Οι προοπτικές για τις αγορές το 2021, στους κύκλους των επενδυτών και των αναλυτών, είναι εύκολο να περιγραφούν: επιφυλακτική αισιοδοξία.

Σχεδόν καθολικά, οι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν ότι η χρονιά θα φέρει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας assets που έχουν ήδη δει την αξία τους να εκτινάσσεται από τα χαμηλά της πανδημικής κρίσης του Μαρτίου, αλλά και ανεβάζοντας κλάδους που είχαν μείνει πίσω. Οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ωστόσο, η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, η οποία προκάλεσε για λίγο αναταραχή στις αγορές στα τέλη αυτού του μήνα, δείχνει ότι ο δρόμος δεν είναι πάντα ομαλός.

Ρωτήσαμε τους επενδυτές: τι μπορεί να πάει στραβά;

Howard Marks, Oaktree Capital Management

Η αύξηση των επιτοκίων, απίθανη δεδομένου ότι βρίσκονται στο ενδιάμεσο εύρος, αποτελεί την κυριότερη απειλή.

Οι σημερινές υψηλές τιμές των assets εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα χαμηλά επιτόκια για να τις θεωρήσει κανείς αρμόζουσες. Εάν αυξηθούν τα επιτόκια, οι τιμές των assets πιθανότατα θα υποχωρήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ πληθωρισμός και πιστεύω ότι η Federal Reserve δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό.

Valentijn van Nieuwenhuijzen, CIO, NNIP

Δεν νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πληθωρισμό, γιατί δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πληθωρισμός. Αν κάνω λάθος και ο πληθωρισμός όντως επιταχύνει, αυτό θα αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι για τις αγορές.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι πολλοί χαμένοι σε αγορές που έχουν μείνει πίσω θα μπορούσαν πραγματικά να καλύψουν τη διαφορά – σκεφτείτε τις τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά, αλλά και τον ευρύτερο παράγοντα της «αξίας» (value) που υποαποδίδει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Οι growth stocks θα δεχθούν πλήγμα αν αυξηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τις μετοχές αξίας. Και, προφανώς, πλήγμα θα δεχθούν και τα κρατικά ομόλογα.

Όλοι έχουν την ίδια θετική προοπτική. Αυτό όμως είναι και κίνδυνος. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για τυχόν ανησυχητική συγκέντρωση σε θέσεις.

Sam Finkelstein, Co-CIO στο τμήμα σταθερού εισοδήματος στην Goldman Sachs Asset Management

Οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων αντιμετωπίζουν δύο βασικούς κινδύνους με την είσοδο του 2021. Πρώτον, τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο πολιτικής για την αντιμετώπιση της Covid-19 επεκτείνουν την πρόκληση των χαμηλών αποδόσεων. Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν περιορισμένα πυρομαχικά σε επίπεδο πολιτικής σε περίπτωση που υπάρξει αρνητικό αναπτυξιακό σοκ. Αυτό το σκηνικό μάς κάνει να εστιάζουμε στη δόμηση ισορροπημένων χαρτοφυλακίων που είναι ανθεκτικά σε περιόδους αστάθειας της αγοράς.

Vincent Mortier, Αναπληρωτής CIO, Amundi

Το πρόσφατο ράλι της αγοράς βασίζεται σε μια τυφλή πίστη στο εμβόλιο και στη θαρραλέα υπόθεση ότι, πολύ σύντομα, όλα θα ξαναγίνουν όπως ήταν πριν ή και ακόμα καλύτερα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος: η παραγωγή και διανομή αυτών των εμβολίων σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι βόλτα στο πάρκο.

Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης βοηθούν τις οικονομίες να επιπλεύσουν – αλλά μόνο να επιπλεύσουν. Αυτά τα μέτρα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Αναμείνατε περισσότερη νομισματοποίηση χρέους (αποπληρωμή χρέους μέσω τυπώματος περισσότερου χρήματος) και αυξημένη πίεση στις κεντρικές τράπεζες – οποιαδήποτε απόσυρση μέτρων είναι αδιανόητη αυτή τη στιγμή και ο κίνδυνος ενός σφάλματος πολιτικής υποτιμάται από την αγορά.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι η ίδια η συναίνεση. Το κυνήγι αποδόσεων, με την εκτόξευση των ομολόγων αρνητικής απόδοσης στα ύψη, θα ωθήσει στα άκρα την αναζήτηση: υπάρχουν περίπου 1,5 τρισ. δολάρια σε ομόλογα που δεν έχουν αποπληρωθεί σε «εταιρείες ζόμπι». Ο πειρασμός για τους επενδυτές να αποδεχτούν χαμηλότερη ποιότητα στα χαρτοφυλάκια τους είναι υψηλός, όπως και το στοίχημα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πάντα. Αυτό είναι επικίνδυνο.

Andrew Law, CEO του hedge fund Caxton Associates

Η σκηνή μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμη για μια μεγάλη αναθέρμανση.

Πολλές από τις εκφράσεις [της αναθέρμανσης αυτής] στερούνταν εύνοιας για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Οι περισσότεροι «παίκτες» της αγοράς και, κατά συνέπεια, τα χαρτοφυλάκια τους, διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με βάση δεκαετίες αποπληθωρισμού ή χαμηλού πληθωρισμού.

Η αλλαγή στο καθεστώς του πληθωρισμού και, κατά συνέπεια, του τρόπου σκέψης των επενδυτών πιθανότατα θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην κατανομή των assets.

Liz Ann Sonders, Chief Investment Strategist, Charles Schwab

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το κλίμα. Η ίδια η επιτυχία της αγοράς το τελευταίο διάστημα έχει θρέψει αυτό που θεωρώ ότι αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτήν, που είναι το υπερβολικά αισιόδοξο κλίμα. Το κλίμα από μόνο του δεν προμηνύει άμεση διόρθωση, σημαίνει όμως ότι η αγορά είναι πιθανώς πιο ευάλωτη εάν υπάρξει αρνητικός καταλύτης, ο οποίος θα μπορούσε να εμφανιστεί με διάφορες μορφές.

Scott Minerd, Global Chief Investment Officer, Guggenheim Partners

Η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει πλήρως το οικονομικό σύστημα της ελεύθερης αγοράς μας, το οποίο βασίζεται στον ανταγωνισμό, τη διαχείριση των κινδύνων και τη δημοσιονομική σύνεση. Το σύστημα αυτό έχει αντικατασταθεί από κύκλους όλο και πιο ριζοσπαστικής νομισματικής παρέμβασης, την κοινωνικοποίηση του πιστωτικού κινδύνου και μια εθνική πολιτική ηθικού κινδύνου. Αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς κρύβει ένα φτωχό πιστωτικό περιβάλλον, αν κρίνει κανείς από τις χρεοκοπίες, τις αλλαγές πιστοληπτικής διαβάθμισης και τα θεμελιώδη των εταιρειών. Συνολικά, η αγορά [χρέους] υψηλής απόδοσης έχει 4,5 φορές μεγαλύτερο χρέος από τα κέρδη προ φόρων και άλλων στοιχείων των τελευταίων 12 μηνών, μια αναλογία που ξεπερνά ήδη την κορυφή του κύκλου χρεοκοπιών της περιόδου 2008-2009 και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Gregory Peters, Γενικός Διευθυντής και Senior Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων στην PGIM FIXED INCOME

Έχω εντυπωσιαστεί με το πώς η αγορά προσπέρασε την ιδέα του «Blue Sweep» [της επικράτησης των Δημοκρατικών τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον Λευκό Οίκο]… Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα «Blue Sneak», καθώς η Γερουσία στην Τζόρτζια εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να γίνει Δημοκρατική. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη περισσότερο την κάνουλα των φοροελαφρύνσεων. Πιστεύω ακόμα ότι αυτή θα είναι μια χρυσή εποχή για τις πιστώσεις, αλλά μάλλον ανησυχώ περισσότερο για αυτό από ό,τι τον Απρίλιο. Όλα συμβαίνουν με αστραπιαία ταχύτητα, οπότε μερίσματα, επαναγορές μετοχών και συγχωνεύσεις και εξαγορές μπορεί να ανακάμψουν επίσης γρήγορα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά εξακολουθεί να είναι ο πληθωρισμός. Νομίζω ότι θα αυξηθεί, προσωρινά μόνο, το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα επανέλθει. Αλλά ο κίνδυνος είναι να συνεχίσει να κινείται υψηλότερα και αυτό αλλάζει τα πάντα. Πιστεύουμε πολύ πως η Fed θα μείνει στη θέση της και δεν θα αντιδράσει στην επιτάχυνση του πληθωρισμού. Εάν η Fed χάσει την ψυχραιμία της και ανησυχήσει για τον πληθωρισμό νωρίτερα από ό,τι έχουν πει, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τις αγορές, προκαλώντας ένα σενάριο τύπου «Taper Tantrum 2.0» (μαζικών εκροών κεφαλαίων, όπως συνέβη το 2013).

Danny Yong, ιδρυτής του hedge fund Dymon Asia

Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί φέτος, αλλά θα μπορούσε σε κάποιο φάση να πέσει κατακόρυφα. Εάν συμβεί αυτό, η Fed θα χάσει την ευελιξία των αρνητικών [πραγματικών] επιτοκίων και μπορεί ακόμη και να αναγκαστεί να σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Εάν δεν υπάρξει Blue Sweep [στις εκλογές για τη Γερουσία στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο], τότε η Fed είναι το back-up. Αλλά αν χάσετε το back-up, τότε τον κόσμο θα μπορούσε να τον περιμένει τρελό σοκ. Το σενάριο αυτό δεν είναι τόσο απίθανο. Εάν το δολάριο αποδυναμωθεί σημαντικά, τότε η Fed μπορεί να ξεμείνει από επιλογές «χαλάρωσης», κάτι που θα οδηγούσε σε sell-off στα χρηματιστήρια.

Paul McNamara, Διαχειριστής χαρτοφυλακίων ομολόγων αναδυόμενων αγορών στην GAM

Οι αγορές κρατήθηκαν λόγω των χαμηλών επίσημων επιτοκίων και των χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων και τα χαμηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια στηρίζουν τις τιμές των assets και περιορίζει το κόστος του δημοσίου χρέους. Παρ’ όλο που το βάρος του χρέους στις αναδυόμενες αγορές είναι (ως επί το πλείστον πολύ) χαμηλότερο από των ανεπτυγμένων, οι αποδόσεις δεν είναι, οπότε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν έχει μειωθεί στον ίδιο βαθμό. Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων μειώνουν τα επιτόκια το ίδιο επιθετικά με των ανεπτυγμένων, αλλά οι αγοραστές ομολόγων είναι πιο επιφυλακτικοί. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις αναδυόμενες δεν έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική: μια άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τους περιορισμούς του ισοζυγίου πληρωμών οδήγησε στην ανάγκη μιας σχεδόν μοναδικά επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ευρύτερο κίνδυνο: αν οι φορείς χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές δεν συνεχίσουν να αναγνωρίζουν πως αντιμετωπίζουν πολύ πιο σφικτούς περιορισμούς λόγω του ισοζυγίου πληρωμών από τους ομολόγους τους στις ανεπτυγμένες, ρισκάρουν να μπουν σε έναν φαύλο κύκλο χρέους που φαίνεται πολύ μακρινή πιθανότητα στις ανεπτυγμένες αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Χιτσκοκικό σκηνικό στη χρονιά που φεύγει, αισιοδοξία υπό όρους για το νέο έτος


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.