ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον τρόπο αυτό προλογίζει η Swaha Pattanaik, οικονομική συντάκτρια του Reuters Breakingviews, το σημερινό άρθρο της, υπογραμμίζοντας, ουσιαστικά, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε περισσότερο καιρό στην εξουσία, μπορεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών να μην ήταν πολύ διαφορετικό, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο να γίνουν περισσότερες λάθος πολιτικές αποφάσεις.
Και εξηγεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ερχόταν πίσω από την φιλοεπιχειρηματική Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις για αρκετό καιρό, παρουσίασε το τελευταίο διάστημα σειρά μέτρων για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στα μέσα Μαΐου, η Βουλή ενέκρινε την καταβολή (της 13ης) σύνταξης για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο».
Ο Τσίπρας, συνεχίζει, επιμένει πως η Ελλάδα, η οποία χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2015, για να αποφύγει τη χρεοκοπία, θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, οι παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα συνοδεύονται από υπαναχωρήσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση ακύρωσε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό για το 2019 και, τον Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε ανησυχία για την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας και την αύξηση των μισθολογικών πιέσεων. Όπως επισήμαινε, η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2012, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό σχεδόν κατά 11% στις αρχές του 2019.
Οι πρόωρες εκλογές, καταλήγει η αρθρογράφος, θα βάλουν τέλος στις αλλαγές που βγάζουν την Ελλάδα από τον ίσιο και στενό δρόμο που έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει. Το γεγονός αυτό και η φιλοεπιχειρηματική πολιτική του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγούν γιατί οι αγορές επιφύλαξαν τόσο θερμή υποδοχή στην ανακοίνωση ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει, ο «μήνας του μέλιτος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί μικρός, χωρίς να φταίει όμως ο ίδιος. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις είναι κακό νέο για μια χώρα που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Για τους επενδυτές, όμως, είναι νωρίς να ανησυχήσουν γι’ αυτά τα προβλήματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα