1. Η παγκόσμια οικονομία άρχισε το 2018 με θετικό κλίμα, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτίωση της μεταποίησης και του εμπορίου παγκοσμίως το 2017. Καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αποδυναμώθηκε, το ίδιο συνέβη και στις ανοδικές τάσεις.

2. Ένας λόγος για αυτήν την απώλεια του momentum είναι η υλοποίηση δασμών από μεγάλες οικονομίες -ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες- και τα αντίμετρα που έλαβαν άλλες, μεταξύ των οποίων η Κίνα. Η αυξανόμενα προστατευτική ρητορική γύρω από το εμπόριο σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική, η οποία επιβαρύνιε τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις.

3. Παρά τις ενέργειες αυτές, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό το 2018, καθώς οι μειώσεις στη φορολογία και οι αυξήσεις των δαπανών ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνει το επιτόκιό της ως αποτέλεσμα. Τα επιτόκια στα μακροχρόνια αμερικανικά ομόλογα έχουν αυξηθεί λιγότερο, καθώς οι επενδυτές βλέπουν κινδύνους στη μελλοντική ανάπτυξη και εκτιμούν την ασφάλεια των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου.

4. Καθώς η ανάπτυξη και τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα μεγέθη σε άλλες μεγάλες οικονομίες, το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι των περισσότερων άλλων νομισμάτων το 2018.

5. Κάποιες ευάλωτες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών έχουν υποστεί πιέσεις καθώς το αμερικανικό δολάριο ανατιμήθηκε και το επίπεδο κινδύνου που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί επενδυτές ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν μειώθηκε. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν δει αυξήσεις στα κόστη εξωτερικού δανεισμού τους, όμως το εύρος αυτών των αυξήσεων ποικίλλει ευρέως.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφείς είναι οι :

Oya Celasun, επικεφαλής του τομέα Διεθνών Οικονομικών Μελετών του τμήματος Ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Gian Maria Milesi-Ferretti

Maurice Obstfeld