Εισαγόμενοι προβληματισμοί και εσωτερικού χαρακτήρα «βαρίδια» εξακολουθούν να ταλανίζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που αδυνατεί να ορθοποδήσει. Και κυρίως να προσελκύσει το σοβαρό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, ικανά να δώσουν μια νέα πνοή στις ελληνικές μετοχές.

Με αρνητικό το κλίμα στις αγορές και με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε χθες σε απώλειες 2,85%. Μετά από -3,45% που έγραψε το χρηματιστήριο της Σλοβακίας, ο αθηναϊκός «ναός» του χρήματος είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 39 ευρωπαϊκές αγορές. Ακολουθούμενος από τη Δανία (-2,25%) και την Ισλανδία (-2,05%).

1

Η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση ήταν η 73η για την ελληνική αγορά, από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ενώ το εύρος των απωλειών ήταν το 8ο μεγαλύτερο. Στην αντίπερα όχθη και από το μέχρι τώρα σύνολο των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων οι 88 ήταν ανοδικές. Παρά τούτα, το ισοζύγιο για τον Γενικό Δείκτη παραμένει αρνητικό, καθώς χάνει 2,81% στη διάρκεια του 2022.

Η εικόνα δείχνει να είναι πιο γκρίζα για τις επί μέρους μετοχές της Κύριας αγοράς αφού 92 καταγράφουν πτώση ( το 65,7% του συνόλου) έναντι των 47  που κινούνται ανοδικά και μιας που παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Διαχειριστές χαρτοφυλακίων αναφέρουν ότι η ελληνική αγορά έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα «βαρίδια» από τα οποία είναι δύσκολο να απαγκιστρωθεί.

Το πρώτο αφορά τις οξύτατες παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία, που πέραν της ενεργειακής κρίσης και της έξαρσης του πληθωρισμού, έχει βγάλει τις ελληνικές μετοχές από το ραντάρ των ισχυρών, διεθνών χαρτοφυλακίων. Επισημαίνεται επίσης ότι καιρό τώρα στο χρηματιστήριο έχουν ενεργό συμμετοχή περί τα 15 με 20 βραχυπρόθεσμης φυσιογνωμίας funds. Τα οποία άλλοτε ως αγοραστές και άλλοτε ως πωλητές, επιχειρούν να καρπωθούν αποδόσεις από τις εναλλασσόμενες μεταβολές των τιμών.

Ως δεύτερο «βαρίδι» για την αγορά λογίζεται πλέον και το πολιτικό ρίσκο των επερχόμενων εκλογών, που πλέον εμφανίζεται αυξημένο. Επ’ αυτού, τονίζεται ότι οι μεγάλοι ξένοι «παίκτες» δύσκολα θα αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χρηματιστήριο, όσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ρευστή για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας.

Υποστηρίζεται ακόμη από την πλευρά των διαχειριστών, ότι ανεξάρτητα από τα deal που μπορεί να γίνουν, η χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται ροές φρέσκου χρήματος για να αναπτερωθεί και μπει σε μια βιώσιμη ανοδική τροχιά. Και τέτοιο επί του παρόντος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή τα ηνία, ουραγός η ΔΕΗ

Το όλο σκηνικό περιπλέκεται, καθώς διεθνώς ηχούν σειρήνες για επερχόμενη, σημαντική διόρθωση στα χρηματιστήρια. Χωρίς όμως να εκλαμβάνονται όλα αυτά ως θέσφατο, εκτός κι αν λειτουργήσουν ως… αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επί ελληνικού εδάφους η Eurobank χρηματιστηριακή, με την πρόσφατη και πολυσυζητημένη αναφορά της κάλεσε τους επενδυτές να «τραβήξουν μάρκες απ’ το τραπέζι». Συστήνοντας επιλεκτική μείωση θέσεων, καθώς από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου έχει δώσει (ως τώρα)  κέρδη 11,4% με όρους Γενικού Δείκτη.

Για τα συγκριτικά μικρού μεγέθους χαρτοφυλάκια των ιδωτών, μπορεί να μοιάζει εφικτή μια κίνηση εκχώρησης μετόχων, εν αναμονή εισόδου σε νέα, χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται να εφαρμοστεί σε μεγάλα, θεσμικά χαρτοφυλάκια. Των οποίων η μείωση θέσεων συνεπάγεται αναπόφευκτα και τις έντονες πιέσεις στις τιμές.

Στο χαμηλού βάθους ελληνικό χρηματιστήριο, μόνο 16 είναι οι εισηγμένες με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία άνω τους ενός δις ευρώ, ενώ συνολικά 54 είναι εκείνες με αποτίμηση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

 Από τα «βαριά χαρτιά» της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής ξεχωρίζουν Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 37,45% και 32,40% αντίστοιχα, από την αρχή της χρονιάς. Στον αντίποδα η ΔΕΗ χάνει 43,3%, ούσα σε δυσμενέστερη θέση από όλες τις άλλες. Μάλιστα χθες έχασε 5,41% κλείνοντας στα 5,33 ευρώ. Στον απόηχο της πρόθεσης της Κομισιόν να χαράξει νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας. Με την αγορά να φοβάται ότι αυτό μπορεί να μην είναι καλό νέο για τη ΔΕΗ.

Από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank δείχνουν αδύναμοι κρίκοι, καταγράφοντας απώλειες 19,2% και 11,8% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ενώ Εθνική και Eurobank στο +9,38% και +6,04%.

Με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του στο εφετινό 6μηνο και με γενναία μερισματική πολιτική ο ΟΠΑΠ είναι 9,54% ψηλότερα, ενώ τα ΕΠΛΕ με τα επίσης στιβαρά μεγέθη τους ενισχύονται χρηματιστηριακά 12,38%.

Αντιθέτως η Coca Cola που είναι στο -24,26% από την αρχή του έτους, η Βιοχάλκο ( στο -23,09%) αλλά και η Τιτάν (-9,72%) απογοητεύουν τους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο μίας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Σε υψηλό επίπεδο 20ετίας η ισοτιμία του δολαρίου

Eurobank Equities: Γιατί το μέρισμα του ΟΠΑΠ των 0,30 ευρώ θα πρέπει να ικανοποιήσει την αγορά