ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική μυθολογία… Το όρος Ελικώνας (Ελικών) ήταν γνωστό στην αρχαιότητα διότι υπήρχαν σε αυτό δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες. Κατά τον δε ύστερο έβδομο αιώνα π.Χ., ο ποιητής Ησίοδος εξύμνησε τη νεότητά του όταν βοσκούσε τα πρόβατά του στις πλαγιές του Ελικώνος (Θεογονία, 23). Οι Μούσες ενέπνευσαν τον Ησιόδο και ο ποιητής άρχισε να τραγουδά την απαρχή των θεών. Έτσι ο Ελικών έγινε στους αιώνες το έμβλημα της ποιητικής εμπνεύσεως που έδωσε στην ανθρωπότητα τη Θεογονία.
Εκεί θα μπορούσε να παραπέμπει, συνειρμικά, το όνομα που επέλεξαν ο Ιταλός Federico Riggio και ο Ιρλανδός Paul McLernon για να «βαφτίσουν» το fund που συνέστησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, το γνωστό πλέον και στην ελληνική επενδυτική σκηνή Helikon Investments, το οποίο και πρωταγωνιστεί σε αποδόσεις στην ελληνική αγορά.
Οι δύο πλέον ταυτοποιημένες κινήσεις του στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αφορούν στη Eurobank και στη ΔΕΗ.
Από τις 27/1/2021 που ανακοινώθηκε και επισήμως η θέση του fund στη μετοχή της Eurobank, με 5,08%, και από τις 8/10/2020 που συμμετέχει με 5,01% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, το fund γράφει υπεραξία 39,8 εκατ. ευρώ στην πρώτη και 45 εκατ. ευρώ στη δεύτερη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο δαιμόνιοι fund managers, που διαθέτουν γραφεία σε Λονδίνο και Μιλάνο, έχουν πάρει τόσο ζεστά το ζήτημα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, που τοποθετήθηκαν και στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αποκτώντας περίπου το 5%, καταθέτοντας περί τα 75 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τοποθετήσεις τους έγιναν με «φρέσκο» χρήμα, χωρίς να χρειαστεί να πειράξουν τις θέσεις τους σε Eurobank και ΔΕΗ.
Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τα 1,15 ευρώ ως προσφερόμενη τιμή για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελούσαν δέλεαρ. Ήταν όμως και αποκαλυπτική των προθέσεων του ιταλοϊρλανδικού διδύμου. Αν σκεφτεί κανείς, οι τοποθετήσεις στη Eurobank είχαν γίνει στα επίπεδα των 0,37 ευρώ (την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης 27/1/2021) και στη ΔΕΗ στα… 5,54 ευρώ (στις 8/10/2020).
Οι κινήσεις αυτές και μόνο αποδεικνύουν τη διορατικότητα ή ακόμα και την… έμπνευση των fund managers του Helikon. Ακόμα και το δωρικού τύπου λογότυπο του fund, με τα βαθύ μπλε γράμματα, θα μπορούσε, στο μυαλό κάποιων, να παραπέμπει στο βαθύ γαλάζιο του Κορινθιακού Κόλπου, τη θέα που αντικρύζει κανείς από τα 1760 μέτρα υψόμετρο του Ελικώνα. Όπως επίσης και στις Αλκυονίδες Νήσους, που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό του 1981. Προφανώς, αντίστοιχο «σεισμό» ποντάρουν να προκαλέσουν οι διαχειριστές του Helikon στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά…
Ποιο είναι το fund Helikon
Τον Οκτώβριο του 2019, μία ομάδα έμπειρων διαχειριστών, προερχόμενων από το Kairos Pegasus Fund (της ελβετικής τράπεζας Julius Baer), αποφάσισε να τραβήξει τον δικό της δρόμο.
Με… μπροστάρηδες τον Ιταλό Federico Riggio και τον Ιρλανδό Paul McLernon (με προϋπηρεσία σε Pacific Asset Management, Pensato Capital και Goldman Sachs) ίδρυσαν την 1η Οκτωβρίου του 2019 την… Dromos Capital Management ltd. Αυτό το όνομα κράτησε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς άλλαξε σε Helikon Investments Ltd. Το αρχικό κεφάλαιο ήταν 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο στόχος ήταν να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Julius Baer’s Kairos Pegasus Fund είχε 9,4 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
Το καλοκαίρι του 2020 το όνομα του Helikon «έπαιξε» στην πώληση του πακέτου των 6 εκατ. μετοχών της Lamda Development (3,4%) εκ μέρους της Μαριάννας Λάτση αντί 33,6 εκατ. ευρώ (στα 5,6 ευρώ/μετοχή).
Πρόκειται για μια είδηση που κυκλοφόρησε τότε στα χρηματιστηριακά στέκια, η οποία όμως ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε, καθώς μέτοχοι με ποσοστά κάτω του 5% είναι ουσιαστικά «αόρατοι» στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Η αγορά είναι προφανές ότι αναμένει τη συνέχεια της έμπνευσης των fund managers της Helikon…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ