ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν την τελική υπογραφή της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τη Masdar, όπου μέτοχοι είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, γνωστή ως ADNOC, η εταιρεία ενέργειας TAQA που προτίθεται μάλιστα να συμμετάσχει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala (πάνω από 290 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια) που ενεργεί ως ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Εμιράτου.
Deal με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους, καθώς, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Διαβάζοντας κανείς το προφίλ του πρεσβευτή των Εμιράτων, όπως αποκαλείται από φίλους και ανταγωνιστές η Masdar, κατά την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μία χώρα πλήρως εστιασμένη μέχρι πρόσφατα στην παραγωγή πετρελαίου, παρατηρεί ότι έχει παρουσία από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Αίγυπτο και από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόνο στην Αρμενία αναπτύσσει μετά από συμφωνία το 2021 με την κυβέρνηση της χώρας ηλιακά πάνελ με στόχο την ηλεκτροδότηση 280 χιλιάδων νοικοκυριών!
Η Masdar έχει «δουλειές» με όλες τις μεγάλες τράπεζες του κόσμου και πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Moody’s (A2) και από τη Fitch (A+). Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της Masdar που έρχεται να επενδύσει στην Τέρνα Ενεργειακή και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση της Fitch, που γράφει:
«Αναμένουμε ότι το οικονομικό προφίλ της Masdar θα παραμείνει ισχυρό, με σημαντικές εισροές μετρητών από εισφορές μετοχών και περιορισμένα επίπεδα μόχλευσης. Τα περισσότερα κόστη και ροές εσόδων θα λογιστικοποιούνται σε καθαρή θέση, ανά έργο, με τα μερίσματα να εισρέουν στη μητρική εταιρεία.
Κάποιο χρέος αναμένεται να εκδοθεί στην περίπτωση αξιολόγησης της Fitch, αυξάνοντας τους δείκτες καθαρού χρέους/EBITDA προς περίπου 3,5x, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της αξιολόγησης Strong και της κατηγορίας “a”!».
Μόλις δύο χρόνια πριν εις εκ των βασικών μετόχων της Masdar κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το κρατικό fund of funds της Ελλάδας, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα συγκεκριμένα αραβικά κεφάλαια δεν είναι άγνωστα στην Ελληνική αγορά.
Το 2021, το όνομα της Masdar ακούστηκε ξανά στην Ελλάδα ως μέλος ελληνοαραβικής κοινοπραξίας, με στόχο να αναπτύξει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW σε περιοχή της Βοιωτίας.
Πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε να συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY, δηλαδή την ένωση Ελλάδας με Αίγυπτο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας 3,5 GW που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του καλωδίου.
Το porject του ηλεκτρικού υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέσει την έρημο Wadi El Natroon, στην Αίγυπτο, με τον Άγιο Στέφανο, στα Μεσόγεια, για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Μέτοχος της αιγυπτο-εμιρατιανής εταιρείας Infinity Power είναι η Masdar, η θυγατρική εταιρεία του fund Mubadala Investment Company. Μάλιστα η Masdar το 2019 είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 mW.
Η Masdar, εταιρεία-ορόσημο των Εμιράτων ηγείται της στρατηγικής πρωτοβουλίας Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050, ενώ θα εδραιώσει τον ρόλο των ΗΑΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στην πράσινη οικονομία υδρογόνου.
Η Masdar είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καθαρής ενέργειας στο είδος της και βρίσκεται σε καλή θέση να ηγηθεί του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πόλη Masdar
To 2008 o σουλτάνος Αλ Τζάμπερ εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας πόλης με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και χωρίς αυτοκίνητα.
Η Masdar City, 17 χιλιόμετρα από το Αμπού Ντάμπι στην έρημο, ήταν μια ιδέα για την κατασκευή μιας πόλης – προτύπου
Η κατασκευή της πόλης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008, αποσκοπώντας να φιλοξενήσει μέχρι το 2020 50.000 κατοίκους και 1.500 επιχειρήσεις σε ένα απόλυτα οικολογικό περιβάλλον.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, ξεπέρασε τα 15 δισ. δολλάρια, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει πενταετής καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί το 2020.
Διαβάστε επίσης:
ΤΕΝΕΡΓ: Το deal του Γ. Περιστέρη δίνει ρευστότητα 165 εκατ. σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ
Σαράντης: Τι απογειώνει τη μετοχή και το 5ετές πλάνο ανάπτυξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί