ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής της εταιρείας του, ο Hui Ka Yan, ο Πρόεδρος του ομίλου China Evergrande, είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας στη φετινή λίστα “China Rich” του Forbes, η οποία κατατάσσει τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους και οικογένειες στην Κίνα.
Η καθαρή αξία του Hui Ka Yan εκτοξεύτηκε στα 42,5 δισ. δολάρια από 9,8 δισ. δολάρια πέρυσι.
Τα κέρδη της Evergrande του Hui αυξήθηκαν περισσότερο από εννέα φορές το πρώτο εξάμηνο του έτους χάρη στα έργα ανάπτυξης κατοικιών και γραφείων. Επιπλέον, η αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 469% κατά το παρελθόν έτος προσέθεσε πάνω από 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή αξία του εργολάβου ακινήτων -διπλάσια σε σχέση με οποιοδήποτε άλλον κερδισμένο της λίστας. Ο Hui βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς εργολάβους, επιχειρηματίες του διαδικτύου και κατασκευαστές της λίστας που είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σημαντικά φέτος.
Από τη θέση του Προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας της Κίνας βάσει κεφαλαιοποίησης, ο Ma Huateng κατέκτησε στο Νο 2 της φετινής λίστα, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% στα 39 δισ. δολάρια. Γνωστός και ως Pony Ma, ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος του κλάδου τεχνολογίας στην Ασία επιτάχυνε την ανάπτυξη της Tencent στα παιχνίδια, το fintech και άλλες υπηρεσίες που εστιάζουν στο WeChat, την δική του εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Ο “οδοστρωτήρας” του διαδικτύου απόσχισε πρόσφατα την εκδοτική εταιρεία ηλεκτρονικών βιβλίων, China Literature, στο πλαίσιο μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, ενώ αύξησε το μερίδιό του στην αμερικανική Snap (μητρική του Snapchat) στο 12%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Jack Ma του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group, βλέποντας την καθαρή του αξία να αυξάνεται κατά περισσότερο από ένα τρίτο στα 38,6 δισ. δολάρια. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της μη-στελεχωμένο σούπερ μάρκετ τον περασμένο Ιούλιο στο Hangzhou, με τη βοήθεια της online πλατφόρμας πληρωμών Alipay – τώρα μια ξεχωριστή μονάδα – με 520 εκατομμύρια χρήστες. Η Alibaba δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αυξήσει το μερίδιό της στον ηλεκτρονικό λιανοπωλητή Lazada της Νοτιοανατολικής Ασίας, τον Ιούνιο, από 51% σε 83%, εν μέσω μιας σειράς εξαγορών στον εγχώριο κλάδο λιανικής.
“Η Κίνα προσπάθησε να βάλει φέτος φρένο σε αυτό που θεωρεί παράλογη υπεράκτια επενδυτική δραστηριότητα, αλλά πολλές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όπως η Alibaba και η Tencent εξακολουθούν να επεκτείνονται παγκοσμίως”, εξήγησε ο Russell Flannery, Senior Editor και συντάκτης της Λίστας “China Rich”. “Είναι λογικό για τις εταιρείες και δημιουργεί ευκαιρίες για άλλους εκτός της Κίνας να συνεργαστούν ή να επενδύσουν σε αναπτυσσόμενες κινεζικές επιχειρήσεις”.
Ο Wang Jianlin (Νο4, 25,2 δισ. δολάρια), πρόεδρος του ομίλου Dalian Wanda, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά περίπου 8 δισ. δολάρια εν μέσω σημαντικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας του, η οποία περιελάμβανε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και μείωση της αξίας της αμερικανικής αλυσίδας κινηματογράφων AMC η οποία του ανήκει, εξαιτίας της αλλαγής των προτιμήσεων του κοινού.
Ανάμεσα στους αξιοσημείωτους κερδισμένους της λίστας, βρίσκεται ο Li Shufu, πρόεδρος του ομίλου Geely και ιδιοκτήτης της Volvo Cars, η καθαρή αξία του οποίου αυξήθηκε κατά 217% στα 16,5 δισ. δολάρια. Κατέληξε στο Νο. 10 της λίστας χάρη στις αυξανόμενες πωλήσεις και κάρδη. Η ισχυρή ζήτηση για οθόνες smartphone αύξησε επίσης την περιουσία της Zhou Qunfei (Νο 13, $ 10,6 δισ.) κατά 57% από το προηγούμενο έτος. Η Zhou, η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της λίστας και πρώην εργάτρια εργοστασίου, ίδρυσε την εισηγμένη στο Shenzhen Lens Technology, η οποία προμηθεύει το προϊόν της σε εταιρείες του αντικειμένου της Apple και της Samsung.
Ο Wang Chuanfu (Νο 39, 5,6 δισ. δολάρια), διευθύνων σύμβουλος της BYD, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται, καθώς οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές ενισχύθηκαν κατά 40% φέτος. Το ποικίλο φάσμα προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει ηλεκτρικά λεωφορεία και μονοαξονικά συστήματα.
Ακολουθεί η χρυσή δεκάδα των πλουσιότερων Κινέζων:
1. Hui Ka Yan; $42,5 δισ.
2. Ma Huateng; $39 δισ.
3. Jack Ma; $38,6 δισ.
4. Wang Jianlin; $25,2 δισ.
5. Wang Wei; $22,3 δισ.
6. Yang Huiyan; $20,7 δισ.
7. He Xiangjian; $18,7 δισ.
8. Robin Li; $17,1 δισ.
9. William Ding; $16,9 δισ.
10. Li Shufu; $16,5 δισ.
Πηγή: Forbes
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του swap των 30 δισ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς επιχειρηματίας-μπαταχτσής πλήρωσε τις δόσεις του πριν την καταγγελία του δανείου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»