ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότεροι από 40 εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, και ο οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Jason Furman, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός eBook από το Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) στο οποίο παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα και κάνουν ότι χρειάζεται για να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή.
Συνηγορούν υπέρ της χρήσης ισχυρών δημοσιονομικών όπλων, λέγοντας χαρακτηριστικά “όποιων όπλων χρειάζονται” προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οικονομικό κόστος από την πανδημία.
Ανάμεσα στα δραστικά μέτρα που προτείνουν είναι: Οι χώρες της ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν ευρωομόλογα για αντιμετωπίσουν το χρέος συλλογικά και όχι κάθε κράτος μόνο του, οι κρατικές επενδυτικές τράπεζες να παρέχουν απεριόριστη δανειοδότηση έκτακτης ανάγκης στις επιχειρήσεις.
Flattening two curves
Αν και οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε το μέγεθος της ζημιάς για την οικονομία, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι μεγάλη – η πανδημία καταστρέφει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο.
Τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση του ιού – καραντίνα, κοινωνική απομόνωση, σχολεία, πανεπιστήμια και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, διακοπή λειτουργίας μη βασικών επιχειρήσεων και υιοθέτηση της εργασίας από το σπίτι- φέρνουν τις οικονομίες στο χείλος του γκρεμού.
“Αντιμετωπίζουμε μίας υγειονομική και παράλληλα οικονομική κρίση πρωτοφανούς έκτασης στην πρόσφατη ιστορία”, γράφει ο Pierre-Olivier Gourinchas του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας, σε ένα κεφάλαιο που εξηγεί πως μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τόσο την καμπύλη της μόλυνσης όσο και της ύφεσης.
Αλλά υπάρχουν δημοσιονομικές πολιτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τις καταστροφικές καταρρεύσεις, οι οποίες λέει ο Gourinchas, μπορούν να λειτουργήσουν σαν τις “μονάδες εντατικής θεραπείας, τα κρεβάτια και τους αναπνευστήρες του οικονομικού συστήματος”. Για παράδειγμα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να παράσχουν έκτακτη ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Reducing economic scar tissue
Για να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες ζημίες στις οικονομίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό προσωπικών και εταιρικών πτωχεύσεων, να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα έχουν χρήματα για να δαπανούν ακόμη και αν δεν εργάζονται, και να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Για να το θέσουμε αλλιώς, πρέπει να δράσουν τώρα για να “μειώσουν την επέκταση της οικονομικής ουλής”.
“Αυτή είναι η ώρα να φέρουμε το μεγάλο πυροβολικό. Δεν είναι καιρός για να είμαστε άτολμοι αλλά να κάνουμε ότι χρειάζεται, γρήγορα”, τονίζουν.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Rosamond Hutt
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Ελευθερία»: H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια