχονται στο 29,2% από την αρχή της εφετινής χρονιάς και τον συναλλακτικό της τζίρο να έχει ενισχυθεί κατά 64,1%..
Το ότι το «άστρο» Κόκκαλη λάμπει εκ νέου στον χρηματιστηριακό ουρανό, συνάγεται και από γεγονός ότι και η δικών του συμφερόντων Ιντραλότ ( που δεν συγκαταλέγεται στα «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη) κινείται με κέρδη 7,7% από την αρχή του έτους. Πασχίζοντας να ενσωματώσει το θετικό σενάριο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, που αποτελεί και προσωπικό «στοίχημα» του Σωκράτη Κόκκαλη…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά αν κάποιος είχε διαθέσει από 1.000 ευρώ για να αγοράσει την τελευταία μέρα της περσινής χρονιάς, μετοχές και των τριών εταιρειών που είναι συμφερόντων Κόκκαλη, τώρα θα έβλεπε τις αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου του να είναι στα 4.049 ευρώ. Έναντι των 3.000 ευρώ που ήταν το κόστος κτήσης. Και με τα συνολικά κέρδη να φτάνουν στο 35% …
Αποδόσεις τριών ταχυτήτων για τις μετοχές του Δείκτη
Πέραν τούτων και αναφορικά με τις 25 μετοχές που βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα των αποδόσεων (ανάμεσα στις 60 του Γενικού Δείκτη) δεύτερη μετά από την Ιντρακόμ είναι εκείνη της Cenergy– του ομίλου Βιοχάλκο– που ενισχύεται κατά 63,6%. Ακολουθούμενη από το «χαρτί» της Άβαξ κατασκευαστικής που έχει άνοδο 59,4% και συμπληρώνει το βάθρο των τριών νικητών…
Από εκεί κι έπειτα ξεχωριστή δυναμική έχουν αναπτύξει και οι τρείς τραπεζικές μετοχές ( Alpha Bank, Eurobank, Εθνική) τα κέρδη των οποίων είναι κατά σειράν 38,3%, 35,8% και 14,3%.
Βιοχάλκο, Μυτιληναίος , Πλαστικά Θράκης, ΓEK-Τέρνα συγκαταλέγονται επίσης στους μεγάλους πρωταγωνιστές των εφετινών αποδόσεων.
Άλλες 23 από τις μετοχές που είναι στον Γενικό Δείκτη βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία των αποδόσεων. Με τα κέρδη τους να ξεκινούν από το 1,5% ( ΑΔΜΗΕ) και να φτάνουν μέχρι το 11,7% ( Inform Λύκος). Ανάμεσα στις μετοχές των οποίων οι αποδόσεις υπολείπονται εκείνων του βασικού χρηματιστηριακού Δείκτη είναι η Coca Cola, ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Μότορ Όιλ και τα ΕΛΠΕ. Τίτλοι που τώρα έχουν μείνει πίσω, αλλά θα μπορούσαν στο εξής να έχουν καλύτερες επιδόσεις, περιορίζοντας τη διαφορά τους από τα «χαρτιά» που ηγούνται των αποδόσεων.
Στην τρίτη ταχύτητα βρίσκονται 12 μετοχές, που από την αρχή του έτους καταγράφουν ζημιές. Τις μεγαλύτερες από αυτές τις έχει η Πειραιώς, λόγο των συνθηκών της κεφαλαιακής αύξησης και την εξαιρετικά χαμηλή τιμολόγηση των νέων μετοχών που εκδόθηκαν. Οι οποίες και αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαίου. Κρίνοντας σε σημαντικό βαθμό το πόσο ψηλότερα μπορεί να σταθεροποιηθεί η μετοχή από τα 1,15 ευρώ της ΑΜΚ.
Επίσης ειδικού ενδιαφέροντος ερώτημα είναι και το ποιες από τις μετοχές που τώρα βρίσκονται στο «κόκκινο» θα μπορέσουν να ανακάμψουν στη συνέχεια.
Τα στατιστικά και ο ρόλος των μεγάλων της αγοράς
Σε ότι αφορά τη συνολική εικόνα, οι 60 μετοχές των εταιρειών του Γενικού Δείκτη ξεκίνησαν την εφετινή χρονιά με κεφαλαιοποίηση 47,7 δις και τώρα έχουν φτάσει στα 53,8 δις ευρώ. Με τις υπεραξίες να ανέρχονται στα 6,1 δις παρά τις ισχυρές απώλειες της Πειραιώς ( 458,3 εκατ. ευρώ)
Οι υπόλοιπες 82 εταιρείες που είναι εκτός Γενικού Δείκτη, έχουν δεί τη χρηματιστηριακή τους αξία να ανεβαίνει από 5,8 στα 6,1 δις.
Ακόμη ,στα 60 «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη, ο μέσος ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς είναι 75,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 1,7 εκατ. ευρώ των υπολοίπων 82 μετοχών.
Στην τελευταία συνεδρίαση της περσινής χρονιάς 14 από τις εταιρείες του Γενικού Δείκτη είχαν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις ευρώ. Αν κάποιος είχε τοποθετήσει τότε από 1.000 ευρώ σε κάθε μία από τις 14 μετοχές των μεγάλων εταιρειών, θα είχε τώρα απόδοση 16,3%
Με τον ίδιο τρόπο τοποθέτησης στις 23 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από 100 εκατ ευρώ μέχρι 1 δις (εξαιρουμένης της Πειραιώς) η απόδοση θα ήταν 11,8%
Αντίστοιχη τοποθέτηση 1.000 για κάθε μία από 22 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 100 εκατ. ευρώ, θα είχε αποδώσει κέρδη 12,4%.
Διαβάστε επίσης:
Οι έκτακτες ζημιές το 2020 αλλοίωσαν τα καθαρά αποτελέσματα των εισηγμένων – Όλα τα αποτελέσματα
Τα «χαρτιά» που υπεραπέδωσαν από τα ολέθρια χαμηλά των 484 μονάδων της 16ης Μαρτίου 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα