Έχοντας στο τιμόνι έναν τραπεζίτη, τον Μιχάλη Κολακίδη, οι οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου της Titan Cement, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Titan Cement.

Το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σε τρία χρηματιστήρια από το 2019, των Βρυξελλών, του Euronext στο Παρίσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με δεδομένο ότι οι ξένες αγορές φέτος βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς, είναι μία αξιοπρεπή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καμιά φορά μιλούν μόνοι τους, αφήνοντας τα λόγια να περιττεύουν η μετοχή κάθε μέρα αναμετράται με τα χαμηλά της φέτος, κινούμενη στα όρια των 13,50 ευρώ και λίγο πιο πάνω.

Κάθε μέρα, τις τελευταίες εβδομάδες, δεν γίνεται να μην ενημερώνεται ο κ. Κολακίδης για το θετικό άνοιγμα, ενώ της μίας ποσοστιαίας μονάδας και στη συνέχεια, λες και προδίδονται οι αγοραστές, η μετοχή παίρνει την κάτω βόλτα.

Κάθε μέρα συμβαίνει αυτό, εδώ και πολλές εβδομάδες λες και κάποια δύναμη δεν θέλει το χαρτί να σηκωθεί. Ειδικά μάλιστα, όταν η διοίκηση στο πρόσφατο conference call των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μήνου βλέπει αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών.

Ο κ. Κολακίδης στην ίδια ενημέρωση είπε ανοιχτά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αυξημένα κόστη ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών, διότι αυτά θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή, μειώνοντας τις όποιες απώλειες.

Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται από όλες τις επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από τις μεταλλουργικές και τις τσιμεντοβιομηχανίες μέχρι τις εταιρείες τροφίμων και τις αλευροβιομηχανίες.

Άλλοτε, η μετοχή της Titan Cement εθεωρείτο ένας από τους πυλώνες σταθερότητας της εγχώριας χρηματιστηριακή αγοράς.

Η κεφαλαιοποίηση πλέον, διαμορφώνεται λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ, στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν διάφορες θέσεις, όπως του προέδρου, που δεν είναι εκτελεστικό μέλος, αλλά και του εντεταλμένου προέδρου που είναι εκτελεστικό μέλος, δημιουργώντας μία πολυδαίδαλη εταιρική διακυβέρνηση που καταλήγει τον Μιχάλη Κολακίδη, ο οποίος ταυτόχρονα τυχαίνει να είναι και πρόεδρος σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στη Κύπρο.

Και είναι να αναρωτιέται κανείς ποιος απ’ όλους, τους προέδρους, εντεταλμένους και μη βρίσκει το χρόνο να συναντάει, αν συναντάει, κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Ο δε κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, προφανώς επιφορτισμένος με τον θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΕΒ έχει να ασχοληθεί από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέχρι τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την ιστορική τσιμεντοβιομηχανία.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέλαβε πρόεδρος του ΣΕΒ με τη μετοχή στα τάρταρα, μεταξύ 10 – 11 ευρώ, τον Ιούνιο του 2020.

Ένα χρόνο μετά, το χαρτί έφυγε μέχρι τα 17 ευρώ και από τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε η οπισθοχώρηση μέχρι τα όρια των 13 ευρώ.

Μία διεθνής μετοχή, που διαπραγματεύεται σε τρεις αγορές, δύο εκ των οποίων σημείωσαν ρεκόρ, παραδέρνει χρηματιστηριακά, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Διαβάστε επίσης: