ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).
Στα τέλη του 2018, το χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στο 181% του εθνικού ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αφού πάλεψε για να ελέγξει τις υπέρμετρες δαπάνες, η χώρα έλαβε τρία διαδοχικά πακέτα διάσωσης, αφήνοντας τους πολίτες της να αντιμετωπίζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Πέρα από την ακραία κατάσταση της Ελλάδας τα πράγματα γίνονται πιο σταθερά, αλλά οι λόγοι χρέους είναι υψηλοί για πολλά άλλα κράτη. Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα με τα υψηλότερα χρέη στην ΕΕ, με λόγο 132% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία και μετά από την Κύπρο.
Συνολικά, το χρέος οκτώ κρατών μελών υπερβαίνει τους μέσους όρους τόσο για την ευρωζώνη – τα 19 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ – όσο και για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Χαμηλό χρέος
Στην άλλη άκρη της κλίμακας, η Εσθονία επωφελείται από ένα επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ μόλις 8%. Τα μέτρα λιτότητας που εισήχθησαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 έχουν αφήσει τη χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη χρέους από οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ.
Τα στοιχεία σε ετήσια βάση παρουσιάζουν κάποια κίνηση, με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία να σημειώνουν αύξηση των επιπέδων του χρέους το 2018. Ενώ ο δείκτης χρέους στη Γαλλία παρέμεινε αμετάβλητος, σημειώθηκε μείωση σε 24 χώρες, με μεγαλύτερες μειώσεις σε Λιθουανία, Ολλανδία και Αυστρία.
Σε διεθνές επίπεδο, η Ιαπωνία κατέχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στον κόσμο, με 237,6%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα στη δεύτερη θέση.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Η μεταβατική κυβέρνηση – Ο αλ-Τζολάνι όρισε γυναίκα υπουργό
- ΤτΕ: Στα €18,66 δισ. αυξήθηκε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα, με τις εισπράξεις να υπερβαίνουν τα €20 δισ.
- ΤΑΙΠΕΔ: 9,5 εκατ. ευρώ στην ΤΕΚΑΛ για την αποκατάσταση του Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης