ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πανικό στις αγορές σηματοδοτεί το κλείσιμο των αμερικανικών χαρτοφυλακίων για φέτος στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη.
Κάτι που επηρεάζει σφόδρα τις επενδυτικές κινήσεις και βεβαίως την συμπεριφορά των συναλλασσόμενων το επόμενο διάστημα.
Τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου, οι όποιες προσθαφαιρέσεις στα χαρτοφυλάκια των αμερικανικών τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων θα έχουν ως στόχο το 2022.
Μέσα από τον «πανικό» αυτό δεν έλειψαν και οι αναταράξεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Ήδη, οι μέσες απώλειες στα blue chips κινούνται περί το 6% και πλέον ουκ ολίγοι από τους ιδιώτες επενδυτές, ακόμα κι αυτούς που πραγματοποιούν κινήσεις ανά 15θήμερο προβληματίζονται για τη συμπεριφορά της αγοράς το επόμενο διάστημα.
Η οποία καθορίζεται α) από την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και τις νέες μετοχές να εισάγονται στις αρχές Νοεμβρίου, β) από την αξιολόγηση της S&P στο τέλος Οκτωβρίου, γ) από την αξιολόγηση της Moody’s στα μέσα Νοεμβρίου και δ) από το αν θα μπουν νέες μετοχές στον MSCI κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών στις 11/11, με την ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο να αποτελούν τα φαβορί.
Αυτοί οι τέσσερις λόγοι αποτελούν τους ισχυρούς καταλύτες για να κάνει η αγορά την φυγή προς τα μπρος, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Μέχρι τότε όμως, η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί για τα επίπεδα στα οποία μπορεί να βρεθεί η αγορά, διότι οι απώλειες που γράφονται σήμερα θεωρούνται πρόσκαιρες και μη υπολογίσιμες, ειδικά αν οι τοποθετήσεις αφορούν σε χαρτιά με κερδοφορία και με ισχυρή μερισματική απόδοση.
Για παράδειγμα, στον ΟΠΑΠ η διασφάλιση μερίσματος για την επόμενη 10ετία ακόμα κι αν τα αποτελέσματα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, προκαλεί ασφάλεια στους επενδυτές, ακόμα κι αν το χαρτί υποχωρεί.
Μια άλλη διάσταση που δικαιολογεί το κλείσιμο το βιβλίο των Αμερικανών θεσμικών, κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις τους και βεβαίως εν γένει την πορεία της αγοράς είναι ότι σε πολλά από τα blue chips, ειδικά στην ενέργεια, καταγράφουν αποδόσεις πάνω από 40%.
Το αν υπάρχουν ρευστοποιήσεις σήμερα και αυτές είναι εμφανείς στο ταμπλό δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Διότι ένα χαρτί μπορεί να έχει τιμή στόχο τα 20 ευρώ, οπότε επιλέγουν να ξαναμπούν σε δεύτερο χρόνο και σε τιμές ακριβότερες από τον Σεπτέμβριο του 2020, συνεχίζοντας να καταγράφουν κέρδη, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η επενδυτική στρατηγική αν η αγορά ξεφύγει κάτω από τις 850 μονάδες και κινηθεί προς τις 830. Εκεί έρχονται οι κρίσιμες στηρίξεις 200 ημερών, ωθώντας τους επαγγελματίες σε stop losses, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Οι επενδυτές, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τις κρίσιμες στηρίξεις στον Αμερικανικό S&P που εντοπίζεται περί τις 4.100 μονάδες και στον γερμανικό Dax που είναι οι 14.800 μονάδες.
Τυχόν διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε υπερπουλημένα επίπεδα, δίνοντας σύνθημα οπισθοχώρησης και μείωσης θέσεων.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Αποχή των αγοραστών, σε ελεύθερη πτώση Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΤΕ, Eurobank και ΟΤΕ
Βυθίστηκε η Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο για Nasdaq, στο -1,63% o Dow Jones
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα