ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Φινλανδία και οι γείτονές της στη Σκανδιναβία είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να πετύχει κανείς το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο», υποστήριξε η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, αναφορικά το αμερικανικό ιδανικό σύμφωνα με το οποίο όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές τους φιλοδοξίες.
Μιλώντας στην Washington Post στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020 στο Νταβός, η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου εξήγησε πώς το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της Φινλανδίας και των γειτόνων της δημιουργεί μια χώρα ευκαιριών για να πετύχουν οι άνθρωποι.
«Πιστεύω ότι το αμερικανικό όνειρο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα στις σκανδιναβικές χώρες, όπου κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό του ή το υπόβαθρο της οικογένειάς του, μπορεί να γίνει οτιδήποτε», είπε.
Στην κορυφή των δεικτών
Όταν πρόκειται για την κοινωνική κινητικότητα, οι σκανδιναβικές χώρες κυριαρχούν. Η Δανία κατέκτησε την κορυφή στον δείκτη παγκόσμιας κοινωνικής κινητικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2020, μπροστά από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ισλανδία. Αυτές οι χώρες είναι οι κορυφαίες του κόσμου στην ενσωμάτωση του ιδανικού των ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από τον πλούτο, το ιστορικό τους ή την κατάστασή τους κατά τη γέννησή τους.
Ο δείκτης καταγράφει 82 εκ των κυριότερων οικονομιών του κόσμου, προσδιορίζοντας τομείς βελτίωσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν καλύτερα την κοινωνική κινητικότητα και να προωθήσουν την ισότητα.
Ένα βασικό εύρημα της έκθεσης είναι πώς οι περισσότερες οικονομίες αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να ευημερούν, περιορίζοντας την ικανότητα των ανθρώπων να ξεφύγουν από τη φτώχεια ή να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική τροχιά τους.
Καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο καθοδηγεί την ανάπτυξη μιας χώρας, αυτό δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο για μεμονωμένους πολίτες, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία και οικονομία.
«Η νέα κανονικότητα»
Η κατάργηση ή η μείωση του χάσματος κοινωνικής κινητικότητας βοηθά στην εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Στα σκανδιναβικά κράτη, το Δημόσιο παρέχει στους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική και ισότιμη εκπαίδευση, ευκαιρίες απασχόλησης και καλές συνθήκες εργασίας, ποιοτική κοινωνική πρόνοια και θεσμούς χωρίς αποκλεισμούς.
«Ελπίζω ότι στο μέλλον θα είναι η νέα κανονικότητα να έχουμε ανθρώπους από όλων των ειδών τα υπόβαθρα που θα λαμβάνουν αποφάσεις σε θέσεις ισχύος», είπε η Marin στο κοινό κατά την ετήσια συνάντηση του Φόρουμ.
Η πρωθυπουργός Marin είναι, φυσικά, ηγετική φιγούρα σε μία τέτοια θέση ισχύος και οι αποφάσεις της κυβέρνησής της διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πολιτικών, πρακτικών και θεσμών που ενισχύουν την κοινωνική κινητικότητα.
Αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις. Υπάρχει έλλειψη ανδρών εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας και χρειάζονται περισσότερες γυναίκες για να καλύψουν τεχνολογικές θέσεις εργασίας.
Μιλώντας για την ανάγκη να επιδιωχθεί περισσότερη ισότητα, η Marin είπε στο Νταβός: «Δεν είναι θέμα γυναικών, είναι ζήτημα ανθρώπων. Όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για ισότητα, για μια καλύτερη ζωή».
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη για τα ΤΕΠ: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, πότε θα γίνουν ανακοινώσεις
- Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»
- Ακρόπολη για λίγους στο Δουκάτο Αθηναίων
- To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε