• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 1,2% για τον Nasdaq μετά τις προειδοποιήσεις Παόυελ στο Κογκρέσο

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τα όσα ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσής του στο Κογκρέσο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.951,52 μονάδες με πτώση 0,30%, ο S&P 500 στις 4.365,69 μονάδες με απώλειες 0,52%, ενώ ο Nasdaq στις 13.502,20 μονάδες με βουτιά -1,21%.

    Ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε σήμερα πιθανή την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τρίωρης ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ είπε ότι δεν θα χαρακτήριζε «παύση» την πρόσφατη απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (μεταξύ 5% και 5,25%) ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, επισημαίνοντας πως «σχεδόν όλοι» στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θεωρούν σκόπιμη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «με πιο συγκρατημένο ρυθμό» μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη.

    Όπως εξήγησε ο Πάουελ, παρότι ο πληθωρισμός έχει συγκρατηθεί, παραμένει «πολύ πάνω από τον στόχο του 2%». «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά σημειώνουμε πρόοδο», τόνισε.

    Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.

    Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Πρόεδρου της Federal Reserve της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς ότι περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει «αχρείαστη αποστράγγιση» της αμερικανικής οικονομίας. «Εάν απλώς συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσαμε να στερήσουμε αχρείαστα πολύ δυναμική από την οικονομία»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πέρα από τη νομισματική πολιτική, ο Πάουελ αναφέρθηκε και στον τραπεζικό τομέα, δηλώνοντας πως  οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί από την κατάρρευση περιφερειακών ιδρυμάτων έχουν δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες και αντιξοότητες για τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Παόυελ, η περίπτωση της Silicon Valley Bank έδειξε πως πρέπει να υπάρχει αυστηρότερη εποπτεία και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αυτά δεν θα πρέπει να είναι αρκετά αυστηρά, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρηματική λειτουργία τους.

    Πάντως, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει πολύ καλά κεφαλαιοποιημένο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth Group με κέρδη 1,57%, ενώ ακολούθησαν οι φαρμακευτικές Procter & Gamble (0,86%) και Merck & Co. (0,84%). Στον αντίποδα, βουτιά 6% σημείωσε η Intel, ενώ η Salesforce έκλεισε στο -3,4% και η Walgreens Boots Alliance στο -2,56%.

    Απώλειες 2,51% κατέγραψε η μετοχή της FedEx με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη μικρότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Τέλος, η μετοχή της Amazon έκλεισε στο -0,76% μετά τη μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά της εταιρείας. Η Επιτροπή θεωρεί πως η Amazon παραπλάνησε εκατομμύρια αγοραστές να εγγραφούν στο πρόγραμμα Prime και στη συνέχεια “εμπόδιζαν τις προσπάθειές τους να ακυρώσουν την εγγραφή τους”.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κίνας

    Ευρωαγορές: Ανησυχία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

    Η Google καταγγέλλει τη Microsoft για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο cloud

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ