• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι σηματοδοτεί η κίνηση Watsa-Καραβία να αγοράσουν στα 1,9 ευρώ μετοχές της Eurobank από το ΤΧΣ

    Πρεμ Γουάτσα -Φωκίων Καραβίας

    Πρεμ Γουάτσα -Φωκίων Καραβίας


    Τρεις συνεδριάσεις μετά τις εκλογές και την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας που συνιστά η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στο χρηματιστηριακό ταμπλό ξεδιπλώνονται τα σχέδια για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, με την Eurobank να κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα.

    Χθες ανακοινώθηκε η επαναγορά ιδίων μετοχών της τράπεζας μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ, τίμημα, το οποίο θα αποτελεί το προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ της διοίκησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει δηλώσει ότι ήρθε η ώρα να βγει από τις τράπεζες.

    Το ΤΧΣ διαθέτει συμμετοχή στην τράπεζα της τάξης του 1,4%. Αν η τράπεζα αγόραζε με βάση το χθεσινό κλείσιμο θα επέστρεφε στο κράτος 75,8 εκατ. Αν γίνει στο 1,90 ευρώ που είναι και το επάνω εύρος του buyback, το ποσό ανεβαίνει στα 98,7 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, δεν μπορεί να γίνει το buy back στο 1,10 ευρώ. Δηλαδή, στο κάτω εύρος τιμής της επαναγοράς.

    Οι δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν γίνει στο 1 ευρώ. Άρα, η Eurobank ξεκινάει ήδη με ένα premium 10% ή 10 σεντς.

    Η Eurobank έχει γράψει φέτος υψηλό στο 1,57 ευρώ,ενώ από την αρχή του χρόνου γράφει κέρδη μεγαλύτερα του 40%. Στη τιμή δε, του 1,57 ευρώ το έσοδο για το ΤΧΣ υπολογίζεται σε 81,5 εκατ. ευρώ.

    Όμως, οι μετοχές δεν είναι απρόσωπες. Διαθέτουν μετόχους.

    Από την μεταβίβαση των μετοχών π.χ. στο υψηλό έτους, στο 1,57 ευρώ η περιουσία του μεγαλομετόχου με 33,4% κ. Πρεμ Γουάτσα, ιδιοκτήτη της Fairfax, θα ανέβαινε από μία χρηματιστηριακή πράξη (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει προσυμφωνημένη συναλλαγή) περίπου 120 εκατ. ευρώ.

    Αν το deal γίνει στο 1,90, τότε με μία πράξη η περιουσία του κ. Γουάτσα θα έχει ανέβει σχεδόν κατά… 500 εκατ. ευρώ!

    Η τιμή 1,90 ευρώ είναι κοντά στην τιμή – στόχο που έχουν δώσει κατά καιρούς ξένοι οίκοι, όπως η HSBC (22/6), που έδινε τα 1,95 ευρώ. Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να υπολογιστεί ότι με βάση τις προβλέψεις για την φετινή κερδοφορία που υπολογίζεται μεταξύ 700 – 800 εκατ. ευρώ, η πράξη θα γίνει σε p/bv την 1 φορά.

    Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, το παιχνίδι για τις τράπεζες ανοίγει με… ευθύνη της Eurobank, κι αυτό διότι το ΤΧΣ έχει την πιο μικρή συμμετοχή. Αν η πράξη αυτή γίνει με 1 φορά το p/bv, τότε, όπως εκτιμούν χρηματιστές, στην Πειραιώς η αποεπένδυση θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στα 3,5 – 4 ευρώ, στην ΕΤΕ κοντά στα 7 ευρώ και στην Alpha κοντά στα 3 ευρώ.

    Στην Πειραιώς το ΤΧΣ ελέγχει το 27%, στην ΕΤΕ, το 40,39% και στην Alpha το 9%.

    Όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται ένα θερμό καλοκαίρι για τον κλάδο, ενώ η πολιτική ηρεμία απαιτεί την απαραίτητη προϋπόθεση για μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει ήδη την επικράτηση της Ν.Δ.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ideal ανακοινώνει την απόκτηση του Attica Stores.

    Μία μέρα μετά τις εκλογές η Mytilineos ανακοινώνει την έκδοση ομολογιακού, παίρνοντας χθες το ok από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και χθες, η Eurobank στην επικείμενη γενική συνέλευση της 20ης Ιουλίου ανακοινώνει ότι ανοίγει το παιχνίδι της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

    Πάνω από 18 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στη μετοχή, όπου τα σχεδόν 13 εκατ. κομμάτια έγιναν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων. Στην ίδια μετοχή μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες σχεδόν το 30% του ημερήσιου τζίρου…

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Μέγιστη τιμή 1,9 ευρώ/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ

    Mytilineos: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ

    Έκπληξη από Γιάννη Στουρνάρα: Η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα λίγων εβδομάδων αν όχι ημερών



    ΣΧΟΛΙΑ