ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν έχει σημασία αν ζείτε σε θερμό ή κρύο κλίμα, σε μια πλούσια χώρα ή σε μια φτωχότερη χώρα – η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή πρόκειται να καταστρέψει την οικονομία.
Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας έκθεσης από ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία εκτιμά ότι το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ πιθανόν να εξαφανιστεί μέχρι τα τέλη του αιώνα, αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Η έρευνα έρχεται την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι κλιματικές επιπτώσεις συμβαίνουν συντομότερα και χτυπούν πιο σκληρά από ό,τι αναμενόταν. Η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται επίσης με ανησυχητικό ρυθμό, με σημαντικό κίνδυνο τακτικών πλημμυρών σε παράκτιες περιοχές. Η συρρίκνωση της κρυοσφαίρας – μιας περιοχής που περιλαμβάνει τους παγετώνες του κόσμου και τους παγωμένους ωκεανούς – προκαλεί ήδη αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.
Αυτές είναι μερικές από τις χώρες των οποίων οι οικονομίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge.
1) Καναδάς
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Δρ Kamiar Mohaddes, εκ των συγγραφέων της έρευνας, «ο Καναδάς θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν κίνδυνοι για τη φυσική του υποδομή, τις παράκτιες και βόρειες κοινότητες, την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, τα οικοσυστήματα και την αλιεία».
Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται με τον σημερινό ρυθμό, ο Καναδάς θα χάσει πάνω από το 13% των εσόδων του έως το 2100. Ο πληθυσμός των Ινουί, που ζει κοντά στην Αρκτική, θα επηρεαστεί βαριά, καθώς εξαρτώνται από το κυνήγι και την αλιεία για την τροφή τους, και η τήξη των θαλάσσιων πάγων φέρνει μαζί της τον πρόσθετο κίνδυνο από πετρελαιοκηλίδες και χημικές διαρροές, καθώς ανοίγονται νέες λωρίδες ναυτιλίας.
2) Ελβετία
Με ένα πιθανό οικονομικό χτύπημα της τάξεως του 12%, η Ελβετία βρίσκεται κοντά στον Καναδά και θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό, τι πολλές άλλες χώρες.
Η ελβετική τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% του ΑΕΠ και το 4,1% της συνολικής απασχόλησης το 2015. Η αύξηση των θερμοκρασιών θα μπορούσε να μειώσει το ετήσιο μέσο βάθος χιονιού κατά 50% μέχρι το 2060.
3) Ηνωμένες Πολιτείες
Οι ΗΠΑ έχουν μια διαφοροποιημένη οικονομία, αλλά οι ερευνητές του Cambridge διαπίστωσαν ότι κάθε κομμάτι της θα πληγεί στο χειρότερο κλιματικό σενάριο.
Εξετάστηκαν δέκα τομείς από τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο σε 48 πολιτείες και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε τομέας σε κάθε πολιτεία υποφέρει οικονομικά από τουλάχιστον μια πτυχή της αλλαγής του κλίματος, «είτε είναι η ζέστη, οι πλημμύρες, η ξηρασία ή ο παγετός».
4) Ινδία
Το κλίμα της Ινδίας την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πιέσεις της υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s για τις οικονομικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος – με την παραγωγικότητα της γεωργίας να υποχωρεί και με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Μεγάλος αριθμός ατόμων με χαμηλό εισόδημα στην Ινδία εξαρτώνται από τους φυσικούς πόρους της για την επιβίωσή τους. Μέχρι το 2020, η πίεση στο νερό, τον αέρα, το έδαφος και τα δάση της Ινδίας αναμένεται να γίνει η υψηλότερη στον κόσμο. Η έρευνα του Cambridge εκτιμά ότι η οικονομία της Ινδίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 10% λόγω των κλιματικών επιπτώσεων.
Φυσικά, όλα αυτά βασίζονται στο σενάριο ο κόσμος να συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του, όπου οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Εάν όλες οι χώρες τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου, ενδέχεται να μην είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια οικονομική κρίση παράλληλα με μια περιβαλλοντική.