• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Ποιες μετοχές αποτελούν ανάχωμα στη διόρθωση

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    To αν θα ακολουθηθεί και σήμερα η ίδια τακτική, ρευστοποιήσεις στο ξεκίνημα, ευκαιρία τοποθετήσεων και άνοδος στη συνέχεια, μένει να φανεί.

    Το κλίμα στο εξωτερικό είναι καθαρά πτωτικό και, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, δεν ευνοεί την αυτονόμηση της αγοράς μας. Πλην όμως, τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, δηλαδή Alpha, Eurobank και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη και η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 είναι αυτή που υποχωρεί με απώλειες μικρότερες του 1%. Οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ή η Wall Street, ο Dow, σε μία χρονιά πανδημίας σπάνε το ένα υψηλό μετά το άλλο.

    Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η βελτίωση των αποτιμήσεων έχει πυροδοτήσει εντολές αγορών σε συνδυασμό με τις προοπτικές που διαγράφονται. Υψηλή μερισματική απόδοση, εισηγμένες που δεν το έβαλαν κάτω (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44, που με κλειστά καταστήματα επιστρέφει μετρητά στους μετόχους), ανθεκτικά αποτελέσματα (Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ακόμα και το small cap της Frigoglass κ.ά.), p/e μονοψήφιο, κάτω από 10% και βεβαίως προοπτική και deals. Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο προσκήνιο από την κυβέρνηση που παρά την κρίση φέρνει το ένα νομοσχέδιο στη Βουλή μετά το άλλο.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 786 μονάδες με μόλις 0,22% και τζίρο κοντά στα 15 εκατ. Ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές, εντοπίζεται η περιοχή των 880 μονάδων και πάνω. Το ερώτημα είναι αν μια τέτοια κίνηση γίνει… απνευστί ή σε δόσεις. Οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς έχουν περιοριστεί στο 14% και το Χ.Α. ανεβαίνει για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.

    Μότορ Όιλ, Πειραιώς, ΕΧΑE, Eurobank και Alpha, με την «αρωγή» των ΕΛΠΕ, της Aegean και της Βιοχάλκο, στηρίζουν δυνατά την αγορά. Οι πωλήσεις που σημειώνονται δε δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, καταγράφεται πτώση πάνω από 2%για την Coca Cola και την Eλλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60, πάνω από 1% υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,7% οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ και λιγότερο κάτω από 1% η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή και το Jumbo.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest

    Frasers: Σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των Debenhams

    Pasal Development: Στα €27,6 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη στο γ΄τρίμηνο 2020



    ΣΧΟΛΙΑ