• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 533 μονάδων για τον Dow Jones, νέες απώλειες για τις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ο προβληματισμός για τις τεχνολογικές μετοχές συνεχίζεται στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν την Πέμπτη, μια ημέρα μετά το sell off στις μετοχές του κλάδου των κατασκευαστών chip.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones επέστρεψε κάτω από τις 41.000 μονάδες, κλείνοντας στις 40.664,89, με απώλειες 533,19 μονάδων ή -1,29%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 5.544,49 μονάδες με νέα πτώση -0,78% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 17.871,22 μονάδες με νέα πτώση -0,70%, έχοντας τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις υποχωρήσει συνολικά περισσότερο από 4%.

    Ακόμα και ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στις 2.199,80 μονάδες με απώλειες -1,78%.

    Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σαφή επιλογή των επενδυτών να απομακρύνονται από τις μετοχές των mega caps της τεχνολογίας. Η τάση ξεκίνησε με την έκδοση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο, τα οποία αναπτέρωσαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο.

    Είχαν πάντως προηγηθεί αναλύσεις, όπως της Morgan Stanley, της JPMorgan και της Citi, οι αναλυτές των οποίων  επεσήμαναν την πιθανότητα μιας διόρθωσης μέχρι τις προεδρικές εκλογές, βλέποντάς το μάλιστα ως ευκαιρία για μια ανάκαμψη του ενδιαφέροντος.  Παράλληλα, η κουβέντα γύρω από τα ύψη που έφτασαν οι μετοχές της τεχνολογίας το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως αυτές που επηρεάζονται από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, είχε ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα.

    Η τάση αυτή έστρεψε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες αρκετούς επενδυτές προς τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, δίνοντας ώθηση στον δείκτη Russell 2000, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή υπολειπόταν σε κέρδη των τριών βασικών δεικτών της Wall Street. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την πτώση της Πέμπτης και της Τετάρτης, ο Russell 2000 έχει εκτιναχθεί κατά 7% τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης.

    Αποκορύφωμα αυτής της στροφής ήταν το sell off στις μετοχές των κατασκευαστών chips την Τετάρτη, μετά από δημοσιεύματα για νέα εμπόδια που ενδέχεται να τεθούν στις εξαγωγές προς τη Κίνα από την κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και τις προειδοποιήσεις του Τραμπ για την Ταϊβάν.

    Πάντως, η πτώση της Nvidia την Τετάρτη, προσέφερε νέα ευκαιρία σε επενδυτές για να μπουν στην αγαπημένη μετοχή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ανέκαμψε την Πέμπτη με άνοδο 2,80%.

    Η αγορά παρακολουθεί πάντως τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Τραμπ, καθώς στην πλευρά των Δημοκρατικών αυξάνονται οι πιέσεις στον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις εκλογές.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η United Airlines απογοήτευσε με την πρόβλεψή που παρείχε με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 1,19%, ενώ η μετοχή της Domino’s Pizza σημείωσε βουτιά -13,57%, τη χειρότερη επίδοσή της από τον Δεκέμβριο του 2008 (και χειρότερη για κάθε άλλη μετοχή του S&P 500), καθώς αν και ξεπέρασε σε κέρδη τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δήλωσε πως αναμένει λιγότερα εγκαίνια καταστημάτων από ό,τι προηγουμένως για το 2024.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν με κέρδη. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Ιntel, με άνοδο 1,20%. Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μετοχή διαφοροποιήθηκε και την Τετάρτη, κλείνοντας με κέρδη παρά το sell off στον κλάδο της. Από εκεί και πέρα, στο +0,46% έκλεισε η Chevron και στο +0,1% η Verizon.

    Στον αντίποδα, βουτιά 3,18% σημείωσαν τόσο η Goldman Sachs Group όσο και η JPMorgan, ενώ στο -2,49% έκλεισε η Boeing, στο -2,22% η Amazon και στο -2,03% η Apple.

    H αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στην Netflix, η οποία ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης κέρδη τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ξεπερνά καθώς οι συνδρομές που υποστηρίζονται από διαφημίσεις αυξάνονται κατά 34%. Η μετοχή της πάντως κινείται σε αρνητικό έδαφος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος το WTI, ήπια κέρδη για το Brent

    Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Wall Street και ΕΚΤ – Άλμα 10,99% για τη Volvo

    Axios: Πληροφορίες για απόσυρση Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο



    ΣΧΟΛΙΑ