ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988, ενώ είναι 76% υψηλότερες από το μεταψυχροπολεμικό χαμηλό του 1998. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ανεβαίνοντας στα 649 δισ. δολάρια λόγω νέων έργων προμηθειών από την κυβέρνηση Trump. Καμία άλλη χώρα δεν πλησιάζει τις δαπάνες των ΗΠΑ, που ισοδυναμούν σχεδόν με αυτές των επόμενων οκτώ χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες.
Παρά την αύξηση του αμυντικού του προϋπολογισμού για 24η συνεχόμενη χρονιά, η Κίνα ήρθε δεύτερη στις στρατιωτικές δαπάνες το περασμένο έτος, με εκτιμώμενες δαπάνες 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν δέκα φορές περισσότερες από το 1994. Η Σαουδική Αραβία κατέκτησε την τρίτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες (68 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενη από την Ινδία (67 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γαλλία (64 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, όσον αφορά στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ως μερίδιο του ΑΕΠ, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Παρά τη μείωση των δαπανών κατά 4,6 δισ. δολάρια πέρυσι, ο στρατός εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει το 8,8% του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας το 2018, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιασδήποτε χώρα στην ανάλυση της SIPRI. Αντίθετα, τα 649 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από την Ουάσιγκτον αντιπροσώπευαν «μόνο» το 3,2 τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αλλού, οι αυξημένες δαπάνες της Ρωσίας για τις ένοπλες δυνάμεις της ώθησαν το μερίδιό της στο 3,9%, ενώ η Γερμανία ήταν μόλις στο 1,2%. Ο πρόεδρος Trump έχει επικρίνει επανειλημμένα το χαμηλό επίπεδο δαπανών της Γερμανίας, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ καλεί τα μέλη του να αφιερώσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Μέχρι στιγμής, μόνο έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό.