Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τι δείχνει το κλείσιμο σε ΕΤΕ, Alpha, Εurobank και ΟΤΕ και γιατί το ποτήρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει μισογεμάτο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ευκαιρία για αγορές και τοποθετήσεις ακόμα και σε πτωτικές συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή. Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα με την αγορά να έχει περάσει σε ένα κανάλι επικίνδυνης νευρικότητας σταματώντας, τουλάχιστον χθες στις 929 μονάδες.

Επίπεδα, ιδιαίτερα κρίσιμα ως προς τη βραχυχρόνια τάση, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς διατηρείται ανέπαφο το ανοδικό σενάριο. Δηλαδή της επιστροφής περί τις 970.

Την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία οι συναλλαγές έπεσαν στο μισό με τζίρο 46 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή, η αγορά έδειξε να διατηρεί την αυτονομία της σε σχέση με το εξωτερικό. Δηλαδή διατηρεί το «συν» στις αποδόσεις από την αρχή του χρόνου για τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά πέραν του 2017 και κάποιες μετοχές, όπως ο ΟΤΕ συνεχίζουν να γράφουν υψηλά 14άρων ετών.

Το αν θα δεθεί στο άρμα των αγορών «πρώτης γραμμής» που τα συμφέροντά τους επηρεάζονται άμεσα από τις πρωτοβουλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί άμεσα, όπως σημειώνουν χρηματιστές. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να προσεγγίσει την αγορά είναι «day to day», «μέρα με τη μέρα»…

Για παράδειγμα μόνο αισιόδοξα μπορεί να δει κανείς στο γεγονός ότι κατά το χθεσινό κλείσιμο στις τραπεζικές μετοχές υπήρξε ουρά αγοραστών. Με λίγα κομμάτια μεν, ενδεικτικά της διάθεσης που υπάρχει δε.

Στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 στο κλείσιμο η τελευταία εντολή ήταν αγοράς 173.442 τεμαχίων, στο 1,35 ευρώ, ενώ συνολικά μέσα στη μέρα είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 8,2 εκατ. τεμάχια. Στην ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 υπήρχαν μόλις 13.104 τεμάχια στα 3,613 ευρώ, ενώ μέσα στη μέρα είχαν διακινηθεί 2,7 εκατ. τεμάχια. Στη δε Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 η τελευταία εντολή ήταν αγοράς 528.906 τεμαχίων στο 1,139 ευρώ και μέσα στη μέρα είχαν διακινηθεί πάνω από 8,1 εκατ. τεμάχια.

Το ίδιο και στον ΟΤΕ, σε μία συνεδρίαση που η μετοχή κατέκτησε νέα υψηλά κι ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Deutsche Telekom για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά παραμένει αμείωτο κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι παρά την μεταβλητότητα που βγήκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι συναλλαγές έπεσαν, δίνοντας την αίσθηση ότι οι ξένοι επενδυτές που έχουν πάρει θέση στις ελληνικές μετοχές παραμένουν στις θέσεις τους.

Το ερώτημα είναι ότι σε ποια επίπεδα διόρθωσης θα μπορούσε να παρασυρθεί η Λεωφόρο Αθηνών από τη στιγμή που οι ξένες αγορές μπουν σε φάση περαιτέρω διόρθωσης. Και τούτο, διότι όπως επισημαίνουν οι χρηματιστές, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Το αντίθετο θα επιταθεί όταν προστεθεί και ο παράγοντας αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που είναι πολύ κοντά να συμβεί τον Μάρτιο. Μέχρι τότε τα καλά οικονομικά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανακόψουν τον όποιο ρυθμό διόρθωσης των αγορών, σημειώνουν οι ίδιοι.