Η εφαρμογή πράσινων στρατηγικών όπως οι ποδηλατοδρόμοι και οι καλύτεροι κατασκευαστικοί κώδικες θα μπορούσε να αποφέρει σε 94 πόλεις του κόσμου συλλογικά οφέλη αξίας 583 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταπολεμώντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα ενός παγκόσμιου δικτύου πόλεων.

Οι C40 Cities ξεχώρισαν τις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία ως προτεραιότητες που πρέπει να ενσωματωθούν στις πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος. Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις και θα αποφευχθούν 223.000 πρόωροι θάνατοι, καθώς οι άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται περισσότερο.

“Η έρευνα αυτή ποσοτικοποιεί και παρέχει την επιχειρησιακή υποστήριξη για όσα γνώριζαν από καιρό οι δήμαρχοι: η ανάληψη τολμηρών ενεργειών για το κλίμα βελτιώνει επίσης τη δημόσια υγεία”, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της C40, Mark Watts, σε δήλωση.

“Δεν υπάρχει πλέον καμία αρνητική επίπτωση για τις πόλεις μεταξύ της παροχής πολιτικών που ωφελούν το περιβάλλον, της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της υγείας των πολιτών”.

Οι πόλεις είναι καίριες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με την International Financial Corporation Corporation (IFC) του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό ζει σε πόλεις, οι οποίες καταναλώνουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λέει η IFC.

Οι ερευνητές της C40 δήλωσαν ότι οι πόλεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές πεζοπορίας, ποδηλασίας και μαζικής μεταφοράς, να θεσπίσουν αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων, να προωθήσουν τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές και να καθιερώσουν περιοχές μηδενικών εκπομπών.

Οι πόλεις πρέπει επίσης να υιοθετήσουν αυστηρούς κανονισμούς για νέα κτίρια και να αναπροσαρμόσουν παλαιότερα κτίρια για τη βελτίωση της θέρμανσης, του εξαερισμού, του κλιματισμού, της θέρμανσης νερού και των συστημάτων φωτισμού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες ενεργειακά αποδοτικές. Η καταγραφή και η συντήρηση και η παρακολούθηση των εκπομπών είναι όλες σημαντικές για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, ανέφεραν.

Εστιάζοντας στις πράσινες προσεγγίσεις στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, οι πόλεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 87% και τους επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους γνωστούς ως PM2,5 κατά 49%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Όπου το πρόβλημα έγκειται στις εκπομπές, εκεί βρίσκεται και η λύση”, δήλωσε η Milag San Jose-Ballesteros, διευθυντής Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας των C40 Cities στη Σιγκαπούρη.

“Δεν αποκλείει το ένα το άλλο όταν μιλάμε για ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οικοδόμηση υγιεινών πόλεων”, δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters τηλεφωνικά την Τετάρτη.

Αν και πολλές πόλεις της C40 έχουν ήδη προσδιορίσει ή εφαρμόσει μερικά από τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση, οι τρεις βασικοί τομείς της έρευνας πρέπει να αντικατοπτρίζονται πλήρως στις στρατηγικές μέχρι το 2020 και να εφαρμοστούν ή να υιοθετηθούν έως το 2030, πρόσθεσε.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Michael Taylor :