ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διήμερη εμπειρία του CEO της Amazon, Jeff Bezos, ως ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 100 δισ. δολ., έφθασε στο τέλος της – προς το παρόν τουλάχιστον.
Η καθαρή αξία της περιουσίας του Bezos ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ., για πρώτη φορά, την Cyber Monday, καθώς η μετοχή της Amazon γνώρισε “άλμα”. Την Τετάρτη, η περιουσία του μειώθηκε κατά 2,2 δισ. δολ., στα 98 δισ. δολ., καθώς η μετοχή της Amazon σημείωσε απώλειες άνω του 2%. Ο Bezos κατέχει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 16% στις μετοχές της Amazon, για αυτό και οι ήπιες διακυμάνσεις στη μετοχή της Amazon σημαίνουν επιπτώσεις δισεκατομμυρίων για την περιουσία του.
Πάντως, ακόμη και χωρίς περιουσία 12 ψηφίων, ο Bezos εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με απόκλιση 8,6 δισ. δολ. από τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, ο οποίος και έχει περιουσία αξίας 89,4 δισ. δολ. και έχει βρεθεί στην “κορυφή” της ετήσιας λίστας του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους τα 18 από τα τελευταία 23 χρόνια. Στις 27 Οκτωβρίου, ο Bezos ξεπέρασε τον Gates στην κατάταξη του Forbes σε πραγματικό χρόνο και από τότε παραμένει στην “κορυφή”. Τρεις μήνες νωρίτερα, ο Bezos είχε περάσει και πάλι πάνω από τον Gates, αλλά μετά από λίγες ώρες “έπεσε” και πάλι στη δεύτερη θέση.
Η σχεδόν 60% άνοδος που έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής φέτος, η μετοχή της Amazon, προσέθεσε 33,1 δισ. δολ. στην περιουσία του Bezos. Η καθαρή αξία της περιουσίας του είναι πλέον παραπάνω από διπλάσια από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και το Forbes δημοσίευσε τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του 2016. Τότε, ο Bezos είχε περιουσία 45,2 δισ. δολ. και είχε μόλις συμπεριληφθεί, για πρώτη φορά, μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Έχοντας αποφοιτήσει από το Princeton, ο Bezos εργάστηκε στο hedge fund D.E. Shaw, προτού αποχωρήσει για να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στο γκαράζ του, στο Σιάτλ το 1994. Η Amazon εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1997 και έναν χρόνο μετά, ο Bezos συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, με περιουσία 1,6 δισ. δολ.. Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, η Amazon εξελίχθηκε σε “γίγαντα” του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, ωθώντας τον Bezos στην “κορυφή” της λίστας (σε πραγματικό χρόνο) του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους.
Πηγή: Forbes