Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

XA:Τέλος στο πτωτικό σερί με… απογοητευτικό φινάλε, στην τελευταία συνεδρίαση εντός μνημονίου!

Με ήπια κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών την συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά την αισιοδοξία των επενδυτών κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης πως ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να «μαζέψει» ένα ικανοποιητικό μέρος από τις απώλειες των 6 τελευταίων αρνητικών συνεδριάσεων.

Το κλίμα χάλασε στις τελευταίες ώρες καθώς τα νέα από την Τουρκία για την απόρριψη της έφεσης για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και η νέα, μικρή υποχώρηση της τουρκικής λίρας που ακολούθησε, έφεραν ξανά ανησυχία. Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έδειξαν να μην καταφέρουν να υποχωρήσουν σημαντικά, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει στα χθεσινά επίπεδα του 4,34%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 10,68%.

Στην αρχή της συνεδρίασης, πάντως, το κλίμα έδειχνε πως το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να έχει μια σημαντική διόρθωση προς τα επάνω, μαζεύοντας μέρος των απωλειών που τις προηγούμενες ημέρες ξεπέρασαν το -7%. Ωστόσο, οι τράπεζες αποδείχθηκαν ο αδύναμος κρίκος, «ροκανίζοντας» τα τελικά κέρδη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,60% στις 713,21 μονάδες.

Η εικόνα της εβδομάδας, τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων έχει προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά, καθώς η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν την έξοδο από το μνημόνιο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι ξένοι επενδυτές το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, ήδη βρετανικά funds έχουν αυξήσει τις short θέσεις τους απέναντι σε ελληνικές μετοχές τους τελευταίους μήνες.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,36% στις 710,35 μονάδες, κοντά στα χαμηλά της ημέρας. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 709,31 (+0,22%) και των 724,07 μονάδων (+2,30%). Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 4,49%

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35, εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,67 εκατ. τεμάχια, από τα οποία τα 8,5 εκατ. τεμάχια αφορούσαν στην Eurobank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 1.877,36 μονάδες. Ο Mid Cap εκλεισε με απώλειες -0,49% στις 1.139,89 μονάδες.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν ο ΟΤΕ (+2,60%), η ΕΥΔΑΠ (+2,93%) και ο ΟΛΠ (+2,02%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Εθνική (-3,53%) ενώ ακολούθησαν η Πειραιώς (-1,29%) και η Alpha Bank (-1,14%). Η Eurobank έκλεισε στο -0,60%.