• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με ΔΕΗ, Alpha και Πειραιώς

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Βασίλης Ψάλτης Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Βασίλης Ψάλτης Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς


    Με την αγορά να κάνει την υπέρβαση στο δρόμο για τις 1.500 μονάδες και με τις συναλλαγές σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται.

    Μετοχές που είχαν μείνει πίσω υπεραποδίδουν και άλλες, τελούν εν αναμονή.

    Τη στιγμή που Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,96% 2,10 και Εθνική ΕΤΕ 2,06% 7,94  γράφουν υψηλά πέραν των 8,5 ετών και έχουν απόδοση πάνω από 15% από την αρχή της χρονιάς, η Alpha ΑΛΦΑ 4,61% 1,59  ενισχύεται σχεδόν 7,5%, η Πειραιώς ΠΕΙΡ 5,28% 3,59 κινείται σταθερά από τις 24 Απριλίου κάτω των 4 ευρώ, που ήταν, ως γνωστό, η τιμή του placement και η αγορά ακόμα να επιβραβεύσει την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,36% 11,20 για το ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων, κυρίως του 2023, όπου τέθηκαν οι βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλα EBITDA ως το 2026.

    Η ΔΕΗ μετά από τρεις μήνες δείχνει να επιστρέφει πάνω από τα 12 ευρώ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, τυχόν παραμονή στην περιοχή αυτή, οδηγείται στη ζώνη των 12,40 – 12,50 ευρώ.

    Στο 1,8 δισ. ευρώ έθεσε τον πήχη για την κερδοφορία EBITDA η διοίκηση της ΔΕΗ όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης.

    Ο νέος υψηλότερος στόχος για την κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, είχε τεθεί για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου της περιόδου 2024 – 2026.

    Για την επίτευξη του στόχου του 1,8 δισ. EBITDA η ΔΕΗ αναμένεται να στηριχθεί αφενός στην πλήρη καθετοποιημένη δομή του ομίλου, αλλά και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και στα έσοδα από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι ο τομέας των ΑΠΕ αναμένεται να δώσει στη ΔΕΗ υψηλότερη κερδοφορία την επόμενη διετία, με την εταιρεία να προβλέπεται να αυξήσει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της στα 5,5 GW από 1,5GW σήμερα.

    Εξάλλου η βάση της κερδοφορίας της επιχείρησης έχει διευρυνθεί μέσω της εξαγοράς της Enel Romania.

    Ήδη από το 2023 η ΔΕΗ πέτυχε EBITDA 710 εκατ. ευρώ από τις διαφοροποιημένες δραστηριότητες (από 580 εκατ. το 2022) και κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη διανομή (από 310 εκατ. το 2022).

    Από εκεί και πέρα αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι συγκεκριμένος πωλητής δεν αφήνει την Πειραιώς να σηκώσει κεφάλι πάνω από τα 3,92 ευρώ – με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι αγορασμένος μεταξύ 0,80 – 1,30 ευρώ.

    Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών από τις 24/4, πάνω από 10 εκατ. Κομμάτια άλλαξαν χέρια τη συγκεκριμένη μέρα ή και μία μέρα πριν σχεδόν 9 εκατ. Κομμάτια διακινήθηκαν.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν 6,89 εκατ. Τεμάχια στις 30/4, 8,2 εκατ.

    Στις 8/5 και το υπόλοιπο διάστημα πάνω από 2,2 εκατ. Τεμάχια μέχρι και τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

    Η Alpha Bank, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από τον Βασίλη Ψάλτη φαίνεται ότι αλλάζει πίστα.

    Οι χρηματιστές και οι αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι οίκοι, δεν έκρυψαν τη θετική τους έκπληξη από το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ξεπερνώντας τις προβλέψεις και τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

    Πάνω από 222 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη του ά 3μήνου, όταν η αγορά δεν περίμενε ούτε 200 εκατ. Ευρώ.

    Η έκπληξη που επιφύλασσε ο Βασίλης Ψάλτης στην αγορά ήταν το buy back το οποίο υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

    Η εμπειρία δείχνει ότι η κίνηση αυτή ειδικά από μία τράπεζα, όπως η Alpha και με τον κ. Ψάλτη να αναγνωρίζει την κρισιμότητα της πορείας των αγορών το επόμενο διάστημα, αλλά και τα επόμενα χρόνια ως και το 2026, αποκτά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κίνηση της μετοχής που έμοιαζε κολλημένη στη ζώνη του 1,50 – 1,60 ευρώ.

    Δίνεται η δυνατότητα για trading, για επανατοποθετήσεις ανάλογα την τιμή της επαναγοράς μετοχών, βεβαίως σύμφωνα με το εύρος αυτού, ή ακόμα και για μείωση θέσεων με προφανές όφελος για τους μετόχους, όταν οι τιμές στόχοι που δίνουν ελληνικές χρηματιστηριακές, αλλά και ξένοι οίκοι ξεπερνούν τα 2,55 ευρώ.

    Το 1,1 δισ. ευρώ οφέλη για τους μετόχους που είπε ο κ. Ψάλτης μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αγορά με τη μόχλευση της μετοχής.

    Αφενός λόγω επαναγοράς ιδίων μετοχών, αφετέρου από την επανεπένδυση μέρους του μερίσματος, τόσο από εγχώριους, όσο και από ξένους επενδυτές.

    Ταυτόχρονα, το buy back θα «προστατέψει» τη μετοχή από τυχόν «επικίνδυνες» μέρες σε τυχόν γυρίσματα της αγοράς.

    Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται από την γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα τον Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης

    NBG Securities: Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΗ: Πάνω από τα 12 ευρώ μετά από 3 μήνες

    Πειραιώς: Γιατί είναι τώρα το απόλυτο Play



    ΣΧΟΛΙΑ