ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Να μαζέψει τις απώλειες προαναγγέλλοντας προσλήψεις αντί για απολύσεις επιχείρησε ο CEO της Tesla, όπως το κακό προαίσθημά του για την οικονομία, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται, ιδίως στην περίπτωση των μετοχών τεχνολογίας.
Οι απώλειες στη μετοχή της Tesla κλείδωσαν την περασμένη Παρασκευή στο 9%, μετά την πρόθεσή του για περικοπές κατά 10%, αν και στο pre-market της Δευτέρας κατέγραψαν άνοδο.
Αυτές οι απώλειες ήλθαν σε μία δύσκολη περίοδο, μιας και επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν ότι η επερχόμενη έλλειψη ρευστότητας, λόγω της μείωσης του ισολογισμού από τη Fed μετατρέπει σε άκρως ευάλωτες τις μετοχές τεχνολογίας αλλά και τα crypto.
Άλλη μια σαπουνόπερα
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Elon Musk προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, λόγω ενός tweet ή μιας διαρροής του.
Αυτή τη φορά, ένα δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι ο CEO της Tesla, απευθυνόμενος σε στελέχη της, προειδοποίησε ότι θα μειώσει το προσωπικό της εταιρείας γιατί «έχει πολύ κακό συναίσθημα για την οικονομία».
Προσωπικό, επενδυτές αλλά και απλοί θεατές πέρασαν τρεις δύσκολες μέρες, καθώς την περασμένη Παρασκευή μετά το δημοσίευμα, η μετοχή της Tesla ξεκίνησε να κατρακυλάει κλείνοντας στα 703 δολάρια και πτώση κατά 9,22%.
Το Σάββατο, μία μέρα μετά τις συνέπειες που υπέστη η μετοχή της εταιρείας, ο Musk έσπευσε να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ξεκαθαρίσει λίγο τα πράγματα:
«Ο συνολικός αριθμός θα αυξηθεί, αλλά οι μισθοί θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά σταθεροί».
«Πιστεύουμε ότι ο Musk επιχείρησε να στείλει ένα σήμα στη βάση των εργαζομένων, απέτυχε και τώρα απαντάει στον εαυτό του», επιχείρησε να δώσει μία εξήγηση ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities στη Νέα Υόρκη και χαρακτήρισε το νέο επεισόδιο ως «άλλη μία παράξενη σαπουνόπερα»
Σε κίνδυνο οι μετοχές τεχνολογίας και τα crypto
Η στροφή μετά από 15 χρόνια σε αύξηση των επιτοκίων χαρακτηρίζεται από μεγάλους επενδυτικούς οίκος όπως η Morgan Stanley μία ιστορική στροφή, η οποία θα είναι αντικείμενο συζήτησης για τους επόμενους 12 μήνες, όπως ανέφερε ο Ted Pick, συν-πρόεδρος της τράπεζας.
Όλα τα assets που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλα κέρδη από τους κερδοσκόπους των Χρηματιστηρίων, πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο μιας και η αύξηση των επιτοκίων σε Αμερική και Ευρώπη θα «δοκιμάσει» την ανθεκτικότητα των αγορών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του MLIV Pulse στο Bloomberg, η παραπάνω άποψη επικρατεί μεταξύ των επενδυτών.
Κι αυτό γιατί ήδη από τις αρχές του έτους, πολλοί είδαν τα συγκεκριμένα assets από την κορυφή να συντρίβονται με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες.
«Εκεί όπου η συγκέντρωση κεφαλαίων και η ρευστότητας ήταν σημαντικοί παράγοντες, η απόσυρσή τους θα γίνει πιο αισθητή», ανέφερε η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley και συνέχισε: «Κι αυτό αφορά τα κερδοσκοπικά μέρη της αγοράς».
Ιδιώτες επενδυτές και αναλυτές της αγοράς συμμετείχαν στην έρευνα του MLIV σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην εποχή της νομισματικής σύσφιξης.
Μόλις το 7% επέλεξε ομόλογα με υποθήκη, δηλαδή τίτλους που ήταν στο επίκεντρο της κατάρρευσης το 2008-2009, με τους μισούς από αυτούς να στηρίζουν τις μετοχές τεχνολογίας και το cryptocurrency.
Ειδικά στην περίπτωση των μετοχών τεχνολογίας, εκτιμάται ότι οι αποτιμήσεις τους θα κινηθούν καθοδικά, καθώς το αίσθημα της αισιοδοξίας των επενδυτών για τα μελλοντικά κέρδη συνδέεται άμεσα με τη τιμή της μετοχής.
Την περίοδο της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 όπου ο Nasdaq 100, είχε πέσει πολύ χαμηλά, ανέκτησε πάνω από 130% μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν ξεκινήσει και πάλι στην καθοδική πορεία.
Δαπανηρά στοιχήματα
Αντίστοιχο είναι το τοπίο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ, πριν ξεκινήσουν και πάλι μαζικά sell-off.
Η θεωρία λέει ότι όταν τα χρήματα είναι «φθηνά», δηλαδή ο δανεισμός είναι ευκολότερος, είναι πολύ πιο μαζικό το αίσθημα και οι εικασίες για υψηλά κέρδη.
Το αίσθημα αυτό υποχωρεί όταν η ρευστότητα περιορίζεται και τα στοιχήματα πλέον εξελίσσονται σε πολύ πιο δαπανηρά.
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος στο οποίο η νομισματική σύσφιξη έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο να αλλάξουν επιλογές στην αγορά», ανέφερε ο Matt Maley, επικεφαλής των αναλυτών της Miller Tabak + Co.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επενδυτές που κινούνται στην αγορά για πάνω από μία δεκαετία ανησυχούν ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα βλάψει τα junk ομόλογα.
Οι νεότεροι όμως έχουν εστιάσει την ανησυχία τους στις μετοχές κρυπτογράφησης και τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης:
Τελεσίγραφο από Elon Musk: Γυρίστε στα γραφεία σας ή φύγετε από την Tesla
Elon Musk VS Bill Gates: Νέα κόντρα με αφορμή την Tesla