Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην υπέρ της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, μετά τη θριαμβευτική νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η διαφορά των 21 μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγούν οι ίδιοι, μία εβδομάδα μετά την επικράτηση της Ν.Δ., βάζει υποθήκη για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αυτό αποτυπώνεται σε ένα ράλι διαρκείας, δίνοντας κέρδη στην αγορά περισσότερο από 8% σε έξι συνεδριάσεις και υπεραπόδοση τουλάχιστον 33% από το ξεκίνημα της χρονιάς συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης ή  τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Όπως επίσης, το μήνυμα μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της, που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα άμεσα, κάτι που έχει περάσει ήδη στη μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 3,88%, έναντι 4,3% του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, με τη γειτονική χώρα να έχει να αντιμετωπίσει τον Ιούνιο τον χρησμό της Fitch για το αξιόχρεό της.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και ανάκτηση του  investment grade πηγαίνουν «πακέτο», όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, στοιχείο που έχει ανεβάσει τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, με τον μέσο όρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται αισθητά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμα και χθες που δύο μεγάλες αγορές του κόσμου, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προσέγγισαν (παρά 2,5 εκατ.) τα 100 εκατ. ευρώ! Όταν πριν από ένα χρόνο σε αντίστοιχες συνεδριάσεις με μεγάλες αγορές σε αργία, ήταν ζήτημα αν ο τζίρος θα άγγιξε τα 30 ή τα 40 εκατ. ευρώ…

Είναι ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι εργάζονται σε χρηματιστηριακές εταιρείες και παρακολουθούν την κίνηση των κωδικών, ότι μπορεί να μην ανοίγουν θεαματικά νέοι κωδικοί, αλλά το ενδιαφέρον των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών είναι έντονο. Σε τέτοιο βαθμό, που μετά τις εκλογές βάζουν επιπλέον κεφάλαια στους λογαριασμούς τους με σκοπό την τοποθέτηση σε μετοχές.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι Wall Street και Λονδίνο ήταν κλειστές χθες, κάτι που επηρέασε τον τζίρο στις τράπεζες (σ.σ. στην ΕΤΕ μόλις που άλλαξαν χέρια 750 χιλιάδες κομμάτια…), το ενδιαφέρον πέρασε στα μη τραπεζικά  blue chips.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ξένοι προτιμούν να μπαίνουν στις τράπεζες, λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητας που έχουν.

Στο πλαίσιο αυτό τo +5,69% της Aegean με 221 χιλιάδες όγκο (αποπλήρωσε τα δάνεια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, άσκηση των warrants του Δημοσίου, επιστροφή στα μερίσματα, αλματώδης αύξηση του τουρισμού).

Το +2,15% της ΔΕΗ, ένα χαρτί που είχε συνδεθεί ξεκάθαρα με την πρωτεία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την… επανακρατικοποίηση που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Το +3,41% της Ελλάκτωρ (rebalancing την Τετάρτη στο πλαίσιο εισόδου στον MSCI small cap) με 178 χιλιάδες κομμάτια.

Το +3,91% των ΕΛΠΕ που συνδέεται με την ανοδική πορεία του ομίλου στην πράσινη ενέργεια.

Το +4,55% της ΕΧΑΕ που οδηγείται σε πολυετή υψηλά αποτυπώνοντας τα καλά νέα που έρχονται για την αγορά, όπως η επενδυτική βαθμίδα και η μετάταξη στις ώριμες αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ στις αρχές της χρονιάς βρισκόταν στα 3,10 ευρώ.

Το +5,25% της Motor Oil έχει να κάνει με τη γιγάντωση της στην πράσινη ενέργεια μετά την εξαγορά της Άνεμος.

Η επιστροφή της Άβαξ πάνω από το 1 ευρώ ή ανοδική κίνηση  της Ιντρακάτ με κέρδη 2,89%, δύο κατασκευαστικοί όμιλοι με ισχυρό management (Χρήστος Ιωάννου και Αλέξανδρος Εξάρχου αντίστοιχα, με υψηλά ανεκτέλεστα και μεγάλα  projects σε εξέλιξη).

Αυτές οι περιπτώσεις μετοχών λοιπόν,  δείχνουν ότι η άνοδος διαχέεται και περνάει σε μετοχές που είτε υστερούσαν σε απόδοση, είτε οι προοπτικές και τα θεμελιώδη τους δεν είχαν τύχει της προσοχής των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης

MYTILINEOS: Ανακοίνωσε την εξαγορά της UNISON έναντι 26 εκατ. ευρώ

ΕΧΑΕ: Στα 11,7 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο α’ τρίμηνο – Στα 5,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA

Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Είμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματία που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του

──────────────────