ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως επισημαίνει, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, νικητής των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται τέλη Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου θα είναι η Νέα Δημοκρατία και η Goldman Sachs δηλώνει θετική για δύο λόγους: αφενός γιατί η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και φάνηκε να μην επηρεάζεται σημαντικά από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πέρυσι και, αφετέρου, λόγω της υποδοχής που επιφύλαξαν οι αγορές στην είδηση ότι θα γίνουν εκλογές νωρίτερα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι λιγότερο πιθανό να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, ενώ το φιλοευρωπαϊκό προφίλ της θα βοηθήσει και στις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζουν, πως ο κίνδυνος αύξησης του κόστους εργασίας, μείωσης των ευελιξίας που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας, υποχώρησης της μισθολογικής ανταγωνιστικότητας, θα υποχωρήσει αν έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, γεγονός που, με τη σειρά του, θα τονώσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Σε κυκλική ανάκαμψη η Ελλάδα
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση κυκλικής ανάκαμψης, υποστηριζόμενης από τη βελτίωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος και την χαλάρωση των συνθηκών σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης PMI, ο οποίος από τα μέσα του 2017 δείχνει σταθερά μεγέθυνση της μεταποιητικής βιομηχανίας, ήταν κατά μέσον όρο στο 56,6% το τελευταίο τρίμηνο. Και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πραγματικό ΑΕΠ στη χώρα «έτρεξε» τον Απρίλιο με 3,5%.
Αν και εύθραυστη, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δείχνει ανθεκτική και, επιπλέον, φέτος αναμένεται και αύξηση της εγχώριας ζήτησης χάρη στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι τα μέσα του 2021, είναι, όπως υπογραμμίζεται, οι δύο βασικοί λόγοι που η Goldman Sachs είναι θετική για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας από τα μέσα του 2018.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, γεγονός που, με τη σειρά του, θα τονώσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν, επίσης, πως η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να πάρει πίσω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει.
Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζουν, πως ο κίνδυνος αύξησης του κόστους εργασίας, μείωσης των ευελιξίας που παρουσιάζει σήμερα η αγορά εργασίας, όπως και της μισθολογικής ανταγωνιστικότητας, θα υποχωρήσει αν έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική δυναμική της χώρας αξιολογείται και αυτή θετικά, ενώ, σε γενικές γραμμές, θεωρείται «ευθυγραμμισμένη» με εκείνη της Κομισιόν.
Όπως αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι αναλυτές, η Κομισιόν αναμένεται, την ερχόμενη εβδομάδα, να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, αλλά και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ, όπως και ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας επαρκεί για την κάλυψη των υποχρεώσεών της από τα ομόλογα που έχει εκδώσει μέχρι τα μέσα του 2021.
Οι κίνδυνοι
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εντοπίζουν τρεις κινδύνους βραχυπρόθεσμα.
Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος ανατροπής περικοπών που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα με δικαστικές αποφάσεις, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι, αν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη από το προβλεπόμενο, να μην έχουμε στον ίδιο βαθμό την κυκλική βελτίωση που προβλέπεται στο πρωτογενές ισοζύγιο και η διαφορά επιτοκίων-ανάπτυξης να μην είναι και τόσο ευνοϊκή για τη δυναμική του δημοσίου χρέους.
Ο τρίτος κίνδυνος συνδέεται με την Ιταλία και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, εξέλιξη που θα επηρεάσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες και για την Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν, τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup συμφώνησε να ενεργοποιήσει, αν παραστεί ανάγκη, έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο οποίος προβλέπει μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του δημόσιου τομέα και η αναβολή της καταβολής των τόκων για τα δάνεια του EFSF.
Αυτό σημαίνει ότι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, θα διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, αν χρειαστεί ποτέ, και θα περιορίσει τον κίνδυνο αρνητικών σοκ για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs δηλώνουν πιο επιφυλακτικοί, λόγω του υψηλού χρέους που βαρύνει συνολικά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά και επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαρθρωτικές -και μη- μεταρρυθμίσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ