Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Το μέλλον του καπιταλισμού υπήρξε ένα καυτό θέμα στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με διάφορες απόψεις και θέσεις να ακούγονται από τους συμμετέχοντες στο Νταβός.
Είναι νεκρός…
«Ο καπιταλισμός, όπως τον ξέρουμε, είναι νεκρός. Αυτή η εμμονή που έχουμε με τη μεγιστοποίηση των κερδών μόνο για τους μετόχους μας έχει οδηγήσει σε απίστευτη ανισότητα και σε μια πλανητική έκτακτη ανάγκη».
Αυτός ήταν ο Marc Benioff στη συνεδρία Stakeholder Capitalism: Τι πρέπει να κάνει η εταιρική ηγεσία;
Και έχουμε εκτροχιαστεί…
«Ίσως κάπου να εκτροχιαστήκαμε λίγο, εκεί που πιστεύαμε ότι τα χρήματα είναι ο πραγματικός στόχος της οικονομίας, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να ζούμε ευτυχισμένοι εδώ όλοι μαζί».
Feike Sijbesma στην ίδια συνεδρία.
Αλλά αυτό αποτελεί μια ευκαιρία…
«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν τώρα μια απίστευτη ευκαιρία: με το να δώσουν συγκεκριμένο νόημα στον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων, μπορούν να κινηθούν πέρα από τις νομικές τους υποχρεώσεις και να υποστηρίξουν το καθήκον τους στην κοινωνία, μπορούν να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην επίτευξη κοινών στόχων, όπως αυτοί που περιγράφονται στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και την Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Αν θέλουν πραγματικά να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Ο καθηγητής Klaus Schwab σε άρθρο γνώμης του πριν από τη συνάντηση: Γιατί χρειαζόμαστε το «Μανιφέστο του Νταβός» για έναν καλύτερο καπιταλισμό
Για να αλλάξουν τα πράγματα …
«Ολόκληρος ο τρόπος που δουλεύουμε, που ζούμε και που έχουμε συνηθίσει στη βιομηχανική εποχή, θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να τον αφήσουμε πίσω μας τα επόμενα 30 χρόνια και θα πρέπει να φτάσουμε σε εντελώς νέες αλυσίδες αξίας».
Είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο κοινό στην ειδική της ομιλία.
Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μαθήματα της ιστορίας …
«Ο καπιταλισμός είναι το χειρότερο από όλα τα πιθανά οικονομικά συστήματα, εκτός από όλα τα άλλα που έχουν δοκιμαστεί από καιρό σε καιρό».
Niall Ferguson στη συνεδρία Δημοκρατικός Καπιταλισμός: Αδιέξοδο ή κοινή μοίρα;
Ή αυτά που πολλές επιχειρήσεις κάνουν ήδη …
«Οι εταιρείες δεν θα επιβιώσουν αν δεν φροντίσουν τους άλλους. Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν επικριθεί τα τελευταία 20 χρόνια επειδή δεν δίνουν αρκετή προσοχή ή δεν βάζουν πρώτα τους μετόχους. Οι ιαπωνικές εταιρείες έλεγαν, πρώτα ο πελάτης, μετά οι υπάλληλοι, οι μέτοχοι τρίτοι … και έχουμε επικριθεί γι ‘αυτό».
Hiromichi Mizuno στη συνεδρία Stakeholder Capitalism: Πώς θα διευκολύνουμε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις την Τρίτη.
Ή το ρόλο των άλλων παικτών…
«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης πρώτα και κύρια να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, είτε πρόκειται για ρυθμιστικό είτε για πολιτικό, στο οποίο θα συμπεριφέρονται ορθά οι επιχειρήσεις».
Dambisa Mayo στην ίδια συνεδρία με τον Niall Ferguson.
Αλλά οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερα να κάνουν.
«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του σημερινού κόσμου πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επικοινωνήσουν ότι ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων είναι προς το μακροπρόθεσμο όφελος των μετόχων».
Satya Nadella την Πέμπτη το πρωί.